Dražja oskrbnina v več kot polovici domov za starejše

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
30.01.2019 16:20

V domovih za starejše zaradi višji plač zaposlenih dražijo oskrbnino. Država v ceni oskrbnine prispeva le za plače medicinskega osebja, a tudi tega ZZZS domovom še ni nakazala, pravi Marko Slavič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oskrbovanci v domovih za starejše s plačili krijejo večino oskrbnine, le za plače medicinskega osebja prispeva država. Tako je, ker še nimamo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo.
Andrej Petelinšek

S 1. januarjem se je oskrbnina, ki jo plačujejo stanovalci, povišala v več kot polovici domov za starejše. Višja je za 1,3 do 3,9 odstotka, razlog za to, navajajo v domovih za starejše in na ministrstvu za delo, so višje plače, ki so jih izborili sindikati javnega sektorja v lanskih pogajanjih z vlado. Osnovne in socialne storitve v domovih za starejše plačujejo upravičenci in zavezanci, torej njihovi družinski člani oziroma občine. Sem sodijo bivanje, vzdrževanje prostorov in perila, prehrana, socialna oskrba in varstvo. Tako je, ker pri nas še nimamo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Plače za zaposlene v domovih, ki zagotavljajo zdravstveno oskrbo (medicinsko osebje), pa se financirajo iz zdravstvene blagajne (ZZZS).
"Država lahko zagotovi dodatni denar le za pokritje tistega dela stroškov zaradi zvišanja plač, ki ga financira, zato si prizadevamo, da bi bil znesek, ki ga domovom za starejše nameni ZZZS, višji. Stroški dela predstavljajo polovico cene, kar pomeni pri štiriodstotnem dvigu plač za dva odstotka višjo ceno storitve," pojasnjujejo na ministrstvu za delo.

Marko Slavič: "Smo v absurdni situaciji, saj se je znesek, ki ga od ZZZS prejemamo za plače zaposlenih v zdravstveni negi, celo znižal."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta