(SPREMLJAMO) Premier Janša popoldne obiskal UKC Maribor

A.L., STA
10.04.2020 07:02

Vlada nadaljuje z aktivnostmi za zajezitev epidemije in napoveduje, da bo po velikonočnih praznikih zrahljala nekatere omejitvene ukrepe. Kot je že v sredo povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bi lahko najprej spret začeli poslovati vulkanizerji, servisi, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in tehnične trgovine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Matej Povše
Anže Malovrh/STA

20.30

UKC Maribor je popoldne obiskal premier Janez Janša

V popoldanskih urah je UKC Maribor obiskal predsednik vlade Janez Janša. Sprejela sta ga direktor UKC Maribor prof. dr. Vojko Flis in strokovni direktor UKC Maribor, izr. prof. dr. Matjaž Vogrin. Janša si je ogledal urgentni center, se spoznal z območjem namenjenim covid-19 obravnavam, pogledal prostore ter se pogovoril z zdravstvenim osebjem na delovišču. Vodstvo kliničnega centra ga je seznanilo s trenutnimi razmerami, ukrepi in delom v prihodnje. Govorili so tudi o osebni varovalni opremi in drugih podrobnostih v času trenutnih razmer.
{embed_youtube}https://youtu.be/yM7nQRVz3kg{/embed_youtube}
20.10

Pečečenik o zaščitni opremi iz Kitajske: Določeno kvoto smo enostavno ukradli in jo poslali v Slovenijo

Na brniškem letališču je zjutraj pristala obsežna pošiljka zaščitne opreme iz Kitajske, ki jo je naročil Zavod RS za blagovne rezerve, dobavilo pa podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Gre za skupaj več kot 20 ton zaščitne opreme, je sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Več -> TUKAJ.
16.20 

V UKC Maribor včeraj 31 bolnikov s covid-19

V UKC Maribor je bilo v četrtek hospitaliziranih 31 bolnikov s covidom-19, od tega 13 na intenzivnem oddelku. Dan prej je bilo 28 hospitaliziranih bolnikov, 11 na intenzivni terapiji. Doslej sta v UKC Maribor umrla dva bolnika, v domačo oskrbo pa so v četrtek odpustili štiri, doslej skupaj 42.

Okuženih 116 več žensk kot moških

Doslej so v Sloveniji opravili 33.047 testov. Med okuženimi je 522 moških in 638 žensk, skupno 1160 oseb.
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 365 okuženih iz osrednjeslovenske regije, 250 iz savinjske,
117 iz jugovzhodne Slovenije, 102 iz pomurske, 95 iz podravske, 73 iz gorenjske, 45 iz koroške, 29 iz primorsko-notranjske, 25 iz zasavske, 20 iz goriške 19 iz obalno-kraške ter 11 iz posavske regije. Devet obolelih je tujih državljanov.
15.40

V UKC Ljubljana 49 bolnikov s covid-19

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 49 bolnikov s covid-19, od tega jih je 15 na intenzivni enoti. Ljubljanski klinični center poziva k  omejevanju gibanja med prazniki. "Naj praznični obiski nimajo neprijetnega konca. Zaščitite svoje najdražje," so zapisali na Twitterju. 
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1248599650258608128{/twitter}
Prejeli so tudi 10.000 mask, za katere so se zahvalili Pošti Slovenije. 
15.00 

Pahor: Slovenija dobro premaguje krizo

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Cerkljah na Gorenjskem obiskal dom starejših občanov Taber. Kot je ocenil, Slovenija dobro premaguje trenutne razmere in krizo ter upa, da bo "kmalu po praznikih prišlo do začetka nove epohe, ko se bomo lahko veselili počasnega, zmernega vračanja v normalno življenje".
{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1248568362566893568{/twitter}
Pahor je zaželel lepe velikonočne praznike vsem stanovalcem domov za starejše. "Starejši v domovih po Sloveniji ne ostajate sami. Pristojni so sprejeli ukrepe, ki jih razumejo kot potrebne za vaše zdravje. Vsi smo v mislih in drugače z vami. Slovenija je povezana. Vsi smo na različnih področjih, vsi imamo neke odgovornosti in vsi imamo neke skrbi in razumljivo je, da imate tudi strahove. Vse to je v teh okoliščinah absolutno razumljivo," jih je nagovoril.
13.50

Pošta Slovenije bolnišnicam in civilni zaščiti donirala 35.000 zaščitnih mask

Pošta Slovenije je bolnišnicam v Mariboru in Ljubljani ter Civilni zaščiti donirala 35.000 zaščitnih mask. Pošta sicer z vzdrževanjem in delovanjem poštne mreže ob pandemiji covida-19 omogoča in zagotavlja prenos pošiljk v največji možni meri ter skrbi za nemoteno delovanje komunikacijske infrastrukture države, so sporočili iz podjetja.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1248603516953694208{/twitter}
13.40

V šmarskem domu upokojencev nove okužbe, pri premeščanju varovancev pomoč gasilcev

V šmarskem domu upokojencev so v četrtek zabeležili štiri nove okužbe z novim koronavirusom, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 141, je STA izvedela iz virov blizu doma. Skladno z akcijskim načrtom celjske bolnišnice v domu izvajajo dezinfekcijo in premestitev oskrbovancev. Pri tem pomagajo tudi poklicni gasilci.
Vodstvo doma je sicer celjsko bolnišnico pozvalo, naj pri njih vzpostavi bolnišnični oddelek. A kot so pojasnili v bolnišnici, v domovih za ostarele ne morejo organizirati bolnišničnih oddelkov, saj morajo na svoji lokaciji zagotoviti zdravstvene storitve na sekundarni ravni za regijo z 280.000 prebivalci, za kar potrebujejo tako zdravnike specialiste kot zaposlene v zdravstveni negi, ki so zdravi in nimajo stika z okuženimi.
13.20

Bratuškova: Ukrep kazanja osebnih dokumentov starejšim jemlje dostojanstvo

Po oceni predsednice SAB Alenke Bratušek se nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sprejemajo nepremišljeno. Izpostavila je četrtkov ukrep, da morajo starejši ob vstopu v trgovino pokazati osebni dokument. "S tem ukrepom jim, ker nismo ne v vojnem stanju ne izrednih razmerah, res ni treba dodatno jemati dostojanstva," meni. Več -> TUKAJ.

Robert Balen

Koritnik: O dodatku za nevarno delo vodstvo posamezne organizacije

Do dodatka za delo v rizičnih razmerah bodo po kolektivni pogodbi za javni sektor po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika upravičeni tisti, ki res delajo v nevarnih razmerah, kar bo določil delodajalec oz. predstojnik organizacije. Ta bo lahko določil tudi dodatek za nadpovprečno izpostavljenost, je dodal.
"Delodajalec oz. vodstvo posamezne organizacije ali predstojnik je edini, ki ve, kaj je počel posamezni javni uslužbenec. On bo moral prevzeti odgovornost za določanje, kdo dobi dodatek za delo v rizičnih razmerah in za koliko ur dela v nevarnih pogojih ga dobi," je bil jasen na današnji novinarski konferenci. Tudi za potapljača se šteje nevarno delo, ko se potaplja, in ne, ko na obali pripravlja opremo, je dodal.
13.00

Najprej odprtje trgovin z gradbenim materialom, nato z belo tehniko in pohištvom

Analiza Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) je pokazala, da obolelih s covidom-19 v trgovini ni, je za STA povedala predsednica TZS Mariča Lah. Skladno s tem v TZS predlagajo, da se po velikonočnih praznikih začnejo postopoma odpirati trgovine z gradbenim in instalacijskim materialom, teden dni pozneje pa še trgovine s pohištvom in belo tehniko. Več -> TUKAJ.
12.20

Če ne bo kmalu cepiva ali učinkovitega zdravila, bo edina preostala možnost prekuženje populacije

Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja podrobnejše analize o umrlih zaradi novega koronavirusa, poleg že zdaj dostopnih podatkov o starosti in občini bivanja, je danes na novinarski konferenci povedala infektologinja Bojana Beović. Za sedaj dostopni podatki pa predvsem kažejo, da so bili vladni ukrepi učinkoviti, je dejala.
Če ne bo kmalu cepiva ali učinkovitega zdravila za covid-19, bo po besedah Beovićeve edina preostala možnost prekuženje populacije. To bo po njenih pojasnilih na nek način potekalo že, ko bodo odprli šole in vrtce.
Izpostavila je tudi, da so v Sloveniji še vedno občine, do katerih virus sploh še ni prišel. "To lahko postane nek princip regionalnega sproščanja, kot ga predlagajo nekatere države in naddržavne institucije," je napovedala.

Ljubljana - Ukc Ljubljana - koronavirus - infekcijska klinika - oddelak za infekcijske bolezni - covid-19 - zdravnik - zaščitna oprema - maske - PHOTO: Matej Povše/ukcLj
Matej Povše

Dve novi smrti, 36 novo okuženih

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1234 testiranj, 36 oseb je bilo pozitivnih. Skupno število hospitaliziranih pri nas zaradi novega koronavirusa je 106, iz bolnišnic so včeraj odpustili devet ljudi. Včeraj so potrdili dve novi smrtni žrtvi, kar pomeni, da je doslej pri nas umrlo 45 ljudi. 

Dolenjski in belokranjski župani pozvali k ohranitvi prioritete varovanja južne meje

Dolenjski in belokranjski župani so v odprtem pismu pristojne v državi danes pozvali k ohranitvi prioritete varovanja državne južne meje. Prepričani so, da bi pri zagotavljanju varnosti državljanov vsekakor morali znati preseči raven dnevnopolitičnih ideoloških oziroma strankarskih delitev in med epidemijo storiti vse za blažitev zahtevnih razmer.
Kot so zapisali v odprtem pismu, želijo ob posledicah ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa opozoriti na nezmanjšani tok migrantov, ki dnevno prečkajo državno južno mejo.
11.40

V Slovenijo prispelo 20 ton zaščitne opreme iz Kitajske

Na brniškem letališču je zjutraj pristala obsežna pošiljka zaščitne opreme iz Kitajske, ki jo je naročil Zavod RS za blagovne rezerve, dobavilo pa podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Gre za skupaj več kot 20 ton zaščitne opreme, je na Twitterju sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
Tudi predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju delil fotografije prispele pošiljke zaščitne opreme. "Prazniki bodo bolj mirni," je zapisal.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1248517349302468608{/twitter}
S Kitajske je prišlo 1.095.000 FFP2 medicinskih mask s filtrom, 15.630 zaščitnih uniform za zdravnike in 1.664.000 zaščitnih rokavic, so sporočili iz Pečečnikovega podjetja Elektronček.
11.30

Delodajalci v času epidemije dolžni izvajati ukrepe za varnost in zdravje

Inšpektorat za delo je opozoril, da je delodajalec odgovoren za varno in zdravo delo delavcev ter sprejetje in izvajanje vseh potrebnih ukrepov v ta namen tudi v trenutnih epidemioloških razmerah. Dolžan je tudi pridobiti ter upoštevati usmeritve in priporočila medicinske stroke in ukrepe vlade, namenjene zaščititi delavcev pred okužbo.
11.20

Smo na dobri poti

Infektologinja Bojana Beović je na dopoldanski novinarski konferenci sporočila, da je epidemija koronavirusa terjala že precej življenj, v bolnišnicah še vedno ležijo ljudje, ki se borijo za življenje. "Zato malce s težkim srcem rečem, da smo do sedaj s potekom lahko zadovoljni. To pomeni, da se nam ni zgodilo to, kar opažamo v drugih državah. Pri nas je sistem zdržal. Ni zmanjkalo ventilatorjev," pravi Beovićeva.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1248537653324197888{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1248538589387993088{/twitter}
Po besedah Beovićeve smo pri obvladovanju koronavirusa uspešni predvsem zato, ker smo pravočasno sprejeli ukrepe, ki so, kot pravi, za marsikoga pretirani. A kot pravi, je to glavni razlog, da nam uspeva. Strokovnjakinja opozarja, da se val še ni končal. Da se to lahko zgodi, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. "Bistveno je, da se bolezen iz enega človeka povprečno prenese na manj kot enega," pravi infektologinja in dodaja, da še nismo tam, a smo na dobri poti.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1248539591503724544{/twitter}
Ob tem, kot pravi Beovićeva, obstaja tudi še opozorilo za prihajajoče praznike: "Premislite o smiselnosti obiskov v času praznikov, treba je vzdržati še kak teden ali dva." Kot pravi, strokovna skupina ministrstva za zdravje ne podpira, da bi po praznikih začeli z obsežnim sproščanjem ukrepov. Premišljeno lahko sproščamo le dejavnosti, pri katerih je možnost prenosa najmanjša.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

V ljutomerskem domu starejših novih 12 okužb s koronavirusom

V ljutomerskem domu starejših občanov (DSO) so v četrtek odvzeli 32 brisov, pozitivnih je bilo osem stanovalcev in štirje zaposleni. Skupno so tako doslej v domu potrdili 64 okužb z novim koronavirusom, od tega pri 53 stanovalcih in 11 zaposlenih.
Novih informacij iz DSO ni. V domu je zdaj z boleznijo covid-19 potrjeno okužena tretjina stanovalcev, vseh je namreč 152. Zaposlenih pa je 90 delavcev.

Infekcijska klinika UKC Ljubljani
Matej Povše

Maratona Franje junija ne bo, novi termin septembra ali oktobra

Organizatorji 39. mednarodnega kolesarskega maratona Franje so danes zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali prireditev od 12. do 14. junija. Po posvetovanju z Mednarodno kolesarsko zvezo (Uci) so že sprejeli dva nadomestna termina. Dirka bo ali prvi konec tedna septembra ali oktobra, so sporočili iz organizacijskega odbora.
10.05

Državljani iz dolgovaške karantene v zahvalo podarili denar

V Dolgi vasi so danes odvzeli brise vsem desetim državljanom v karanteni v tamkajšnji gostilni, saj v nedeljo odhajajo domov. Vsi, ki so bili v osamitvi, pa so lendavskemu županu Janezu Magyarju iz hvaležnosti v humanitarne namene podarili denar, ki so ga zbrali spontano.
"Ganjen sem, dobil sem pismo, ki ga sicer še nisem odprl, a so me že prej obvestili, da je v njem tudi denar, ki so ga zbrali spontano vsi, ki so bili tukaj pri nas v osamitvi. Menda gre za okoli tisoč evrov, denar bo seveda šel v dobrodelne namene," je za STA povedal Magyar.
10.00

Beovićeva: Z veliko verjetnostjo lahko že rečemo, da italijanskega scenarija pri nas ne bo

Infektologinja Bojana Beović je v pogovoru za današnjo izdajo tednika Mladina ocenila, da Slovenija še ni prešla akutne faze epidemije covida-19. V bolnišnicah je sicer precej manj bolnikov od napovedi, zato po njeni oceni lahko "z veliko verjetnostjo rečemo, da se pri nas ne bo ponovil italijanski scenarij". Več -> TUKAJ.

Anže Malovrh/sta

Ne le Tonin, v posle dobave zaščitne opreme za boj proti koronavirusu prek svojih sorodnikov posredno vpleten tudi Počivalšek

Pred dnevi je odmevala zgodba o podjetju Acron, v katerem je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina, ki je dobilo posel za nabavo zaščitne opreme v vrednosti 30 milijonov evrov. Minister je kakršno koli povezavo s poslom zanikal in dejal, da gre le za enega tistih dni, "ko te napadejo brez razloga, samo zato, ker si in ker potrebujejo tarčo".
Zdaj portal MMC poroča, da je podobno zgodbo z državno nabavo zaščitne opreme vpleten tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Več -> TUKAJ.
8.30

Zaprti hoteli v času praznikov za slovenski turizem velik udarec

Velikonočni in prvomajski prazniki so običajno en od vrhuncev leta za slovensko turistično gospodarstvo, letos pa hoteli zaradi epidemije novega koronavirusa ostajajo zaprti. Izpad prihodka se bo štel v milijonih. Tudi ko se bodo po umiritvi razmer hoteli enkrat odprli, bo izpad prometa ob odpovedi rezervacij zelo velik, opozarjajo v turizmu.
Kot so za STA povedali v družbi Sava Turizem, jim je novi koronavirus prekrižal izjemno obetaven začetek leta, saj je povzročil popoln izpad prometa. Napovedi turističnih analitikov pa so tudi za prihajajoče mesece vse prej kot optimistične.
6.55

Starejši od 65 let v trgovino z osebnim dokumentom

Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali od danes dalje ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo ustrezno listino. Veljati je namreč začel dopolnjeni vladni odlok, po katerem smejo med 8. in 10. uro ter zadnjo uro odprtja trgovin nakupovati samo ranljive skupine.

Ljubljana. Mercator. Trgovina. Trgovina zjutraj pred odprtjem 7.55. Koronavirus
Robert Balen

Tudi ta vikend poostren nadzor prepovedi gibanja in zbiranja

Policisti bodo tudi v prihajajočem prazničnem vikendu poostreno nadzirali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, ki velja zaradi epidemije covida-19. Minuli vikend so na slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka.
Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), so v 69 primerih ugotovljenih kršitev odloka izrekli opozorilo, ugotovitve o preostalih 34 primerih pa so predali Zdravstvenemu inšpektoratu RS. Policija namreč po zakonu o nalezljivih boleznih ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov.
6.40

Šircelj: Dogovor o fiskalnem svežnju je korak v pravo smer

Dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo novega koronavirusa je korak v pravo smer, je v prvem odzivu ocenil finančni minister Andrej Šircelj. "Imamo nekaj novih instrumentov, sedaj se osredotočimo na okrevanje. Pokazali smo trezno, odgovorno, hitro, a tudi ambiciozno in preudarno pot do okrevanja," je poudaril.

Večer

(KORONA IN LIKVIDNOST) Da bi podjetja ostala nad gladino

Vlada predvidoma v soboto o drugem obsežnejšem zakonskem paketu s poudarkom na likvidnosti gospodarstva, pričakovanja GZS in OZS so velika. Več -> TUKAJ.
6.30

Smisli in nesmisli ali zakaj je še Čeferin hitro padel od junaka do tarče

olidarnost, upanje in energijo so v tednih koronakrize pokazali številni prostovoljci, šivilje, podjetniki, mala in velika imena. Vsi si zaslužijo pohvalo za pomoč sebi in drugim, ne puščic, kot jih je bil deležen šef Uefe Aleksander Čeferin. Včeraj ponos, danes tarča. Več -> TUKAJ.
6.25

(ČAS KORONAVIRUSA) Orkan pod Pekrsko gorco

"Matematika je v zadnjih tednih postala sestavni del življenja večine staršev osnovnošolcev, morda tudi katerih srednješolcev, saj pouk na daljavo pomeni, da bi povprečen osnovnošolec pred knjigami in zvezki med uro matematike sedel dobre pol ure, ob intervenciji staršev pa se ta čas podaljša na uro, dve ali tri. Odvisno od šole, učenca in staršev. Med slednjimi so morda nekateri zadnje dni ugotovili, da vendarle tečna in neprijazna učiteljica ni razlog, da naš otrok snovi ne obvlada najbolje." Več -> TUKAJ.
6.10

Koronavirus: Dodatek le za ure, ko so bili v resnici ogroženi

Zaradi razlage o upravičenosti do dodatka za delo v rizičnih razmerah sindikati javnega sektorja napovedali ukrepe. To je poseg v vsebino kolektivne pogodbe, pravijo. Več -> TUKAJ.

Matej Povše

Podjetja in likvidnost: Kako ustaviti likvidnostni šok

Koronakriza spodjeda plačilno sposobnost podjetij, iz več panog poudarjajo, da je treba narediti vse, da se zajezi pritisk na podjetja in s tem tudi negotovo preživetje. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta