Dvotretjinska večina: Kdo bo poslal vojake na mejo?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
31.03.2020 21:41

Mešani signali opozicije: SNS glasove obljubila, Levica odrekla. Medtem ko jih LMŠ pogojuje z nekaterimi predlogi, se dokončno še niso opredelili niti v SAB niti v SD.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski vojaki so že bili aktivirani v času miru, med migrantskim valom. Šentilj, 1. november 2015
SaŠo Bizjak

Poslanske skupine se še niso dokončno izrekle o podpori predlogu za reaktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila za varovanje južne meje. Da bo vlada odločila o končnem besedilu, je včeraj napovedal notranji minister Aleš Hojs. Do zaključka redakcije to sicer še ni bilo znano, bi pa v tem primeru državni zbor o predlogu lahko odločal že na jutrišnji izredni seji skupaj s protikoronskim zakonom. Minister Hojs oziroma vlada za aktivacijo člena potrebujeta najmanj dvotretjinsko podporo navzočih poslancev. "Trenutno ne morem zagotoviti, da imam 60 glasov, še vedno pa sem optimist in verjamem, da bi tudi opozicija v tem primeru stopila na našo stran," je Hojs za javno televizijo povedal v začetku tega tedna. Pojasnil je, da bodo del pripomb poslanskih skupin upoštevali, dela pa da ne bo mogoče. Slednje so po njegovi oceni bolj tehnične narave, zato verjame, da bi lahko opozicijski poslanci vendarle prispevali potrebne glasove.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta