Evropske volitve: Nekateri so volili dvakrat

Timotej Milanov Timotej Milanov
30.05.2019 17:26

Državljani posameznih držav članic EU so prejeli dvojno vabilo na volitve. Še vedno ni rešeno vprašanje oseb z dvojnim državljanstvom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Načeloma bi na volitvah v Evropski parlament vsak volilni upravičenec države članice Evropske unije lahko glasoval samo enkrat. 
Robert Balen

Na volitvah v Evropski parlament naj bi bilo dovoljeno glasovati samo enkrat, a je očitno pri doslednem izvajanju tega pravila v državah članicah Evropske unije še veliko odprtih vprašanj. Kot so nas opozorili bralci, ki delajo v evropskih institucijah v Bruslju, so številni njihovi sodelavci iz različnih držav EU, ki imajo tam prijavljeno začasno prebivališče, dobili dvojno vabilo na volitve. Prvo v matični državi, drugo pa v Belgiji. Kot pravijo, so nekateri možnost dvojnega glasovanja tudi izkoristili. Državljani držav članic EU imajo sicer pravico, da se odločijo, ali bodo volili v domači državi, ali pa v državi, v kateri prebivajo, in se bodo tam tudi vpisali v volilni imenik. Vendar bi v tem primeru morali glasovati samo enkrat. Kot kaže, pa zadeve očitno še vedno niso utečene na področju sodelovanja med pristojnimi organi držav članic, s čimer bi lahko preprečili dvojno glasovanje.

Saša Zagorc meni, da bo vprašanje dvojnih državljanstev tudi v prihodnje težko rešljivo zaradi zahtevnega ugotavljanja dejanskega stanja in izmenjave informacij med državami članicami.  
Andrej Petelinšek

Slovenski volivci v tujini spoštujejo pravila

Dodatno komplikacijo predstavlja dejstvo, da se v nekaterih državah članicah vpis v volilni imenik zgodi avtomatsko s prijavo začasnega bivališča. Prav tako je v nekaterih državah članicah, med drugim tudi v Belgiji, glasovanje na evropskih volitvah obvezno. Vučko pri tem izpostavlja, da so slovenski volivci načeloma odgovorni in ne iščejo možnosti za zlorabo morebitnih lukenj v izvajanju zakonskih določb. Kot pravi, imajo slovenski državljani, ki prebivajo v tujini, že v osnovi možnost dvojnega glasovanja. Saj je slovenska država edinstvena v svetu po tem, da na 92 tisoč naslovov slovenskih državljanov, ki živijo v tujini, pošlje gradivo za glasovanje po pošti, hkrati imajo ti možnost glasovati tudi na slovenskih veleposlaništvih v državah, kjer živijo. Seveda lahko glasujejo samo enkrat, a teoretično bi lahko kdo poskusil to zlorabiti, kar se po besedah Vučka ni zgodilo še niti enkrat. "Imamo sistem, s katerim preverjamo, da se to ne bi zgodilo. Seveda bi sledila kazenska ovadba, če bi si kdo to privoščil."

Vprašanje dvojnih državljanstev težko rešljivo

V zvezi z evropskimi volitvami dodatna vprašanja odpirajo primeri dvojnih državljanstev, saj so po podatkih, ki smo jih prejeli, posamezniki z državljanstvom dveh držav članic EU tudi na tej podlagi lahko sodelovali na evropskih volitvah v obeh državah. Zadeva je za marsikoga sporna, ker gre za volitve v isti organ, v katerem se izvoljeni predstavniki združujejo na podlagi pripadnosti političnim skupinam in tam načeloma ne predstavljajo držav članic, v katerih so bili izvoljeni. Tako lahko nekdo v dveh državah članicah glasuje za isto politično skupino.
Profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Saša Zagorc pravi, da je to še vedno nerešen problem, ki bo tudi v prihodnje težko rešljiv zaradi zahtevnega ugotavljanja dejanskega stanja in izmenjave informacij med državami članicami: "Oseba lahko voli večkrat, ampak v različnih državah." Tudi Vučko pravi, da v Sloveniji ni evidence o državljanih z dvojnim državljanstvom, tako niti ni mogoče ugotoviti, koliko bi lahko bilo potencialnih tovrstnih "dvojnih" volivcev. Na narodnostno mešanem območju v Prekmurju naj bi po neuradnih informacijah, med tistimi, ki so se odločili za sprejem madžarskega državljanstva, vabilo na letošnje evropske volitve dobili samo tisti, ki imajo na Madžarskem tudi prijavljeno stalno bivališče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta