(FOTO) Čezmejni turizem in koronakriza: "Koroška je varna za preživljanje počitnic, zato turizem v primerjavi s posledicami epidemije v drugih državah dela dobro"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
29.07.2020 06:01

Koroški deželni glavar Peter Kaiser za Večer: "Deželna vlada se pogaja o sto milijonov evrov vredni kreditni pomoči koroškemu turizmu." Čezmejni Geopark Karavanke: "Zaradi krize časovni zamik pri gradnji panoramske restavracije z muzejem na Peci".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Peco se pride peš ali se tja popelje z gondolo. 
Urosh Grabner

Koroški deželni glavar Peter Kaiser (tudi sam je bil v juliju zaradi stika z okuženo osebo v karanteni, a so trije testi pokazali, da ni bil okužen, na seji kolegija deželne vlade pa je sodeloval preko videokonference) je za Večer povedal, da se je dežela zoperstavila novemu koronavirusu zelo zgodaj in še pred drugimi sprožila vrsto aktivnosti za njegovo zajezitev. Številke mu pritrjujejo, saj je bilo število okuženih - v primerjavi s preostalimi avstrijskimi deželami - zelo nizko. Po podatkih ministrstva za socialo so včeraj na Koroškem z več kot pol milijona prebivalci zabeležili le deset aktivnih primerov, kar je najmanj od vseh dežel. Za primerjavo: Dunaj jih je imel včeraj največ, 554, obmejna dežela Štajerska pa 110, s čimer je na četrtem mestu po številu okuženih.

O kreditih za stabilizacijo in naložbe

"Koroška je varna za preživljanje počitnic, zato turizem v primerjavi s posledicami epidemije v drugih državah dela dobro. Seveda bo zaradi 'lockdowna' od marca do maja v letu 2020 število gostov upadlo, ampak zdi se, da lahko preostanek sezone še kaj ujame," meni Kaiser. Pa je dunajska vlada finančno pomagala turistični panogi?

Peter Kaiser: "Na krizo smo se odzvali zgodaj, zato je malo število okuženih. Sedaj moramo preprečiti drugi 'lockdown'." 
Tviter Peter Kaiser

Slovensko-avstrijski Geopark Karavanke: V trendu smo

Kot je znano, imajo 14 občin in partnerji na obeh straneh Koroške ustanovljeno Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) Geopark Karavanke, ki je še kot čezmejna delovna skupnost uspel na Interregovih razpisih Na Kult in Nature Game, vrednih skupaj čez štiri milijone evrov. Slovensko-avstrijski geopark leži na geološko pestrem območju in vključuje Peco, Obirske jame, Podzemlje Pece, načrtov pa imajo še precej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta