Evropsko javno tožilstvo naj bi o slovenskih delegiranih tožilcih odločilo v sredo

STA, A.L.
23.11.2021 14:35

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) bo predlog imenovanja Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca obravnavalo na kolegiju v sredo in najverjetneje tudi sprejelo odločitev, so za STA danes sporočili na tožilstvu. Evropska glavna tožilka Laura Kövesi bo sicer 6. decembra na obisku v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Družnik

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, obravnavali ga bodo na kolegiju v sredo. "Najverjetneje bomo imeli odločitev o imenovanju jutri," so napovedali. Odločitev bodo tudi javno sporočili.

Ob tem so potrdili, da bo evropska glavna tožilka 6. decembra na obisku v Sloveniji.

Vlada se je minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja. Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. Predlog je sicer začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

"To je bistveno za našo neodvisnost"

V Evropski komisiji so odločitev slovenske vlade označili za korak v pravo smer in izpostavili, da bodo razvoj še naprej pozorno spremljali do uspešnega in zakonitega končanja postopka.

Kandidate za položaje evropskih delegiranih tožilcev imenuje sodelujoča država. Ko evropsko javno tožilstvo prejme predlog, kandidate interno oceni, nato pa kolegij tožilstva odloči, ali jih imenuje ali ne.

Evropsko javno tožilstvo je v ponedeljek v zapisu na Twitterju poudarilo, da nacionalne oblasti kandidate predlagajo, kolegij EPPO pa sprejme odločitev o njihovem imenovanju. "To je bistveno za našo neodvisnost," so zapisali.

V razpravi bo predvidoma sodeloval komisar za pravosodje

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

Evropska glavna tožilka Kövesijeva je v minulih mesecih večkrat opozorila, da to ovira delovanje tožilstva, spodkopava njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU in terja ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Slovenija je zaradi tega pod drobnogledom Evropske komisije, ki je vseskozi pozivala k hitrim rešitvam, sicer pa napovedovala ukrepanje. Najverjetnejša možnost je bila sprožitev pravnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, v tem primeru uredbe o EPPO.

Zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev so bile tudi eden ključnih razlogov, da je Evropski parlament na dnevni red plenarnega zasedanja ta teden uvrstil tudi razpravo o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji s predvideno resolucijo, o kateri naj bi glasovali decembra. V razpravi bo predvidoma sodeloval komisar za pravosodje Didier Reynders.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta