Februarske pokojnine bodo višje: Kaj lahko pričakujejo upokojenci?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
16.02.2024 19:51

Zpiz bo v ponedeljek dokončno določil višino letošnje redne uskladitve pokojnin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagotovljena pokojnina za štirideset let dela, ki se je januarja zvišala s 687 evrov na 744 evrov, torej za 56 evrov, bo zdaj višja še za okoli 4,5 evra in bo torej znašala okoli 748,5 evra.
Igor Napast

Na ponedeljkovem dnevnem redu sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je tudi redna uskladitev pokojnin. Po četrtkovi objavi statističnega urada o povprečni plači v preteklem letu je zdaj že znano, da bo redna uskladitev okoli 8,8-odstotna. Dokončno pa bo višina letošnje redne uskladitve znana v ponedeljek, ko jo bo potrdil Zpiz.

Višina redne uskladitve se izračuna po veljavni formuli, določeni v pokojninskem zakonu, in to tako, da se upošteva lanskoletna rast povprečne mesečne bruto plače v 60 odstotkih in povprečna rast cen življenjskih potrebščin v 40 odstotkih. Februarske pokojnine bodo tako ponovno nekoliko višje kot januarske, za okoli 0,6 odstotka. Spomnimo, letos so se pokojnine predčasno delno redno uskladile že januarja, ko so upokojenci dobili za 8,2 odstotka višje pokojnine. S februarskimi pokojninami bodo dobili še razliko in poračun za januar.

Zagotovljena pokojnina za štirideset let dela, ki se je januarja zvišala s 687 evrov na 744 evrov, torej za 56 evrov, bo zdaj višja še za okoli 4,5 evra in bo torej znašala okoli 748,5 evra. Tak upokojenec bo februarja dobil izplačano še razliko za januar v višini 4,5 evra, skupaj torej ta mesec 753 evrov. Ob tem je treba dodati, da so se za 8,2 odstotka januarja zvišale lanskoletne oktobrske pokojnine, saj je bilo novembrsko in decembrsko izplačilo dodatka upokojencem v višini 1,8 odstotka le začasno. Tistemu, ki je imel oktobra denimo pokojnino 1500 evrov, se mu je januarja ta zvišala za 123 evrov, zdaj pa se mu bo še za devet evrov in bo po novem njegova pokojnina okoli 1632 evrov oziroma bo višja od oktobrske za 132 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta