Delovni čas učiteljev: Kaos in nezadovoljstvo pri preštevanju ur

Franja Žišt Franja Žišt
15.11.2018 18:20

Ob številnih drugih nejasnostih ravnatelji nimajo navodil, katera nadomeščanja lahko izplačajo in kdaj bodo dobili denar zanje, a nekateri so jih kljub temu že izplačali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učitelji ugotavljajo, da je ureditev delovnega časa med šolami še vedno zelo različna.
Andrej Petelinšek

Novi delovni čas učiteljev naj bi poenotil zelo različne prakse dela učiteljev po šolah, ki jih je v reviziji ugotovilo računsko sodišče. A zdi se, da rešitve ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki v šolah veljajo od 1. septembra, ne dajejo želenih rezultatov. Na šolah je kvečjemu še slabše, delovni čas še vedno razlagajo od šole do šole drugače, med zaposlenimi pa je vedno več nezadovoljstva.

Ni navodil, ni pojasnil, ni aplikacije

"Namen novega delovnega časa ni bil dosežen. Vsaka šola je v novo šolsko leto startala po svoje," pravi ravnatelj OŠ Domžale Uroš Govc. Prejšnja ministrska ekipa zaradi odstopa vlade ni dokončala projekta, nova ekipa rešitve še išče. Četudi so drugačno ureditev lani preizkušali na okoli 25 šolah, analize in priporočil, kako organizirati delovni čas na podlagi praktičnih izkušenj šol, ni pripravil nihče. "Konkretnih navodil, kako organizirati delo učiteljev, nismo dobili. Danes prihaja med šolami še do večjih razlik kot prej. Na nekaterih šolah so se dogovorili, da novega delovnega časa enostavno ne bodo upoštevali, in delajo po starem. Drugi so pravila prilagodili po svoje," razlaga Govc in poudari, da to ob površnih pojasnilih ministrstva ni težko. Tretja skupina šol, kamor sodi tudi njegova, pa se pravil strogo drži. "Učitelji imajo kolege na drugih šolah, pogovarjajo se med seboj in ugotavljajo, da je na kaki šoli še vedno drugače kot pri nas. Novi delovni čas se izvaja s površnimi navodili, nezadovoljstvo med učitelji pa je kar veliko. Ko kličemo na ministrstvo, pravijo, da se problema lotevajo pospešeno, da bi nam dali čim več napotkov, a nova ministrska ekipa šele ugotavlja, v kaj je zagrizla."

Zapišejo in preverjajo vsako minuto

"Pri nas hudega nemira še ni, ker smo imeli prej dober sistem in smo se dogovorili, da je vse, kar sedaj izvajamo, poskusno, da bomo pravila še sproti spreminjali in da tisto, kar smo se dogovorili na začetku šolskega leta, ne bo nujno stoodstotno veljalo do konca," o ne najbolj dobrodošlih spremembah razlaga ravnateljica OŠ Toneta Čufarja v Mariboru Špela Drstvenšek. Upa, da ne bo preveč nemirno sredi šolskega leta, ko bodo učitelji ugotavljali, da imajo bodisi premalo ali preveč ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta