(FOTO) Borut Pahor v Italiji prejel ugledno nagrado in v čustvenem govoru rezimiral svojo politično idejo

Va
02.12.2022 19:34

Slovenski predsednik je denar od ugledne nagrade želel nameniti Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, a so mu povedali, da bo 25.000 evrov moralo direktno v državni proračun.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
UPR/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je nocoj v Italiji prejel nagrado Alcide De Gasperi: graditelji Evrope, ki jo podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento za prizadevanja za skupni evropski projekt. 

Nagrada se imenuje po italijanskem državniku in vizionarju Alcidu De Gasperiju. Ta nekdanji predsednik italijanske vlade skupaj s Francozom Jeanom Monnetom, Luksemburžanom Robertom Schumanom in Nemcem Konradom Adenauerjem velja za enega od ustanovnih očetov današnje Evropske unije. 

Sožitje, sprava in skupna evropska prihodnost, to je ves čas njegovo vodilo, je predsednik Pahor - v enem delu tudi v italijanščini - povedal v čustvenem govoru na podelitvi, ki je bil pravzaprav rezime njegove politične kariere s poudarkom na predsedniškem desetletju in še prav posebej na spravnih gestah tako doma kot na primer v odnosih s Hrvaško, Avstrijo in zlasti Italijo, z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello v Bazovici ("Pred spomenikoma dveh trpljenj sva se držala za roke, rekla nisva nič, a povedala sva vse. V tistem stisku roke je bilo v kratkem, a neponovljivem trenutku zgodovine simbolno povzeto vse moje človeško in politično stremljenje.") in v Trstu, z vrnitvijo Narodnega doma Slovencem po sto letih. 

"Vedno, ko so mi nasprotniki glede tega metali polena pod noge, sem se skliceval na pomen sprave med Nemčijo in Francijo, ki je omogočila razmah evropske ideje, čudovite vizije, ki ji je botroval tudi italijanski velikan De Gasperi," je poudaril odhajajoči predsednik republike. In da ga je v politiki ves čas navdihovala izkušnja, da je mogoče spore rešiti po mirni poti. 

Poleg simbolnega priznanja nagrajencu pripada 25.000 evrov. Slovenski predsednik je denar od ugledne nagrade želel nameniti Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, vendar je protikorupcijska komisija oblikovala mnenje, da tega ne more storiti, temveč mora biti denar nakazan neposredno v proračun ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta