"Fašistični medij" pod drobnogledom inšpektorata. Ernecl, ki v Mariboru ureja še portal Informer: Ničesar se nam ne da očitati

Matej Simič Matej Simič
05.04.2021 06:00
Nacionalna tiskovna agencija, ki jo je njen odgovorni urednik Aleš Ernecl označil za "fašistični medij", ni vpisana v razvid medijev. Pod drobnogled jo je vzel inšpektorat kulturnega ministrstva. Odgovorni urednik agencije ureja tudi portal Informer, ki poobjavlja prispevke drugih medijev iz medijskega sistema največje vladne stranke SDS.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Profimedia

"Sem odgovorni urednik novega slovenskega fašističnega medija NTA – Nacionalne tiskovne agencije," je pred dvema tednoma v pogovoru s Stefanom Molyneuxom dejal Mariborčan Aleš Ernecl. Za Večer je potrdil, da je pred dvema letoma izstopil iz trenutno največje vladne stranke SDS. Od marca ni več sodelavec portala Nove24TV, za katerega je, kot je pojasnil, več let delal kot kolumnist.

Ernecl je po objavi pogovora v izjavi za javnost 22. marca pojasnil, da je zgoraj navedene besede izrekel "v sarkazmu". Videoposnetka na spletu nista prosto dostopna, hranimo ju v uredništvu.

Izdajatelj Nacionalne tiskovne agencije je zavod Phronesis s sedežem v Mariboru. Zavod je bil ustanovljen za opravljanje dejavnosti tiskovnih agencij, njegov namen pa je "nuditi dodatno platformo, za govor ljudem, ki te priložnosti nimajo, s tem pa dodatno pomagati pri demokratizaciji slovenskega medijskega prostora", piše v ustanovnem aktu.

Edini družbenik in zastopnik zavoda je Aleš Ernecl, je razvidno iz sklepa mariborskega okrožnega sodišča. Kot še piše, je bil zavod ustanovljen 4. januarja letos, v sodni register pa je bil vpisan 16. februarja.

Čeprav 12. člen zakona o medijih pravi, da mora izdajatelj "pred začetkom izvajanja dejavnosti priglasiti medij pri pristojnem ministrstvu, zaradi vpisa v razvid", tiskovna agencija do danes ni bila vpisana v razvid medijev ministrstva za kulturo. To je tudi eden od razlogov za uvedbo inšpekcijskega postopka, so nam pojasnili na inšpektoratu za medije in kulturo.

Jože Suhadolnik

Pristojni inšpektorat lahko mediju, ki ni vpisan v razvid in razširja programske vsebine, prepove opravljanje dejavnosti in mu zaseže delovne priprave, izdelke in material, med drugim določa 16. člen medijskega zakona. Na inšpektoratu so dejali, da je postopek še v teku, zato niso mogli komentirati, kakšne bodo morebitne posledice v primeru ugotovljenih kršitev zakona. 

Poleg tega je razlog za uvedbo postopka tudi domnevna kršitev 115. člena zakona o medijih, so še pojasnili. Ta določa, da se za elektronske publikacije smiselno uporablja prvih 55. členov zakona, z izjemo nekaterih, in 84. člen. 

Inšpektorat je postopek uvedel na podlagi prijave zoper NTA, ki so jo prejeli 23. februarja.

Ernecl je pojasnil, da z inšpektorata agencije NTA do zdaj niso kontaktirali. Dodal je, da se agenciji "ne da ničesar očitati". "Dokler medij ni vpisan kot medij, je pač blog," je še pripomnil.

NTA se financira "iz lastnih žepov", je pojasnil. Njihov plan je, da bi sredstva za delovanje v prihodnje v dovoljšnji meri prejemali od naročnin in donacij bralcev.

Po objavi pogovora, v katerem je Ernecl NTA "sarkastično" imenoval za fašistični medij, so se na družbenih omrežjih odzvali nekateri sodelavci NTA, denimo državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak in predavatelj na ljubljanski univerzi Boštjan M. Turk, in prekinili sodelovanje z agencijo.

Po navedbah na spletnem mestu NTA sta člana ekipe med drugim tudi Bernard Brščič, predsednik politične stranke Domovinaska liga, in Ana Zagožen, mestna svetnica ljubljanske občine iz vrst SDS.

Kot smo že poročali, so se na NTA morali s prvimi težavami soočiti že nekaj dni po začetku delovanja, saj jim je Twitter v začetku meseca blokiral račun. Račun še vedno ne deluje.

Ernecl tudi odgovorni urednik portala Informer

Aleš Ernecl je kot odgovorni urednik naveden tudi v kolofonu portala Informer, ki prav tako ni vpisan v razvid medijev. Po podatkih spletnega orodja register.si je bila domena informer.si ustvarjena 16. junija 2020. Portal objavlja novice, ki glede na vsebino podpirajo trenutno oblast.

Aleksandar Vučić
Epa

Spletno mesto Informer je vzpostavilo tehnološko podjetje WebGroup Digital s sedežem v Beogradu.  To je trenutno tudi lastnik spletnega mesta, so pojasnili za Večer. Povedali so, da se med drugim ukvarjajo z zakupom spletnih domen, vzpostavitvijo spletnih strani in njihovo prodajo. 

"Ime Informer smo dali, ker nekaj pomeni, je dobro ime, zvočno. In ta domena ima ceno," so dejali in pojasnili, da je ime prepoznavno najverjetneje zaradi istoimenskega srbskega portala. Z njim drugih povezav nimajo, so zatrdili.

Dodali so, da bodo spletno mesto še dodelali in ga prodali: “Imamo pet kupcev, ki se za domeno zanimajo, ker vedo, da je Informer resna medijska hiša. Mi nimamo nobenih ambicij, niti političnih niti medijskih." Ob tem so dodali, da lastnika srbskega Informerja ni med potencialnimi kupci.

Informer je v času pisanja tega prispevka objavil več člankov, katerih avtor je spletni portal e-maribor.si. Pod več prispevki je kot avtor naveden tudi Mitja Grmovšek, ki je po podatkih razvida medijev odgovorni urednik portala e-maribor.si.

Oseba z imenom Mitja Grmovšek je bil glede na objavo na facebooku leta 2019 član SDS-ovega občinskega odbora v Dupleku. Za dodatna pojasnila o domnevnem članstvu odgovornega urednika v politični stranki in sodelovanju med portaloma Informer in e-maribor smo prosili uredništvo slednjega.

"Kaj pa jaz delam v privatnem življenju in s kom sodelujem, pa vas popolnoma nič ne briga," je Grmovšek zapisal v odgovoru. Ob tem je pojasnil, da Informer poobjavlja novice tudi drugih portalov, ne zgolj e-maribora. 

Povezava med e-mariborom in Informerjem je izrisala novo vez v SDS-ovem medijskem sistemu. Kot so konec leta 2019 ugotovili novinarji portala Pod črto, je spletno mesto e-maribor med portali, ki predstavljajo glavni vir lokalnih novic Nove24TV.

Peter Jančič
Tit Košir

"Zadeva še ni medij. In kot nek blog oziroma del procesa nastajanja medija, je tudi polnjenje vsebin," pa je pojasnil Ernecl.

Z inšpektorata za medije in kulturo so odgovorili, da inšpekcijskega postopka v primeru portala Informer ne vodijo, ga bodo pa na podlagi naših novinarskih vprašanj začeli.

Najverjetnejši namen: Sprejemanje stališč skrajne desnice

Jernej Amon Prodnik
FDV

Del slovenske politike tovrstne medijske vzorce kopira predvsem iz Združenih držav Amerike, "tako da je to papagajstvo precej patetično v svoji neinovativnosti", je dodal Amon Prodnik.

Nacionalna tiskovna agencija je nastala v času finančnega rušenja slovenske tiskovne agencije kot "njena skrajna ideološka alternativa", pa meni filozof z mariborske filozofske fakultete dr. Boris Vezjak.

Agencijo je označil za "osebni projekt", ki so se mu po izjavi o fašističnosti medija v strahu pred stigmatizacijo odrekli sodelavci iz vrst stranke SDS in kroga aktualne vlade. "Zato NTA razumem predvsem kot medijski kanal ekstremistične desnice in njenih posameznikov," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.