Fortejeva: Pomembno je, da se ne sprostimo preveč. Včeraj med PCR-testi potrdili 247 okužb. Kaj kaže 7-dnevno povprečje?

A.L., STA
22.02.2021 06:56
V nedeljo so ob 1428 PCR testih potrdili 247 koronavirusnih okužb, delež pozitivnih PCR testov je znašal 17,3 odstotka, je vlada objavila na Twitterju. Umrlo je osem oseb s covidom-19. V bolnišnicah so zdravili 584 covidnih bolnikov, 104 so potrebovali intenzivno nego, 13 so jih iz bolnišnic odpustili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 744 in tako v primerjavi s soboto ostaja nespremenjeno.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev znaša 248. Najvišjo sedemdnevno incidenco beležijo v obalno-kraški regiji, kjer znaša 400,4. Sledi primorsko-notranjska, kjer incidenca znaša 307, na Gorenjskem znaša 305, v pomurski regiji pa 281,5. Najboljšo sedemdnevno incidenco ima zasavska regija, in sicer 140. Sledita posavska (142,1) in goriška regija (189,2), izhaja iz današnje vladne novinarske konference.

Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev znaša 522,1. Najvišjo štirinajstdnevno incidenco prav tako beležijo v obalno-kraški regiji, kjer to število znaša 744,4. Sledijo primorsko-notranjska (629,1), gorenjska (587,9) in pomurska regija (554,2). Najboljšo štirinajstnevno povprečje potrjenih okužb beležijo v zasavski regiji, kjer znaša 372,7. Sledita posavska (440,9) in goriška regija (444,2).

Višjo štirinajstdnevno incidenco v Evropi beležijo le v Španiji, Češki, na Portugalskem in v Latviji, je podatke evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navedla Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco. "Razmere v Sloveniji resnično niso tako stabilne, kot bi si želeli," je dodala.

Bratuša je opozorila, da so med regijami z najvišjo incidenco prav regije, kjer se danes začenjajo šolske počitnice. Pozvala je k doslednem spoštovanju ukrepov proti širjenju koronavirusa.

Nekoliko se je povečalo število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19. Bolnišnično zdravljenje je namreč v nedeljo potrebovalo 18 bolnikov več kot dan prej, dva več pa sta potrebovala intenzivno nego.

Skupaj je bilo v nedeljo v bolnišnice sprejetih 39 bolnikov, v soboto pa 25. Iz bolnišnic je bilo v nedeljo odpuščenih 13 bolnikov, v soboto pa so odpustili 31 bolnikov, je navedla Bratuša.

V nedeljo so opravili tudi 8551 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov pa se preverja še s PCR testi. V soboto so sicer opravili 8136 hitrih testov, ob 2067 PCR testih pa so potrdili 416 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je znašal 20,1 odstotka.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 11.032 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Bratuša je sicer povedala še, da je Slovenija danes prejela 22.230 doz cepiva podjetja Pfizer.

Še vedno se nahajamo v oranžni fazi sproščanja ukrepov, je povedala Bratuša. Za prehod v rumeno fazo mora število hospitaliziranih pasti pod 500, sedemdnevna incidenca pa pod 600.

Vrnitev v šolo

Po zimskih počitnicah in večmesečnem šolanju na daljavo se danes v šole vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov z vzhoda države. Medtem pa njihovi sošolci z zahoda države enotedenske zimske počitnice šele začenjajo. Ob ugodnem vremenu in rahljanju ukrepov se bodo številni lahko odpravili tudi na smučišča.

Tako se danes po več kot štirih mesecih šolanja na daljavo znova vračajo k pouku v šoli vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov z vzhoda države. Zanje veljajo enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, ki se že izobražujejo v šoli. Pouk bo potekal v matičnih učilnicah, v katerih bodo tudi malicali. Za organizacijo kosila morajo šole poskrbeti tako, da bo čim manj mešanja med učenci.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Podaljšano bivanje za učence prvega triletja bo organizirano v matičnem razredu, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. Učencem ni treba nositi zaščitnih mask v razredu, so pa obvezne zunaj razreda.

V srednje šole pa se bodo vrnili dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolske prostore in delavnice odpirajo tudi za praktični pouk srednješolcev.

Pred današnjo vrnitvijo učencev in nekaterih dijakov v šole vzhodne polovice Slovenije morajo vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju opraviti test na koronavirus.

Za en teden pa bodo na šolo pozabili učenci in dijaki osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta