DeSUS pred razpadom: Pri Bratuškovi so se okrepili z 250 novimi člani. Kaj pravita Jasnič in Simonovič?

09.09.2021 17:08
Množični odhodi iz stranke DeSUS se nadaljujejo. Stranki SAB se je po navedbah predsednice Alenke Bratušek v zadnjem obdobju pridružilo 250 novih članov, večina iz petih največjih odborov DeSUS iz Velenja, Šoštanja, Brezovice, Logatca in Kočevja. Bratuškova je danes med drugim dejala, da se bo SAB v bližnji prihodnosti pridružilo še enkrat toliko članov, kar pomeni, da računa na 500 novih članov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stranka SAB se je okrepila z 250 novimi člani, večina jih prihaja iz stranke DeSUS.
Robert Balen

Seveda sem vesela in ponosna, da so ti odbori oziroma člani omenjenih odborov med vsemi strankami opozicije izbrali prav nas. Za SAB je to priznanje, da delamo dobro, da to, kar obljubimo in govorimo, tudi naredimo," je poudarila predsednica SAB Alenka Bratušek. Njihovi stranki se je po njenih besedah pridružilo 250 novih članov, večina iz petih največjih odborov DeSUS iz Velenja, Šoštanja, Brezovice, Logatca in Kočevja. SAB sta se med drugim pridružili tudi nekdanji poslanki DeSUS Marija Antonija Kovačič in Marinka Levičar, pa tudi velenjska podžupanja Darinka Mravljak in pet občinskih svetnikov.

Bratuškova: V kratkem še dodatnih 250 novih članov

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v ljubljanski gostilni Livada, kjer so se tradicionalno sestajali organi stranke DeSUS, poudarila, da se bo SAB v bližnji prihodnosti "pridružilo vsaj še enkrat toliko članov, kot smo vam jih predstavili danes". "Seveda smo se z novimi člani veliko pogovarjali, nekatere stvari tudi že dogovorili. Njihova edina zahteva, ko so prihajali k nam, je bila, da ne pozabimo na upokojence in starejše. To zavezo smo jim v SAB seveda dali. Dogovorili smo se, da bomo v kratkem oziroma v najkrajšem možnem času ustanovili najmočnejšo in najštevilčnejšo seniorsko organizacijo med političnimi strankami," je povedala Bratuškova in dodala, da je cilj stranke, da se v kratkem prebije med pet političnih strank z najmočnejšo mrežo na terenu in jasnim socialno-liberalnim programom.

Alenka Bratušek je napovedala, da se bo SAB v kratkem pridružilo še dodatnih 250 novih članov.
Robert Balen

Mravljakova je dejala, da so se za prestop v SAB odločili tudi zato, ker DeSUS že dolgo več ne predstavlja upokojencev in ne zastopa njihovih interesov: "Zadnji dve leti smo priče propadu stranke na vseh nivojih. V tem obdobju so se zamenjali štrije predsedniki in vršilci dolžnosti. Težko bi izbrala, kdo je naredil manj za upokojence. Vsak po svoje je pustil razdejanje." Po njenih besedah je bila največja napaka vodstev to, da se niso posvečali članstvu, terenu, odborom in ljudem. Kot je poudarila, je lani za dodatno nezadovoljstvo poskrbel vstop DeSUS v vlado Janeza Janše"Na svetu stranke sem glasovala proti vstopu v to vlado. Danes vem, da sem ravnala prav," je poudarila Mravljakova, ki je glasovanje poslancev DeSUS označila za "sramotno".

Bratuškova je glede morebitnih prestopov nepovezanih poslancev dejala, da imajo v SAB občutek, da slednji še ne vedo, kaj želijo.
Robert Balen

Na vprašanje, koliko članov ima zdaj pravzaprav SAB, je Bratuškova odgovorila, da tega podatka ne želi razkriti. Navedbe, da bi bilo v ozadju omenjenih prestopov politično trgovanje, je zavrnila: "Lahko, da se gredo v drugih strankah trgovanje. Ne vem, če so jim v drugih strankah karkoli ponujali. Vsi, ki so prišli v našo stranko, so prišli brez kakršnihkoli osebnih zahtev." Mravljakova je dejala, da so jih v Velenju vabili tudi v stranko SD, a da so povabilo zavrnili, ker nočejo biti več samo glasovalni stroj: "Odločili smo se za stranko SAB, ki je manjša in s katero smo partnerji, ne pa za stranko, ki bi nas sprejela pod njihovimi pogoji."

Jasnič: Iz Kočevja smo prejeli odstopne izjave, iz Velenja ne

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je dopoldne pojasnil, da so izstopne izjave članov DeSUS iz Kočevja že prejeli, medtem ko izstopnih izjav iz Velenja še nimajo. "Mi smo demokratična stranka. Tako kot člani vstopajo lahko tudi izstopajo, vendar morajo spoštovati statut. Iz Kočevja smo prejeli odstopne izjave, preverjamo, ali so originalne in ali so podpisi pravi. Iz Velenja tega nismo dobili. Dokler tega ne bom tega dobil v pisarno, to težko komentiram. Vem, da so se sicer nekaj pogovarjali, da bodo izstopili, vendar pa kolektivnega izstopa ne poznamo," je dejal Jasnič in pojasnil, da celoten lokalni odbor ne more prestopiti iz DeSUS v drugo stranko. Ob tem je dodal, da so na stranki prejeli 53 odstopnih izjav iz Kočevja: "Preverjamo tudi, kako so odstopili, ali je bilo to delo enega človeka ali pa je bila to njihova volja. Vsak član se sam odloča, mi bomo vse preverili."

Ljubljana. Kongres stranke Desus.Ljubo Jasnič.FotoRobert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

V kasnejši izjavi za javnost je Jasnič poudaril, da odhajajo ljudje, ki so imeli veliko od stranke, in da je vesel, da "takih klovnov ni več". Ob tem je okrcal SAB, češ da naj "raje nesejo svoja jajca, kot pa da kradejo tuja". Mravljakova pa je danes dejala, da je iz medijev razbrala, da je Jasnič trdil, da so velenjski območni odbor DeSUS ukinili nezakonito ter da sploh nimajo izstopnih izjav: "V ponedeljek smo imeli skupščino. Za odstop je glasovalo 66 članov, soglasno in hkrati so vsi podpisali izstopne izjave, kasneje na ustanovnem zboru SAB pa tudi vsi soglasno pristopili v SAB. Zapisnika na sedežu stranke nimajo, ker sta od tega minila šele dva dneva. Veste pa, da imamo za to sedem dni časa. V sedmih dneh ga bodo prejeli."

"Če tega ne sprejemajo, potem se nimamo več kaj dosti ukvarjati"

Okoli 130 najbolj vidnih članov DeSUS se bo sicer v Ljubljani jutri sestalo na klavzuri, kjer bodo obravnavali položaj stranke, njeno kadrovsko politiko in programska izhodišča za naslednje parlamentarne volitve. Jasnič je dejal, da je napočil čas, ko morajo reči bobu bob, ena od tem klavzure pa bo po njegovih besedah tudi sodelovanje med stranko in poslanci. "Če mene vprašate, bo to glavna tema. Vsaj na terenu, tam, kjer jaz obiskujem občinske organizacije in pokrajinske odbore, je to glavna tema," je poudaril Jasnič. Na poslance DeSUS Franca JuršoBranka Simonoviča in Ivana Hršaka namreč že nekaj časa letijo očitki, da v državnem zboru glasujejo v nasprotju s strankinimi stališči. Jasnič je poslancem, ki omenjene očitke zavračajo, že po nastopu mandata na čelu stranke posredoval dogovor o sodelovanju s petimi ključnimi načeli. "Mislil sem, da bi bilo dobro, da oni to podpišejo oziroma sprejmejo ta načela. Pričakujem, da bodo jutri na klavzuri povedali, ali to sprejemajo ali ne. Če tega ne sprejemajo, potem se nimamo več kaj dosti ukvarjati," je bil neposreden Jasnič.

Branko Simonovič (na fotografiji s Francem Juršo) je izrazil pričakovanje, da bodo v DeSUS postavili temelje, kako stranko ohraniti nad vodo.
Ziga Zivulovic Jr.

Kot je poudaril, so poslanci izvoljeni od ljudstva, vendar pa mora imeti politična stranka svoje stališče. "Če bodo glasovali proti našim stališčem, ki jih bomo sprejeli, se ve, kaj temu sledi," je poudaril prvak DeSUS. Na vprašanje, ali ima pri tem v mislih izključitev poslancev iz stranke, je odgovoril, da jih sam ne more izključiti: "Izključijo jih lahko samo občinske organizacije. Mi lahko podamo samo predlog. Bomo videli, kako bo jutri tekla razprava, potem pa so na vrsti občinske organizacije. Če one tega ne naredijo, bomo morali po določenem času po statutu to sami obravnavati na organih stranke in potegniti svoje poteze." Ob tem je zanikal informacije, da naj bi na poslance pritiskal, naj podprejo vsaj eno izmed prihajajočih interpelacij zoper Janševe ministre, ki so jo pripravili v koaliciji KUL: "To odločno zanikam. O teh stvareh se sploh še nismo pogovarjali." Na klavzuri bodo govorili tudi o zakonih o demografskem skladu, nalezljivih boleznih, dolgotrajni oskrbi ter zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Jasnič je dejal, da v stranki omenjenim zakonom nasprotujejo in da mora stranka glede tega sprejeti stališče, "tako da ne bo nihče imel izgovora, da stranka ni imela svojega stališča do teh stvari".

Simonovič: Ali so pribežniki pozabili, kaj je Bratuškova hotela storiti kot premierka?

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je pojasnil, da jim je Jasnič res poslal predlog za sodelovanje: "Mi smo mu posredovali neko naše razmišljanje, ampak to bo verjetno načelen dogovor, v katerem pa jaz osebno ne vidim nekih težav. Vzroki za to famo, ki se ustvarja in za to, kar se dogaja danes (izstopi iz DeSUS in prestopi v SAB, op. a.), so drugje. Nekateri pač iščejo svobodo pod soncem, gledajo morda samo za svoje interese in bežijo nekam drugam. Mislim, da bomo jutri zrelo postavili temelje, kako stranko ohraniti nad vodo. Upam si trditi, da nismo taki, da bi skakali z ladje v vodo, ampak da bomo poskušali to ladjo rešiti. Tisti, ki naj želi, pa naj gre." Na vprašanje, ali se kot poslanec v luči vseh zapletov in nesoglasij v DeSUS čuti vsaj odgovornega za izstope, pa je odgovoril, da je k množičnim izstopom največ doprinesla epidemija covida-19: "Organi stranke se niso sestajali, komunikacije z bazo ni bilo. Imeli smo tudi kar nekaj predsednikov in začasnih predsednikov, ki so prek medijev obračunavali s poslanci."

Ko gre za prestope iz DeSUS v SAB, pa se je Simonovič vprašal, ali so "vsi ti pribežniki pozabili, kako je hotela Bratuškova kot predsednica vlade s takratnim finančnim ministrom Urošem Čuferjem znižati pokojnine za deset odstotkov". Glede petkove klavzure pa je Simonovič izrazil pričakovanje, da bo slednja dala jasno usmeritev, kako naprej. "Poslanci smo prosili organe stranke, naj nam dajo jasna stališča in sklepe. Mi težko funkcioniramo, če nimamo teh usmeritev. Verjamem, da bomo premogli toliko modrosti, da se bomo vrnili k našim koreninam in da bomo še naprej ostali parlamentarna stranka," je še dodal Simonovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta