Državna sekretarka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Slovenijo pozvala, naj se preneha vesti neevropsko in sede za pogajalsko mizo

STA, VČ
01.02.2020 18:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Piranski zaliv 
Andrej Petelinšek

Državna sekretarka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko Zgombić je po petkovi odločitvi Sodišča EU, da ni pristojno za odločanje o slovensko-hrvaškem sporu o meji, Slovenijo pozvala, naj se preneha vesti neevropsko in naj ne kaznuje več hrvaških ribičev ter naj s Hrvaško sede za pogajalsko mizo.
V pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina je odločitev sodišča označila za veliko pravno zmago za Hrvaško. "Spor med Hrvaško in Slovenijo je mednarodnopravni spor in zadovoljni smo, ker je Sodišče EU jasno povedalo, da ni pristojno za ta primer," je poudarila. Odločitev sodišča po njenem mnenju kaže, da je rešitev mogoče najti le s skupnimi prizadevanji in sodelovanjem. Metelko Zgombićeva je ocenila, da bi bila arbitražna odločba lahko podlaga za končni dogovor o meji, "a z nujnimi spremembami, ki bi bile poštene in bi upoštevale potrebe in interese obeh strani".
Menila je še, da je zdaj pravi čas, da se Slovenija preneha vesti neevropsko in neha kaznovati hrvaške ribiče, ker odločitev Sodišča EU jasno kaže, da meja med državama še ni določena. "Spor o meji ne sme biti breme za ljudi, ki živijo ob meji, niti za hrvaške ali slovenske ribiče," je dodala. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta