Denis Mancevič o izzivih slovensko-ruskega gospodarskega sodelovanja: Mercator in razvojni projekti, oboje je rešljivo

Uroš Esih Uroš Esih
26.07.2020 12:47

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Rusijo čakata predvsem dva izziva, in sicer kako najti nove razvojne projekte, ki bi gospodarsko sodelovanje dvignili na višjo raven ter rešitev zapleta okrog lastništva Mercatorja, ocenjuje dr. Denis Mancevič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobi politični odnosi med državama so temelj za nadaljni razvoj gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo. 
Robert Balen

Po včerajšnji spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, ki je potrdila tradicionalno dobre in prijateljske odnose med Slovenijo in Rusijo, tudi pod novo vlado, smo dr. Denisa Manceviča, sicer avtorja študije Ruska energetska diplomacija v 21. stoletja, prosili, da oceni še gospodarske odnose med državama. "Dvostranske odnose, ki so sicer tradicionalno dobri, v gospodarskem delu čakata predvsem dva izziva, in sicer kako najti nove razvojne projekte, ki bi gospodarsko sodelovanje dvignili na višjo raven ter rešitev zapleta okrog lastništva Mercatorja. Oboje je rešljivo, a zahteva drugačne, predvsem bolj učinkovite pristope, kot smo jih videvali v zadnjih letih," meni Mancevič.

Preveč rigiden medvaldni pristop

Pri vprašanju nove dinamike gospodarskega sodelovanja izpostavi, da se struktura in obseg slovenskega izvoza v Rusijo v zadnjih dveh desetletjih nista veliko spremenila, še vedno bazira ne nekaj ključnih izvoznikih in klasičnem produktnem portfelju. menjava med državama je lani sicer znašala približno 1,5 milijarde evrov. "Ni pa veliko novih vstopov na trg, premalo je informacijske izmenjave, kot tudi bolj fleksibilne in praktične podpore na terenu. V to kategorijo sodi tudi medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje, ki jo ruska stran zgodovinsko gleda kot na ključno orodje v zunanji trgovinski politiki, a samo ta pristop ne ustreza več dinamiki sodobnih gospodarskih odnosov, saj je preveč rigiden," ocenjuje Mancevič in dodaja, da se gospodarski odnosi ne gradijo in razvijajo le 1- do 2-krat letno na sejah medvladnih komisij, ampak 24/7 in na več nivojih, v prvi vrsti skozi podjetniške iniciative, ki jih tudi v ruskem gospodarstvu ne manjka.

Denis Mancevič: "Gospodarski odnosi ne gradijo in razvijajo le 1 do 2-krat letno na sejah medvladnih komisij." 
Robert Balen

Ejvazov o Mercatorju

Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov je v včerajšnjem intervjuju za Večer povedal, da pozorno spremlja dogajanje v Mercatorju in Agrokorju, o čemer je že govoril z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom"Razumemo, da ima veliko slovenskih dobaviteljev, ki seveda morajo ohranjati možnost, da prek Mercatorja pridejo do končnega kupca. To razumejo tudi v Sberbanki, saj sem se tudi z njihovimi predstavniki pogovarjal o tej temi," je dejal Ejvazov, ki pa je dodal, da ruska stran ne razume povsem nekaterih dejanj nekaterih ustanov v zvezi z delnicami Mercatorja. "Z druge strani pa je treba razumeti, da je Sberbank državna banka, večinski delež je v lasti ruske vlade, je banka, ki hrani denar ruske države, zato moramo z vsemi napori iskati rešitve, da ohranimo naše lastne interese," je še opozoril ruski veleposlanik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta