Fiskalni svet: Nekateri ukrepi so preuranjeni

Uroš Esih Uroš Esih
21.04.2020 20:47

Predsednik Fiskalnega sveta dr. Davorin Kračun glede javnofinančno zelo zahtevnih protikoronskih paketov ugotavlja, da so v sedanji fazi potrebni ukrepi, ki ohranjajo gospodarski potencial in zaposlenost, ne pa še ukrepi, ki spodbujajo potrošnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davorin Kračun 
Robert Balen

"Fiskalni svet bo v kratkem pripravil oceno okvira za pripravo proračunov ob programu stabilnosti, kjer bomo podali podrobnejši pogled na fiskalno dimenzijo protikoronskih ukrepov," nam je povedal predsednik Fiskalnega sveta dr. Davorin Kračun, ko smo ga prosili za oceno prvega že sprejetega in drugega protikoronskega paketa, ki ga je vlada sprejemala sinoči. Oba paketa sta javnofinančno zelo obsežna, prvi je bil težak tri milijarde evrov, drugi le 200 milijonov evrov manj.
Sredstva za protikoronske pakete niso zastonj
"Zaenkrat je zdravje na prvem mestu. Hkrati s tem, ko država sanira zdravstvene posledice krize, mora tudi poskrbeti, da se ohranijo gospodarski potenciali in da ne pride do prevelikega uničenja, ki bi kasneje pahnilo državo v revščino in ekonomsko nesposobnost," opozarja Kračun. Dodaja, da bo nepovratnih sredstev na voljo bore malo, zato bo pomembno, da se takrat, ko bodo osnovni problemi rešeni, Slovenija spopade z visokim javnim dolgom, ki bo posledica zdravstvene in ekonomske krize.
Javni dolg Slovenije se trenutno giblje na 66 odstotkih bruto domačega proizvoda, pred petimi leti pa je bil že na 85 odstotkih. Takrat je bila Slovenija na robu javnofinančnega zloma. Tudi sredstva za protikoronske pakete niso zastonj, "zato je pomembno, da tudi sedaj pozorno spremljamo, ali je poraba dovolj učinkovita in ali je poraba res usmerjena na tiste točke, da je vredno tveganja - enormnega povečanja javnega dolga".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta