Denarna socialna pomoč znaša 402 evra

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
27.08.2019 17:37

S 1. januarjem so bili ukinjeni vsi varčevalni ukrepi na področju družinske politike, zato bo letos potrebnih okoli 80 milijonov več. Veljati začne višji cenzus za državno štipendijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do državne štipendije so po novem upravičeni dijaki in študenti iz družin z dohodki, nižjimi od 659,30 evra neto na družinskega člana (prej okoli 500 evrov na družinskega člana).
Robert Balen

Starševska nadomestila, varstveni dodatek, otroški dodatki, štipendije, denarna socialna pomoč, rejnina in vsi ostali socialni transferji se bodo normalno in pravočasno izplačevali do konca leta. "Gre namreč za zakonsko priznane pravice in obveznosti, ki jih je država dolžna izplačati," zagotavljajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Navkljub temu, da so v prvi polovici leta denarja zanje porabili več, kot so načrtovali. Po izračunih za okoli 40 milijonov evrov več.
Težko je predvideti, kdo je upravičen do pomoči
Pojasnjujejo, da to sicer ni nič nenavadnega, saj je zelo težko predvideti povsem natančno, koliko ljudi bo za pomoči zaprosilo in do njih upravičeno. V prvih šestih mesecih so porabili 52,7 odstotka razpoložljivega denarja za socialne transferje. Za primerjavo še podatek, da je bilo podobno tudi lani, saj so ob poletju porabili prav tako več kot pol, natančneje 51,5 odstotka, predvidenih sredstev, zato v drugi polovici leta prihaja običajno vselej do prerazporejanja s postavk, kjer se beleži presežek oziroma manjša poraba od planirane, na postavke, kjer je poraba večja. "Stanje na ministrstvu spremljamo in smo tudi ves čas v navezi z ministrstvom za finance," dodajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta