ESČP: Sodišča direktorju DUTB Andreju Prebilu kršila pravico do poštenega sodnega postopka

19.03.2019 11:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Prebil
Arhiv Večera

Slovenija je spet obsojena pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP). Strasbourško sodišče je danes s sodbo Prebil proti Sloveniji odločilo, da je Slovenija kršila pravico do poštenega postopka, ker ljubljansko višje sodišče ni vsebinsko odločilo o njegovi pritožbi.
Maja 2014 je bil Andrej Prebil odstavljen iz nadzornega sveta gospodarske družbe, ne da bi bil obveščen o tem in brez predpisanega postopka. Okrožno sodišče v Ljubljani je junija 2014 odločitev gospodarske družbe potrdilo. Višje sodišče v Ljubljani je januarja 2015 potem Prebilovo pritožbo zavrglo, češ da nima pravnega interesa, saj je medtem njegovo mesto v nadzornem svetu že zasedel nekdo drug. Prebil je zato šel na ustavno sodišče dokazovat, da sta mu okrožno in višje sodišče kršili pravico do poštenega postopka, a njegova ustavna pritožba ni bila sprejeta. Pred ESČP je Slovenija zatrjevala, da pravici do dostopa do sodišča in do kontradiktornega postopka nista absolutni pravici in da v nepravdnih postopkih teh pravic ni. ESČP pa je zdaj odločilo, da slovenska sodišča v tem primeru niso pravilno razlagala evropske konvencije o človekovih pravicah in da bi bila morala Prebilu omogočiti dostop do sodišča in vsebinsko odločati o njegovih pritožbah. Slovenija mu mora plačati 8000 evrov odškodnine in povrniti 2560 evrov stroškov.
Pred odhodom v DUTB je Andrej Prebil med drugim vodil Hotele Bernardin, bil predsednik uprave Save Turizma in direktor Hotela Lev.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta