(FOTO) Andrej Grah Whatmough ni prišel na prvo sejo: Za predsednika sveta RTVS izvoljen Goran Forbici

B. P., Va, STA
05.06.2023 18:33

Za njegovo namestnico so izvolili Špelo Stare, generalno sekretarko Društva novinarjev Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva seja sveta RTV Slovenija, predsednik Goran Forbici je drugi od spodaj.. 
Robert Balen

Zaklenjena pisarna. V. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough ni prišel na prvo sejo sveta RTVS, ki jo je sklical po sklepu ustavnega sodišča, da odpravi zadržanje novele zakona o RTV Slovenija. Zato takoj na začetku že prva prekinitev seje. Se je pa Grah Whatmough malo pred 18. uro oglasil na twitterju.  

Robert Balen

Po petnajstminutnem odmoru so se novi svetniki vrnili in začeli sejo. Najprej jo je vodila Ilinka Todorovski, po izvolitvi za predsednika jo je zamenjal Goran Forbici, direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij CNVOS. Njegovo izvolitev je podprlo 15 članov novega sveta.

Robert Balen
Robert Balen

Navzočih je bilo 16 od 17 svetnikov. Izglasovali so razširitev dnevnega reda, poslovnik, nato izvolili predsednika in namestnico predsednika sveta, med drugim bodo objavili razpis za novo upravo RTV Slovenija. Razprava, kako to izpeljati, da bo striktno po črki zakona, je vzela kar nekaj časa, svetniki pa so Forbiciju naložili ugotoviti, na kakšno (administrativno) podporo lahko novi svet RTVS sploh računa od starega vodstva nacionalke, ki se bo z imenovanjem nove uprave poslovilo. V komisijo za pripravo razpisne dokumentacije je svet RTVS imenoval Ilinko Todorovski, Gregorja Drnovška, Gajo Brecelj, Andraža Vehovarja, Andreo Bartoleja, Klaudijo Sedar, Boštjana Ogrisa, Gorana Forbicija in Špelo Stare.  

Svetniki so se strinjali, da je javni razpis za predsednika uprave smiselno pripraviti čim prej, hkrati pa dopustiti dovolj dolg rok, da se bodo prijavili najboljši možni kandidati. 

     

Novi svet RTVS pričakuje vpogled v tekoče posle medijske hiše na Kolodvorski. V. d. generalnega direktorja bo moral poročati o vseh odslej sprejetih kadrovskih odločitvah. Pripraviti mora poročilo o realizaciji programsko-produkcijskega načrta med januarjem in aprilom letos. Do 20. junija pa tudi poročilo o oddaji Panorama.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta