"Dobimo novo državno sekretarko in kar čez noč te rokavice niso več potrebne"

STA, A.L.
10.04.2020 13:48

Po oceni predsednice SAB Alenke Bratušek se nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sprejemajo nepremišljeno. Izpostavila je četrtkov ukrep, da morajo starejši ob vstopu v trgovino pokazati osebni dokument. "S tem ukrepom jim, ker nismo ne v vojnem stanju ne izrednih razmerah, res ni treba dodatno jemati dostojanstva," meni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Bregant (levo)
Nebojsa Tejić/STA

Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali namreč od danes dalje ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo ustrezno listino.
Ukrep stranka SAB ocenjuje kot absolutno nepotreben. "Upokojenci oziroma starejši so tako ali tako že omejeni na obiskovanje trgovin na samo tri ure," je v današnji izjavi za medije poudarila Bratuškova. Od vlade v SAB zahtevajo, naj ukrep prekliče. Bratuškova se ob tem sprašuje, kaj v vladi počne DeSUS, "da na takšne stvari ne opozori pravočasno".
Opozorila pa je tudi na spreminjanje stališča do uporabe rokavic v trgovinah. Vlada je sprva določila, da je uporaba rokavic v trgovinah obvezna. V četrtek pa je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant poudarila, da je roke bolje razkuževati. V to smer naj bi sicer tudi spremenili veljavni odlok o uporabi rokavic.

Janša: Berite predpise z zdravo pametjo

Na besede Bratuškove, da ukrep kazanja osebnih dokumentov starejšim jemlje dostojanstvo, se je na Twitterju odzval premier Janez Janša. Zapisal je, da ukrep ne zahteva avtomatičnega kazanja dokumentov, temveč, da to pride v poštev le v primerih, ko bi nekdo izven ranljive skupine starostnikov po oceni varnostnika ali vratarja na vhodu želel izsiliti vstop v času, ki je rezerviran za starejše. "Berite predpise z zdravo pametjo," je dodal. 
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1248654072992993281{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta