Dijaki s poklicno maturo pri vpisu na univerze izpodrinjajo tiste s splošno

Franja Žišt Franja Žišt
01.11.2019 18:28

Na univerzitetni študij je bilo med vsemi sprejetimi v lanskem študijskem letu sprejetih že 16,7 odstotka dijakov, ki so se vpisali s poklicno maturo in dodatnim predmetom. Mnogi tudi nezakonito, ker univerze kršijo zakon

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V nasprotju z zakonodajo je na večino univerzitetnih študijskih programov omogočen vpis maturantom poklicne mature s kateregakoli strokovnega področja, ne le po vertikali.
Andrej Petelinsek

Že sredi julija je šolski minister dr. Jernej Pikalo univerzam poslal poziv, naj pri vpisovanju dijakov upoštevajo zakonodajo. V zadnjih letih se namreč na univerze vpisuje vse več dijakov z opravljeno poklicno maturo in dodatnim predmetom. Zakonodaja jim tak vpis omogoča, a le na sorodnem področju, na primer, da se veterinarski tehnik vpiše na študij veterine. Fakultete pa so zaradi manjših generacij in zato manj denarja v zadnjih letih dijakom s poklicno maturo velikodušno odprle vrata, ne da bi upoštevale sorodnost študija. V zadnjih petih letih se je na univerzah število vpisanih s poklicno maturo skorajda podvojilo. Če je v študijskem letu 2014/2015 študiralo dobrih deset odstotkov takih, ki so se na študij vpisali s poklicno maturo, je bilo v lanskem študijskem letu v predavalnice fakultet sprejetih že 16,7 odstotka teh dijakov, so nam odgovorili s šolskega ministrstva. Zagotovo vsi ti ne študirajo na smereh, ki bi bile sorodne njihovemu poklicnemu izobraževanju.
Zniževanje standardov znanja
"V nasprotju z zakonodajo je na večino univerzitetnih študijskih programov omogočen vpis maturantom poklicne mature s kateregakoli strokovnega področja, ne le po vertikali," že dlje časa opozarja tudi predsednik komisije za splošno maturo dr. Blaž Zmazek. Dodaja, da podatek o tem, koliko maturantov poklicne mature je bilo sprejetih na programe na drugih strokovnih področjih, ni javno objavljen, znan je le posamezni fakulteti in Visokošolski prijavno-informacijski službi.
Dr. Zmazek, matematik, je iz javno dostopnih podatkov za študijsko leto 2019/2020 ugotovil, da je na programih, ki v nasprotju z zakonom dovoljujejo vpis maturantom poklicne mature s kateregakoli strokovnega področja, zaradi omejitve vpisa na prvem prijavnem roku na svojo prvo željo ni bilo sprejetih 1246 kandidatov. "Kar pomeni 17,78 odstotka vseh sprejetih bodočih študentov. Ti dijaki bi v večini primerov potencialno lahko bili sprejeti na svojo prvo željo, če bi imeli vsi univerzitetni študijski programi v vpisnih pogojih opredeljeno le isto strokovno področje, kot določa zakon," opozarja Zmazek, da so bili nekateri maturanti z opravljeno splošno maturo pri vpisu na študij najverjetneje neupravičeno izpodrinjeni. Na spomladanskem izpitnem roku splošne mature je dodatni predmet, ki maturantom s poklicno maturo omogoča vpis na fakulteto, opravilo 1182 maturantov poklicne mature, kar je skoraj toliko, kot pri prvi želji "zavrnjenih" dijakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta