Fizioterapevti: V Avstrijo jih vabijo s štipendijami

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.03.2019 03:11

Avstrijske zdravstvene institucije zanima slovenski kader, pripravljeni so ga celo štipendirati. Prve štipendije za fizioterapevte v prihajajočem šolskem letu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nino Verdnik

Diplomirana medicinska sestra in fizioterapevt sta izredno iskana poklica tako v Sloveniji kot v drugih državah Evrope. Temu pritrjujejo tudi podatki Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ), saj potrebe delodajalcev po teh kadrih naraščajo. Čakalne vrste v fizioterapiji so večmesečne in primanjkljaj teh strokovnjakov se bo vse bolj poznal, saj se tudi Slovenci staramo.
S pomanjkanjem kadra se srečuje tudi naša severna soseda Avstrija, kjer je potreba po fizioterapevtih tako velika, da ne samo, da zaposlujejo Slovence, strokovnjake si želijo zagotoviti tudi s štipendiranjem slovenskih študentov. V Avstriji se namreč srečujejo z deficitom tega poklica, saj njihove fakultete izobrazijo le določeno število fizioterapevtov, hkrati pa povečujejo medicinske in turistične kapacitete, kjer potrebujejo storitve fizioterapevtov, predvsem v zdraviliškem turizmu. Alma Mater Europaea je nedavno podpisala pismo o nameri z direktorjem fizioterapevtskega inštituta iz avstrijskega Deutschlandsberga, ki bo zaposloval diplomante Alme Mater v Avstriji in jim celo štipendiral študij.

V študijskem letu 2019/20 bo okrog 20 študentov fizioterapije lahko prejelo štipendije. 
Nino Verdnik
Eva Valdhuber, študentka drugega letnika fizioterapje v študijskem letu 2018/19
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta