Dogovor socialnih partnerjev: Elektronsko "štempljanje" bo selektivno

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
13.09.2022 13:42

Elektronsko bodo morali evidenco delovnega časa voditi le v treh vrstah podjetij. Kmalu pogajanja o božičnici in možnosti 30-urnega delovnika, ki bi štel kot polni delovni čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za delo Luka Mesec s socialnimi partnerji dosegel dogovor o obveznem elektronskem štempljanju.
Andrej Petelinsek

Dva meseca po tem, ko je javnost razburil sicer tri leta star predlog o obveznem elektronskem evidentiranju delovnega člana, so socialni partnerji v posebej za to področje oblikovani pogajalski skupini Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) našli kompromisno rešitev. Dogovorili so se, da bo zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti obvezno elektronsko evidentiranje delovnega časa zakoličil za tri vrste podjetij: podjetja, ki so kršitelji delovnopravne zakonodaje, podjetja, kjer se bodo delodajalci in delavci dogovorili, da je tovrstno evidentiranje nujno in za dve leti podjetja, kjer bodo inšpektorji ugotovili, da kršijo določila o evidentiranju delovnega časa in izplačevanju nadur, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Luka Mesec. Slednji je napovedal, da naj bi zakon zaživel z novim letom. V tem času bodo, poleg sprejema v državnem zboru, na ministrstvu pripravili tudi pravilnik, ki bo določal, kaj vse mora biti zajeto v evidenci, prav tako bo določeno, kako beležiti čas v netipičnih oblikah dela, kot so platformsko delo, delo od doma, delo na daljavo.

Dogovor in vrnitev k socialnemu dialogu so pozdravili tako predstavniki sindikatov kot delodajalcev. Mitja Gorenšček, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, je dejal, da je tovrstno iskanje rešitev najprej znotraj pogajalske skupine ESS in nato potrditev na sami ESS model dela za naprej in korak k zaupanju med partnerji, ki je ključno. Zadovoljstvo, da se je socialni dialog vrnil v stare tirnice, je pozdravil tudi vodja Konfederacije Pergam Jakob Počivavšek.

Minister Mesec je napovedal, da bodo s tovrstnim načinom dela nadaljevali, zato bosta že v petek oblikovani pogajalski skupini ESS, ki bosta razpravljali o njegovem predlogu uvedbe obvezne božičnice in možnosti uvedbe skrajšanega delovnega časa, in sicer na 30 ur tedensko, ki bi se štel kot polni delovni čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta