(EVROPSKI DUELI) Močni smo z besedami, šibki z dejanji

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.05.2019 17:32

Večerovo soočenje kandidata liste SDS + SLS Franca Bogoviča in kandidata Levice Luke Mesca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako Luka Mesec kot Franc Bogovič za položaj evropskega poslanca potrebujeta preferenčne glasove.
Robert Balen

Na nedavnem protimigrantskem shodu v Črnomlju se je zbralo le nekaj sto ljudi, pa še ti so bili pripeljani z drugih koncev Slovenije. Ali to ne dokazuje, da je bil shod organiziran zgolj v predvolilne namene in da ne gre za dejansko skrb za prebivalstvo ob meji?
Bogovič: "Situacije na meji ne smemo podcenjevati. Če država ne zna zavarovati zunanje evropske meje, to lahko vpliva na padec schengna. Dogodki zadnjih dni (ugrabitev 79-letnega domačina, op. p.) dokazujejo, da je treba na resen problem odgovoriti na resen način, ne se izmikati in olepševati situacije. Ne smemo tiščati glave v pesek, v EU so do tega spoznanja že prišli in oblikovali Frontex, ki skrbi za varovanje zunanjih meja EU. Minimaliziranje problema migracij je prispevalo k vzponu populizma v EU."
Bi vi zaščitili južno mejo tako, kot je to storil madžarski premier Viktor Orban?
Bogovič: "Osnova obstanka EU je, da se meje zavarujejo na način, da nelegalni migranti ne morejo vstopiti v državo. Kako bo to vlada dosegla, je odvisno od nje same."
{embed_youtube}https://youtu.be/ImPROzHrcX4{/embed_youtube}
Kakšna je vaša rešitev problema nezakonitih migracij, če ne z žico in ograjo?
Mesec: "Če se najprej vrnem k Črnomlju. To, kar smo videli tam, je bilo klasično predvolilno strašenje. Ljudje temu več ne nasedajo, kar je pokazala tudi udeležba. Tam se je zbralo od 200 do 300 ljudi. Vprašajmo se, kaj ostane, če od te številke odštejemo vse strankarske veljake, ki so bili tam. Dodal pa bi tole: desnica se ves čas sklicuje na krščanske vrednote, čeprav jih prav ona neprestano tepta. Kje so humanost, strpnost in dostojanstvo? V rasizmu, hujskaštvu in strašenju gotovo ne! Tu je zanimiv paradoks: tisti, ki v resnici branimo te krščanske vrednote, smo danes evropski levičarji. Glede migracij se je treba vprašati, zakaj ti ljudje prihajajo v Evropo. Evropska politika je pomagala ekonomsko in vojaško razbiti stabilnost, mir in blaginjo na celotnem območju od Maroka do Irana, zato je treba mednarodno razvojno pomoč produktivno usmeriti v te regije, da bodo ljudje tam lahko dobro živeli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta