Drugi tir med Divačo in Koprom: Po četrt stoletja zapletov bodo stekla glavna dela

Srečko Klapš Srečko Klapš
05.05.2021 19:50
"Kocka je padla, drugi tir se od danes naprej gradi," je dejal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec ob začetku gradnje drugega tira. Na štirinajstih deloviščih okoli tisoč slovenskih in turških delavcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po četrt stoletja priprav in zapletov se je s podpisom pogodb z izvajalci glavnih del pri projektu Drugi tir med Divačo in Črnim Kalom gradnja le začela na celotni trasi. Kot je znano, je oba posla dobil domači gradbinec Kolektor CPG. S turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin bo za 403,6 milijona evrov zgradil odsek Divača-Črni Kal. Glavna dela na odseku med Črnim Kalom in Koprom, ki že tečejo, pa bo opravil za 224,7 milijona evrov. Potem ko so nadzorniki družbe 2TDK potrdili novelirani investicijski program, znaša po novem nižja ocenjena vrednost drugega tira 997 milijonov evrov, to je za 50 milijonov evrov manj. Trasa bo dolga 27,1 kilometra, na njej bo kar osem predorov, dva viadukta in ena galerija.

Vrtovec: Čez desetletje bomo v veliki prednosti

"Leta in leta smo čakali na ta dogodek. Čakala je Slovenija, čakala je Evropa, čakale so naše zaledne države, ki imajo Luko Koper za strateško luko, in čakali so državljani, logistika ter gospodarstvo," je na gradbišču v Dekanih pri Kopru dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dodal je, da si slovenska logistika v neusmiljeni globalni gospodarski tekmi ne sme več privoščiti poraza. Opozoril je še na pravila igre, v kateri bo treba spoštovati roke, transparentnost izgradnje in okvire finančne konstrukcije. Po pogodbi morajo biti dela na drugem tiru končana leta 2025, leto pozneje pa naj bi bil tir predan v uporabo. Vrtovec je napovedal še, da bo v prihodnje obiskal vse zaledne države in preveril, kako bi te lahko bile dodatno vpletene v razvoj koprskega pristanišča. O dopolnitvi zakona o 2TDK, ki bi predvidela dodaten tir poleg zdaj načrtovanega, pa je Vrtovec pojasnil, da bodo ustrezno dopolnitev vložili še v tem mandatu.

Polovica slovenskih in polovica turških delavcev

Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, je poudaril, da je izvedba tako velikega infrastrukturnega projekta pomembna za celotno slovensko gradbeno operativo: "Pri tako obsežnem projektu gradbinci ne bodo pridobili le znanja, izkušenj in referenc, ampak bo to pozitivno vplivalo na celotno slovensko gospodarstvo. Prepričani smo, da bo izvedba tega projekta bistveno pripomogla pri okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19. Stroji in ekipe so pripravljeni, zdaj pa nam dovolite, da pokažemo, kaj znamo in zmoremo," je bil optimističen Mugerli. Napovedal je še, da bo na vseh štirinajstih mestih v prihodnjih letih delalo skupno okoli tisoč delavcev, ob čemer naj bi bila polovica slovenskih in polovica turških delavcev.

S podpisom pogodbe za glavna gradbena dela za novo železniško povezavo med Divačo in Koprom se bodo zdaj dela začela na celotni trasi.
Žiga Živulovič Jr.

Ob podpisu pogodbe je bil navzoč tudi predsednik upravnega odbora gradbenega koncerna Yapi Merkezi Mustafa Basar Arioglu, ki meni, da bo drugi tir pripomogel k rasti poslovanja Luke Koper in posledično gospodarstev Slovenije in zalednih držav. Obljubil je še, da bodo ob spoštovanju pogodbenih in ekoloških obveznosti za seboj pustili dober projekt.

Prvi mož 2TDK Pavle Hevka pa je napovedal, da bo v začetku junija objavljen še razpis za tretji sklop del, ki zajema tirne in elektrostrojne naprave. Ob čemer je po njegovem mnenju pri celotnem projektu še za dobrih 30 milijonov evrov rezerv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta