Direktorica policije o pritiskih

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
04.02.2020 09:06

V internem dopisu policistom generalna direktorica pravi, da je vrh policije podvržen pritiskom, naj zahtev sindikatov ne podpre

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Bobnar je pisala policistom.
Robert Balen

Še preden so v SPS napovedali stavko, kar se je zgodilo konec prejšnjega tedna, so policisti prejeli interni dopis generalne direktorice policije Tatjane Bobnar. Da so policisti in policistke pogosto predmet javne kritike, v zadnjem času zaradi zahtev sindikatov, naj se izpolni z vlado podpisani dogovor, pravi prva policistka v državi interni javnosti. In doda, da ni nobenega dvoma, da imajo te kritike jasne interese, "ki jim neodvisno delovanje in neuklonljivost policije ter zavezanost k zakonitosti nikakor ne ustrezajo", je prebrati.
Policija da je organ v sestavi notranjega ministrstva z razlogom, in sicer zato, da se ji omogoči samostojno in strokovno delo, brez neupravičenih posegov politike in interesnih skupin vanj. Bobnarjeva doda, da je vodstvo policije podvrženo različnim pritiskom, naj zahtev sindikatov ne podpre. "Biti policist ni samo služba, je način življenja, pa vendar je v pravnih in demokratičnih sistemih pri tem potrebno ohraniti umirjenost in razsodnost, da smo sposobni postaviti jasno mejo med službenim in zasebnim," je še zapisano.
Na vprašanje, o kakšnih pritiskih govori Bobnarjeva in kdo jih izvaja, na generalni policijski upravi odgovarjajo: "Pismo policistom je bilo poslano že pred odstopom vlade, potem ko so se v nekaterih medijih vrstile neargumentirane diskreditacije policije in njenega vodstva. Vsled tega je generalna direktorica policije želela nagovoriti zaposlene v policiji, da je naša temeljna dolžnost varovati človekove pravice vseh, tudi policistov, in jih pozvala k enotnosti in profesionalnemu delu še naprej. Verjamemo, da je bilo sporočilo vsem razumljeno."
Viri blizu vrha policije sicer pravijo, da gre za pritiske, ki prihajajo iz politike. In da ni naključje, da je bilo prav v času, ko so policisti napovedali stavko, v enem od medijev objavljeno tudi to, kdo med policisti dobi najvišjo plačo; na seznamu teh je tudi Bobnarjeva. V preteklosti pa da so se, potem ko ni privolila v nekatere zahteve, v medijih znašle tudi stvari iz njenega zasebnega življenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta