Erjavec v pismu o razlogih za kandidaturo, napakah iz preteklosti, Pivčevi, tudi o Janševi vladi. Kaj čaka Desus po kongresu?

Ž.V.
23.11.2020 10:23
"Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra. Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam," med drugim piše Karl Erjavec
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V petek se je začel izredni volilni kongres upokojenske stranke DeSUS, kjer bodo izbirali novo vodstvo. Favorit v predsedniški tekmi in nekdanji predsednik stranke Karl Erjavec je ob začetku kongresa, ki ga bo stranka zaradi epidemiološke situacije izpeljala po pošti, rezultati pa bodo znani petega decembra, delegatom napisal pismo. Uvodoma Erjavec, ki ga bo izzval edini protikandidat Srečko Felix Krope, opomni na januarski kongres, ko da so bili nekateri vodilni člani stranke prepričani, da stranke ni več sposoben pripeljati v parlament: "Poudarjali so, da je potrebno čim hitreje izvesti kongres in izvoliti novo vodstvo. To se je tudi zgodilo. Najbolj goreči zagovorniki novega vodstva stranke so na kongresu govorili, da stranka DeSUS potrebuje nov svež obraz, ki bo stranki dal novo energijo in stranko popeljal na vrh slovenske politike. Po januarskem kongresu so bila pričakovanja stranke zares velika, saj so podporniki novoizvoljenega vodstva napovedovali imenitno prihodnost stranke DeSUS." 

Odločitev za tokratno kandidaturo utemeljuje: "Po tehtnem premisleku sem ugotovil, da si ne bi nikoli odpustil, da se nisem odzval vabilu številnih zvestih članov stranke, da naj se aktivno vrnem v stranko in da naj pomagam s svojim izkušnjami in znanjem rešiti stranko DeSUS iz težav, v katerih se stranka nahaja." Vabila za vrnitev v politiko so prihajala, tako Erjavec, zlasti od tistih članov stranke, ki so v preteklosti in tudi danes največ dajali stranki, da je postala uspešna: "To me je prepričalo, da moram kandidirati za predsednika stranke DeSUS."

Primer Pivec: "Za takšno nepošteno in slabo kadrovsko politiko prevzemam odgovornost"

Erjavec priznava, da je na svoji politični poti sprejel tudi kakšne slabe odločitve: "Zelo se zavedam, da v času, ko sem opravljal naloge zunanjega ministra, nisem bil zadostno prisoten v stranki in zlasti na terenu med našimi članicami in člani stranke. Zaradi tega so trpeli odnosi v stranki in tudi moji odnosi s članstvom na terenu. Danes ocenjujem, da je bila napaka in slaba odločitev, da smo na zadnjih parlamentarnih volitvah sodelovali v koaliciji z Zoranom Jankovičem, saj so nam to volivci zunaj Ljubljane zamerili. Moja napaka je tudi bila, da smo po zgodovinskem rezultatu, ko smo dobili 10 poslancev, sprejeli v stranko vse, ki so si želeli delovati v stranki. Žal se je kasneje pokazalo, da so mnogi od njih prišli le zaradi uresničevanja lastnih interesov in zaradi povzpetništva." Izpostavlja primer nekdanje predsednice stranke Aleksandre Pivec: "Nekdanja predsednica je prišla v stranko v letu 2017 in po nekaj mesecih dela v stranki postala državna sekretarka. Po parlamentarnih volitvah leta 2018 je že postala ministrica. Praktično v dveh letih članstva v stranki je postala državna sekretarka in ministrica. Moja napaka je bila, da sem kot predsednik stranke pozabil na tiste, ki so se izkazali z dolgoletnim delom v stranki. Za takšno nepošteno in slabo kadrovsko politiko prevzemam v celoti svojo odgovornost. Gotovo bi moral kot predsednik stranke takšna kadrovanja preprečiti in poskrbeti, da v stranki napredujejo tisti, ki so si to zaslužili z dolgoletnim delom v stranki."

"Kongres mora izvoliti vodstvo, ki ob prvem neurju ne bo zapustilo naše barke"

DeSUS lahko konsolidirajo, če bo kongres izvolil vodstvo, ki verjame v moč stranke, piše Erjavec: "Kongres mora izvoliti tako vodstvo, ki ne bo ob prvem neurju zapustilo naše barke. Tako je naredilo in zapustilo našo barko januarsko vodstvo stranke, žal med njimi tudi še nekateri drugi pomembni funkcionarji stranke. Nekateri so se res vrnili nazaj na našo barko, ampak šele potem, ko se je valovito morje in neurje pomirilo." Na zadnjem kongresu je opozarjal, piše, da veljajo v politiki visoki standardi glede integritete, kaznovanosti in etike: "Nekdanja predsednica je na kongresu prejela mandat za vodenje stranke, kljub opozorilom, da imajo lahko ugotovljene nepravilnosti s strani Komisije za preprečevanje korupcije za stranko zelo škodljive posledice. Takrat so zagovorniki kandidatke za predsednico stranke odgovarjali, da gre zgolj za škodljive napade na kandidatko in da tovrstni problemi s Komisijo za preprečevanje korupcije ne bodo imeli nobenih negativnih posledic za stranko. Danes lahko ugotovimo, da so se te napovedi pokazale kot točne in imajo še kako zelo negativne posledice za ugled naše stranke."

Politična usoda jim ne bo dala še enega popravnega izpita

Ob koncu piše, da politična situacija v državi ni rožnata, zato bi bilo pomembno, da se stranka DeSUS po izpeljanemu kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev. Aktualna vlada se sooča z velikimi problemi, zlasti pa vso pozornost namenja boju proti covidu-19, pravi Erjavec: "Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra. Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam. To seveda ni dobro in po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti. Ne bom opisoval konkretnih primerov, ker so ti primeri znani. Prepričan sem, da je bilo vodstvo stranke do teh pojavov preveč tiho in se izgovarjalo, da smo neideološka stranka. Če bom predsednik stranke DeSUS, se bo moj glas slišal in ne bom nikomur tiho."

Vsaka politika ima svojo ideologijo, še dodaja in ob tem, da je tudi stranka DeSUS ideološka stranka: "Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, privatno zdravstvo in privatno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače. To lahko trdijo samo tisti, ki ne poznajo ustroja delovanja političnih strank. Morda to velja za športne organizacije, ribiška društva ali pa za lovska društva, kjer res ni ideologije in politike."

V zadnjem delu pisma nekdanji predsednik stranke še: "Od vašega glasu je odvisna prihodnost naše stranke DeSUS. Letos na januarskem kongresu je bila storjena napaka, ki nas je drago stala, zlasti našo stranko DeSUS, prosim vas, da te napake ne ponovite, ker se bojim, da nam politična usoda ne bo dala še enega popravnega izpita."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta