Pohodniki na Urban za najstnika brez staršev zbrali dobra dva tisočaka

Igor Selan
21.02.2021 17:51
Športno društvo Kobansko Kamnica je skupaj s kamniško Karitas in Zvezo prijateljev mladine Maribor znova organiziralo dobro obiskan pohod Na noge! Za boljše življenje, na katerem so tokrat pomagali najstnikoma, za katera z eno pokojnino skrbita dedek in babica
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pohodniki na Urban so tokrat za družino v stiski zbrali okrog dva tisoč evrov. Foto: Sašo BIZJAK
Saso Bizjak

Kombinacija pohodništva in dobrodelništva se v Sloveniji zmeraj dobro obnese. Kljub meglenemu nedeljskemu jutru se je namreč tradicionalnega pohoda Na noge! Za boljše življenje, to nedeljo udeležilo več kot 300 ljudi. Kot vse od leta 2012 naprej je izhodišče pohoda bilo pod cerkvijo v Kamnici, cilj pa na približno uro hoda oddaljenem Svetem Urbanu. A kot že lani jeseni akcija tokrat ni bila enodnevna, ampak se ji je bilo mogoče pridružiti kadarkoli med 15. in 21. februarjem, sodelovanje pa potrditi s fotografijo z vrha Urbana.

Letos našteli okrog 600 sodelujočih

​Organizatorji, ŠD Kobansko Kamnica in Mediaevent v sodelovanju s Karitas in Zvezo prijateljev mladine Maribor (ZPS), so tako letos našteli več kot 600 sodelujočih, ki so v dobrodelne namene zbrali več kot 1600 evrov. "Zbranega denarja bo na koncu še kar nekaj več, izkušnje od jeseni, ko zaradi koronavirusa prav tako nismo organizirali tradicionalne enodnevne akcije, ampak večdnevno, namreč kažejo, da so številni darovali tudi s pomočjo SMS-ov. Kakšna bo vsota na koncu, bo znano šele sredi tedna, zanesljivo pa se bo nabralo več kot dva tisoč evrov," je povedal eden od organizatorjev Darko Pukl.

Z odzivom so bili zadovoljni tudi v Karitas: "Glede na megleno jutro je odziv kar dober. Ampak najlepše pri vsem je videti ljudi, ki si želijo pomagati in pridejo sem nasmejani in dobre volje," je povedala gospa Majda, ki je vestno zabeležila vsak darovan evro. In dobre volje res ni manjkalo. "Malo se bomo sprehodili, malo družili, seveda na primerni razdalji, in še kaj dobrega naredili. Doma smo tu blizu, iz Bresternice, vemo, za kaj gre in za koga se zbirajo sredstva. Razlog več torej, da smo danes tukaj," je povedala Biserka.

"Končno bomo lahko malo lažje zadihali," se je vsakega darovanega evra razveselil dedek (v ozadju). Foto: Sašo BIZJAK
Saso Bizjak

"Končno bomo lahko malo lažje zadihali"

Z zbranimi sredstvi bodo tokrat življenje pomagali olajšati enajstletnici in njenemu trinajstletnemu bratu, ki sta pred dvema letoma v prometni nesreči izgubila očeta samohranilca, medtem ko je mama družino zaradi psihičnih težav zapustila že prej. Po smrti očeta sta otroka vzela k sebi dedek in babica, ki pa živita v majhnem stanovanju stanovanjskega sklada, pri čemer živijo le s skromno dedkovo pokojnino, zato jim preživetje iz meseca v mesec predstavlja veliko težavo. "Zgodba se nas je dotaknila, ker je žalostna že od vsega začetka. Dedek in babica vse skupaj težko zmoreta, sami veste, da imajo otroci velike potrebe. Ampak so res skromna družina, želeli so si, da bi najprej poplačali dolgove, potem pa, da bi otroka lahko vpisali k interesnim dejavnostim, folklori in karateju, in zanje tudi plačevali. Res smo veseli, da je toliko ljudi dobrega srca," je povedala Stanka Damjan iz ZPS.

Iz vsega srca se je udeležencem zahvalil tudi dedek: "Ta akcija nam res veliko pomeni. Končno bomo lahko malo lažje zadihali, mogoče celo kupili še en računalnik, za enega otroka ga namreč imamo, za drugega še ne. Kar je, zdaj ko se šolajo od doma, res velik problem. Zato sem vesel, da se v ponedeljek vračata v šolske klopi."

Organizatorji akcije Na noge! Za boljše življenje so sicer od leta 2012 naprej za družine v stiski zbrali že več kot 45 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta