Dohodnina: Prvi naj bi doplačal 767 tisočakov

Jelka Zupanič
28.05.2019 17:19

Danes naj bi šlo z računov 300 tisoč posameznikov in iz proračuna na račune 250 tisočih okoli 110 milijonov evrov lani premalo oziroma preveč plačane dohodnine. Država spet večji dolžnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tokrat je po Fursovih podatkih na prvi sveženj izračunov ugovarjalo več kot 17 tisoč zavezancev.
Tit Košir

Katerih deset posameznikov je lani državi odštelo največ dohodnine v skupni skoraj 2,5 milijarde evrov težki žakelj in koliko je zanjo odštel lanski rekorder, danes še ne bomo izvedeli. Nič drugače ne bo zadnjega maja, ko bodo poštarji iz finančne uprave (Furs) prejeli še več kot pol milijona informativnih izračunov iz drugega svežnja. Furs pa nam je zaupal, kako se bo najbrž iztekel prvi polčas poračuna dohodnine. Torej današnji dan, ko bo država vračala preplačano dohodnino in ko ji bodo pravočasno poravnali dohodninski dolg posamezniki, ki so lani plačali državi manj akontacije dohodnine, kot bi je bili morali.

Največji dolžnik naj bi doplačal 680 marčevskih neto plač

K dohodnini 2018 naj bi prvi na Fursovi lestvici zavezancev iz prvega svežnja informativnih izračunov doplačal še več kot 767 tisoč evrov. Če je marca povprečni državljan zaslužil 1752,34 evra bruto, naj bi omenjeni zgolj za doplačilo dohodnine odštel 438 povprečnih bruto plač. Kdo je posameznik, ki naj bi ali s prenosom avtorskih pravic, izuma, imena firme ali izdelka oziroma na podoben način lani zaslužil in plačal na dohodek toliko premalo akontacije dohodnine, seveda nismo izvedeli.

Na izračun je ugovarjalo 17.346 posameznikov

Številke, ki jih objavljamo, so skoraj dva meseca po tisku informativnih izračunov sicer vse bolj približne, a drugih Furs ne ponuja. Vmes se je namreč iztekel čas za ugovor na informativni izračun dohodnine. Tokrat je po Fursovih podatkih na prvi sveženj izračunov ugovarjalo več kot 17 tisoč zavezancev. Tudi to pot večina nikakor ne zaradi napak pri prepisovanju zneskov dohodkov v izračun in drugih očitnih napak davkarije, ampak spet kar 60,3 odstotka zaradi VDČ-jev. V kratico ujeti davkarski jezik ne skriva v sebi nič drugega kot dodatno uveljavljanje, spremembe ali dopolnitve podatkov o uveljavljanju posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Ugovor je pač še ena priložnost, kako priti do olajšave za otroke in druge vzdrževane člane, če nanje nismo bili pozorni že prej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta