Kadrovanje: Bo imel Tomaž Gantar spet težave zaradi Uroša Prikla? Ta pojasnjuje ...

DR
22.11.2020 12:45
Minister za zdravje je vladi že predlagal v imenovanje novega državnega sekretarja, ki ga je na položaju želel že spomladi, a tedaj neuspešno. Mariborčan se odziva na očitke, povezane z njegovo zadnjo službo v UKC Ljubljana in primerom Petek
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: EPA
Epa

Minister za zdravje, začasni zastopnik stranke Desus Tomaž Gantar si je že drugič za državnega sekretarja izbral strankarskega kolega, Mariborčana Uroša Prikla. A prvič, tedaj na začetku mandata tretje vlade Janeza Janše, sta premier in vrh SDS njegovo imenovanje uspešno blokirala, Prikl pa si je moral službo poiskati drugje, in sicer je v UKC Ljubljana postal vodja nemedicinske nabave in storitev. Potem ko se je Gantar po seriji napak odločil odsloviti Tino Bregant, je na vladni sekretariat že poslal ustrezno gradivo in sklep, da vladi v imenovanje namesto nje predlaga Uroša Prikla. Ali bo vlada o njem odločala na naslednji redni seji ali na kakšni od dopisnih, ki so v zadnjem obdobju stalna praksa, ni znano. Zeleno luč, da Prikl lahko odide, je že dal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. {api_embed_photo_R30}607424{/api_embed_photo_R30}

Očitno pa se v ozadju koalicijskih odnosov ponovno zapleta: hitro po tem, ko je postalo jasno, da bo Gantar svoj kadrovski predlog s Priklom ponovil, so strankarski mediji SDS, Demokracija in Nova24, začeli objavljati zapise, v katerih problematizirajo Priklovo vlogo v času sodnega procesa zaradi napada na nekdanjega novinarja Večera, kasneje pa dolgoletnega politika vladajoče stranke Mira Petka.

Miro Petek
Robert Balen

Bregantova je že tretja državna sekretarka, ki odhaja z ministrstva. Andrej Možina se je poslovil po vsega dveh tednih. Kasneje je odstopila tudi Jerneja Farkaš Lainščak, neuradno tudi zaradi slabih odnosov z Bregantovo. Po odhodu slednje naj bi Farkaš Lainščakova spet tesneje sodelovala z ministrstvom. SDS se je že od začetka trudil, da bi vpliv na delovanje ministrstva imela Jelka Godec, nekdanja poslanka, zdaj državna sekretarka pri Janši. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta