Ekonomsko-socialni svet: Ob davkih tudi o dopolnilnem zavarovanju?

Jelka Zupanič
17.09.2019 20:05

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja, dolgotrajna oskrba in davčna reforma so povezani ukrepi, trdi finančni minister Bertoncelj. Ker partnerji o davkih niso našli soglasja, naj bi pogajanja nadaljevali, a delodajalcev na njih ne bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zaradi sprememb davkov - finančno ministrstvo je od znižanja obdavčitve regresa že vsaj dvakrat spremenilo predloge - je danes završalo med partnerji v ekonomsko-socialnem svetu, ko so se po predstavitvi vladnih proračunskih načrtov lotili pogovora o davčni reformi. A soglasja jim ni uspelo najti. Tudi zato ne, ker sta po besedah glavnega ekonomista Analitike GZS Bojana Ivanca pristali na mizi dve možnosti. Da pošlje vlada v parlament na zadnjih pogajanjih dogovorjeni sveženj davčnih sprememb ali pa ta sveženj spremeni. Kako? Tako, da bi lahko spremenili ali ukinili tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Finančni minister Andrej Bertoncelj je zbranim predlagal, da bi nadaljevali iskanje soglasja o davčni reformi na pogajanjih. Vendar delodajalcev na nadaljnja pogajanja ne bo.

Bertoncelj: "Samo omenil sem ..."

"Soglasja o paketu davčnih predlogov nismo dosegli," je dejal finančni minister Bertoncelj. Razlog so bile določene razlike v videnju posameznih rešitev. Dogovorili so se, da nadaljujejo pogajanja v pogajalski skupini, ker so odprta vprašanja tako pri dohodnini kot pri obdavčitvi kapitala. Nato je Bertoncelj zatrdil, da se o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja niso pogovarjali: "Samo omenil sem, da je na mizi več predlogov in da so nekateri predlogi, ki se nanašajo na davčno reformo, v določenem delu nasprotujoči in da se moramo o tem tudi širše, ne samo z ekonomsko-socialnim svetom, uskladiti in pogledati, kakšni so javnofinančni učinki vseh predlogov."

Lidija Jerkič: "Očitno so razlike med nami prevelike, da bi lahko prišlo do uskladitve."
Robert Balen

Meh: "Nič se nismo dogovorili"

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je menil, "naj vlada obravnava tisto, kar je pripravila pogajalska skupina". Ne bodo se še enkrat pogajali, "tudi če bo pogajalska skupina pogajanja sklicala, nas na teh pogajanjih ne bo, saj smo svoje stališče že povedali", je dejal. Za OZS je pomembno, da stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ostane 19-odstotna oziroma se ne zviša že prihodnje leto na 20 odstotkov. Oziroma da gospodarstvo ne bi plačevalo novih davčnih kombinacij.
Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič pa je spomnila, da o polovici predlogov v paketu davčnih reform že pogajalske skupine niso dosegle soglasja. "In tudi ESS ga danes ni našel. Če bo šel paket davčnih sprememb v parlamentarno razpravo, gre tja brez soglasja socialnih partnerjev. Očitno so razlike med nami prevelike, da bi lahko prišlo do uskladitve, in zdaj je od ministra odvisno, kako se bo odločil." Sindikati so se sicer strinjali s še enim krogom pogajanj.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja novi moment

Jerkičeva je pojasnila tudi, ali je ta isti davčni paket povezan z iskanjem manjkajočih 150 milijonov evrov ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja: "Kot je bilo razumeti ministra v uvodu, je ta ukinitev dopolnilnega zavarovanja novi moment. Sama davčna zakonodaja bi pomenila, da bi v proračunu manjkalo približno 130 milijonov evrov, če dodamo minus še za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, je to 300 milijonov evrov. Predlog je šel v smer, da bi z davčno zakonodajo počakali, dokler ne bo jasno, kaj se zgodi z zdravstveno. To je bil eden od predlogov, ki jih je dal minister na mizo. Poleg nadaljevanja usklajevanj torej tudi možnost, da morda pa vendar v tem delu počakamo in bi šli morda naprej z reformo tam, kjer so se stališča sindikatov in delodajalcev zelo približala. Minister se bo moral odločiti, kako in kaj. Soglasja socialnih partnerjev pa ni bilo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta