Igor Pirkovič je na stavkovni dan novinarskih sindikatov kršil tri člene kodeksa

DR
31.05.2023 14:07

V prispevku novinar meša komentar in poročanje o dogodkih, zato je NČR ugotovil kršitev tudi 15. člena kodeksa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Pirkovič
Adrian Pregelj/RTVS

Sindikat novinarjev Slovenije se je pritožil zaradi prispevka v oddaji TV Dnevnik, ki je bila predvajana 26. septembra 2022, na stavkovni dan novinarskih sindikatov. Pritožnik je novinarju in uredniku uredništva za nove medije RTV Igorju Pirkoviču očital, da je kršil 4., 10. in 15. člen Kodeksa novinarjev Slovenije. Razsodišče je potrdilo, da je novinar kršil vse tri člene kodeksa.

Pri očitani kršitvi 4. člena se je NČR osredotočil na očitek pritožnika, da novinar gledalcem ni predstavil argumentov predlagateljev zakona o RTV Slovenija, zakaj zakon prinaša njeno depolitizacijo. NČR pritrjuje pritožniku, da omenjenih argumentov predlagateljev zakona novinar ni predstavil, čeprav jih je napovedal in čeprav so ti ključni za razumevanje obravnavane teme, zato je kršil 4. člen kodeksa.

V prispevku ni bilo označeno, da gre za arhivske posnetke, s čimer je bil ustvarjen vtis, da je bila objavljena izjava podana prav za ta prispevek, kar pa je zavajajoče. Novinar je zato kršil 10. člen kodeksa.

NČR pritrjuje pritožniku, da obravnavani prispevek sodi v komentatorski žanr. Ker je bil objavljen v dnevnoinformativni oddaji, bi moralo biti iz napovedi prispevka jasno, da gre za novinarjev komentar. V prispevku novinar meša komentar in poročanje o dogodkih, zato je NČR ugotovil kršitev 15. člena kodeksa.

Vse odločitve NČR so dostopne na tem naslovu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta