Kako glasno so ob pismu Janeza Janše alarmi zazvonili v koalicijskih partnericah

Žana Vertačnik
18.11.2020 18:16
Janševe partnerice, na katere se je obrnila Koalicija ustavnega loka s pobudo konstruktivne nezaupnice, so se ogradile od Janševega pisma vrhu EU. Kaj se dogaja za zaprtimi vrati strank, kjer nad zadnjo potezo prestavljanja Slovenije v Višegrad in še nekaterimi drugimi ne skrivajo nezadovoljstva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako načete so relacije Počivalšek-Tonin-Janša? Toninu naj bi zvonili tudi telefoni iz Bruslja, iz EPP, kjer so nezadovoljni z Janševim razbijanjem EU. 
Robert Balen

Ne le levosredinske opozicijske stranke, pismo predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je v torek poslal voditeljem EU, je razburilo tudi partnerice vladajoče SDS. Odziv je bil enoten: NSi, Desus in SMC so se od pisma ogradile, po besedah predsednika NSi Mateja Tonina vlada o vsebini ni odločala, zato gre za mnenje predsednika vlade, ne pa tudi celotne vlade. "Pismo je poslal predsednik vlade in o tem ni bilo govora na sami koaliciji," je povedala še NSi-jeva poslanka Iva Dimic in dodala, da si želi, da bi slovenska vlada delovala usklajeno, predvsem pa, da bi se zmogli med seboj bolj spoštovati in razumeti. Po neuradnih informacijah naj bi kritični glasovi do NSi prišli tudi iz Evropske ljudske stranke, kjer Toninova stranka kotira kot zmernejša, medtem ko se je SDS v zadnjem obdobju pozicioniral bližje "problematičnemu taboru" z Orbanovim Fideszom na čelu. Je pa po naših virih še bistveno bolj završalo v SMC in Desus. To sta tudi stranki, na kateri nastajajoča Koalicija ustavnega loka (KUL) apelira, naj se jim pridružita v menjavi aktualne vlade s konstruktivno nezaupnico. Z vsako premierjevo potezo, ki koalicijo vznemirjajo, pa se povečujejo tudi njihova pričakovanja, da bi nekaterim poslancem dokončno prekipelo.

Nekaterim v Desusu neudobno bolj kot drugim

Da pismo škodi koaliciji in da so to izjave, s katerimi se Slovenija oddaljuje od jedrne Evrope, je bil v imenu poslancev upokojenske stranke v državnem zboru (DZ) jasen poslanec Jurij Lep. Po njegovih besedah so razočarani, da se take stvari vnaprej ne predebatirajo, ne nameravajo pa "na lepem skočiti z vlaka", saj so z dosežki stranke v Janševi vladi zadovoljni. Medtem ko poznavalci razmer v Desusu ocenjujejo, da poslanci v DZ vladne napetosti občutijo precej manj, zato so nekateri izmed njih tudi manj kritični, pa naj bi bilo vodstvo z začasnim zastopnikom Tomažem Gantarjem bistveno bolj ostro. "Pismo predsednika vlade evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili," je tvitnil Gantar in dodal, da to terja resno razpravo.

A za formalne korake in morebiten odhod iz vlade, v kateri, se sliši iz Desusa neuradno, da postaja "vse bolj nevzdržno", vodstvo čaka na prihajajoči volilni kongres, na katerem se bosta udarila favorit Karl Erjavec in njegov protikandidat Srečko Felix Krope. Kongresu, ki bo zaradi epidemiološke situacije potekal po pošti in se bo z razglasitvijo zaključil petega decembra, bo sicer po naših informacijah najprej sledila klavzura predsednika s poslanci in ministroma, nato se bo sestala še stranka. Po napovedih bodo takrat tudi pretehtali možnost odhoda iz obstoječe koalicije. Je pa do Janševih potez še pred zelo verjetnim povratkom v politiko po naših informacijah že nadvse kritičen Erjavec. 

Ali bi lahko Počivalškovi poslanci tehtali znova

Nekaj večja neznanka je SMC Zdravka Počivalška, od koder so sporočili: "Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše." Sporne se jim zdijo zlasti trditve o ukradenih volitvah, na katerih so šest let nazaj zmagali. Kraje jih obtožuje kar njihov sedanji šef. "SMC je volitve 2014 zmagala pošteno, na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah," pravijo. Iz stranke je neuradno slišati, da s Počivalškom na čelu ne morejo razumeti motivov, ki se skrivajo za tovrstnimi Janševimi potezami. Postavljajo jih v nelagoden položaj, po njih pa so se, nam pravijo, vedno znova primorani zagovarjati in svojim volivcem upravičevati vlogo v vladajoči koaliciji, kar jim odnaša dobršen del energije. Počivalšek naj bi imel vse več težav pri krotenju nezadovoljstva tudi v poslanski skupini. 

Čeprav je Počivalšek, čigar poslanski glasovi bi bili za uspeh KUL ključnega pomena, opozicijskega mandatarskega kandidata Jožeta P. Damijana že zavrnil in mu dejal celo, naj ne goji iluzij ter da SMC ni na prodaj, pa po naših informacijah vrat vendarle še ni povsem zaprla poslanska skupina oziroma del nje. Kot smo neuradno izvedeli, so Počivalška ob predstavitvi odgovora, ki ga je Damijanu podal, sicer enotno podprli, so mu pa nekateri izmed njih dali jasno vedeti, da je to stališče tega trenutka in ni rečeno, da se v prihodnje ne bi spremenilo. Ali jih utegnejo do ponovnega premisleka pripraviti zadnji manevri, za katere Počivalšek med drugim meni, da "načenjajo prepotrebno zaupanje", bo verjetno jasno kmalu. Se je pa, vsekakor povedno, oglasila tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič (SMC), ki se je od pisma distancirala: "Vladavina prava je ena in potrebno jo je spoštovati. Zato podpiram vsakršne napore in mehanizme, ki pripomorejo k temu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta