Dobra dva meseca do predsedovanja Svetu EU: Slovenija pripravlja dva scenarija

Matej Simič Matej Simič
23.04.2021 06:00
Preverili smo, kakšna je tehnična plat predsedovanja in kako je bilo v številkah videti predsedovanje leta 2008.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kongresni center Brdo
Tit Košir

Slovenija bo s 1. julijem drugič, odkar se je priključila evropski družini, za pol leta prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Odgovorna bo za vodenje dela v Svetu, za oblikovanje kompromisnih rešitev med glavnima zakonodajnima telesoma – Svetom in Evropskim parlamentom – ter za organizacijo sestankov.

Tudi tokrat sodeluje v triu z Nemčijo, ki je predsedovala v drugi polovici leta 2020, in Portugalsko, ki bdi nad delovanjem Sveta v prvi polovici letošnjega leta. Slovenija si bo kot zadnja prizadevala uresničiti cilje 18-mesečnega programa, ki so ga pripravile omenjene države. Ključna prednostna naloga vseh treh predsedstev je izvajanje ukrepov za okrevanje gospodarstva, ki ga je prizadela kriza koronavirusa in krepitev odpornosti nanjo.

V pol leta se bo v Sloveniji odvilo predvidoma 19 dogodkov predsedstva na visoki ravni in 166 na ravni nižji od ministrske, so za Večer dejali na ministrstvu. Večina dogodkov na ministrski in višji ravni bo potekala v protokolarnih objektih na Brdu pri Kranju. {api_embed_photo_R30}656917{/api_embed_photo_R30} Najem drugih nepremičnin za potrebe dogodkov ni predviden. "V primeru sprostitve ukrepov bomo na podlagi teh izhodišč v Sloveniji predvidoma gostili med 10 in 15 tisoč udeležencev dogodkov," so še zapisali na MZZ.

Med njimi naj bi bila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Na srečanju naj bi najvišji politični predstavniki govorili o prihodnosti Evrope ter odnosih med EU in Zahodnim Balkanom. Kot so pojasnili na MZZ, bo srečanje odvisno od epidemioloških razmer.

"Delegacije so praviloma nastanjene v hotelih z najmanj 4 zvezdicami," piše v projektni nalogi ministrstva za zunanje zadeve za izvedbo predsedovanja iz novembra lani. Mednje se bo uvrščal tudi prenovljeni hotel Brdo, je še zapisano. V poštev pa pridejo še hoteli v Ljubljani, Portorožu, Mariboru in na Bledu, so pojasnili na MZZ.

V izvedbo predsedovanja bo po podatkih MZZ vključenih 2500 državnih uradnikov in približno 70 študentov ter zunanjih izvajalcev. Predvidevajo do 350 zaposlitev za določen čas. Število vključenih kadrov bo odvisno od poteka dogodkov v živo ali na daljavo. 

Tudi od tega je odvisna cena predsedovanja. Višina stroškov, ki vključujejo, denimo, nakup tehnične opreme za komunikacijo na daljavo, vozni park in število kadrov ter njihovo izobraževanje, je ocenjena na 80 milijonov evrov, piše v projektni nalogi ministrstva. Zaradi morebitne izvedbe dogodkov na daljavo pričakujejo nižje stroške pri potovanjih, nastanitvah, spremljevalnem programu in obedih.

Kongresni center Brdo
Tit Košir

Na spletnem mestu eNaročanje je sicer objavljenih več javnih naročil za storitve in blago za potrebe predsedovanja. Med njimi je denimo naročilo generalnega sekretariata vlade za storitve konferenčnega tolmačenja, ministrstva za javno upravo za nakup označevalnih elementov in zunanjega ministrstva za najem protokolarnih in drugih vozil. Skupno MZZ naroča 139 limuzin in kombiniranih vozil za potrebe prevoza udeležencev predsedovanja, je razvidno iz javnega naročila.

Gostje bodo prejeli tudi protokolarna in promocijska darila. Kakšna bodo in v kolikšni vrednosti, še ni znano, saj je oblikovanje darilnih paketov – ti se bodo glede na raven gosta razlikovali – še v teku. Na MZZ so pojasnili, da bodo z njimi promovirali slovensko kulturno izročilo in gastronomsko bogastvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.