Evropske karte se mešajo na novo: Violeta Bulc brez realnih možnosti, da ponovi mandat

Uroš Esih Uroš Esih
22.02.2019 18:51

Sredinske stranke iz družine ALDE gredo same na evropske volitve, kar pomeni, da je evropska komisarka Violeta Bulc brez realnih možnosti, da ponovi mandat. V SD napadajo najboljši rezultat med vladnimi strankami in s tem pravico, da predlagajo komisarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanski sedeži v Evropskem parlamentu so zelo zaželeni.
Patrick Seeger

Odločitev predsednika vlade in LMŠ Marjana Šarca, da se njegova stranka sama odpravi na majske evropske volitve, še vedno močno vpliva na razvoj dogodkov v sredinskih strankah, SMC in SAB, kjer so se nadejali, da bodo stranke, ki sodijo pod okrilje evropske politične družine liberalnih strank ALDE, oblikovale skupno listo. Poleg tega se zaradi neuspešnega oblikovanja skupne liberalne liste komplicira tudi vprašanje izbire novega evropskega komisarja, ki je povezano z rezultati evropskih volitev.

Slabe karte za Bulčevo

Na enem od številnih obiskov v Sloveniji, včeraj v Mariboru, evropska komisarka Violeta Bulc še ni želela povedati, ali namerava kandidirati na majskih volitvah v Evropski parlament. Sicer nikoli ni skrivala, da želi ponoviti komisarski mandat v Bruslju, a se je znašla v situaciji, kjer ima na voljo precej slabe možnosti. Neuradno sta si tako Bulčeva kot SMC prizadevala, da bi aktualna komisarka vodila zdaj nerealizirano skupno listo treh vladnih sredinskih strank.

SD-jeve kalkulacije

Med koalicijskimi strankami kroži neuradni predlog stranke SD, ki ga preostale stranke sicer še niso sprejele, in sicer, da naj bi imela pravico do imenovanja evropskega komisarja tista stranka, ki bo na volitvah prejela največ glasov. Mimogrede, omenjena projekcija Evropskega parlamenta je LMŠ napovedala 25,6 odstotka podpore, SD 14,7 odstotka, stranki Desus 3,8 odstotka in SAB 3 odstotke. Od vladnih strank je najbolj pohitela prav SD, ki je v začetku tedna že predstavila svojo listo, ki jo vodi dosedanja poslanka Tanja Fajon, sledijo pa prepoznavni člani stranke Matjaž Nemec, Dominika Švarc Pipan in Milan Brglez. V SD si želijo najboljšega rezultata med vladnimi strankami, ki bi jim po njihovih pričakovanjih dal pravico predlagati kandidata za komisarja. Vsi štirje omenjeni kandidati imajo tako nalogo, da zberejo čim več preferenčnih glasov. Če bi se v Evropski parlament prebil Brglez, ki je bil na parlamentarnih volitvah izvoljen na listi SMC, bi poslanski sedež doma nazaj pridobila bivša Brglezova stranka, stranka SD pa bi ga izgubila. A naj bi v SD dva sedeža v Evropskem parlamentu odtehtala, saj prinašata večji prestiž kot eno mesto v državnem zboru. V Šarčevi LMŠ pravijo, da bodo svojo samostojno listo predstavili čez približno dva tedna. Glede imen na listi, predvsem pa tega, kdo bo listo vodil, so zelo skrivnostni. Napovedujejo listo članov in nečlanov stranke, ki jim je skupno, da niso "kontaminirani" s politiko.

V SDS se ogrevajo za Tomčevo in Breznika

Najbolj rutinirano se letošnjih evropskih volitev lotevajo v stranki SDS, ki ji projekcije napovedujejo ponovitev zmage iz leta 2014 s tremi mandati. Trenutno v stranki poteka evidentiranje kandidatov, po naših informacijah pa sta največ podpore iz lokalnih odborov stranke prejela dosedanja evropska poslanka Romana Tomc in poslanec državnega zbora Franc Breznik. V predsedniku SDS Janezu Janši naklonjenih medijih pa se vse bolj pogosto pojavljajo špekulacije, da bi lahko relativni zmagovalec lanskih parlamentarnih volitev kar sam kandidiral za evropskega poslanca in s tem dal stranki zalet za osvojitev rekordnega, četrtega mandata. V stranki so pred časom možnost Janševe kandidature sicer zavrnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta