(FOTO) Dijaki so protestirali: "To je edini način, da lahko opozorijo nase"

Dijaškemu bojkotu pouka na daljavo so se v Mariboru in okolici pridružili tudi predstavniki staršev osnovnih šol. Dijaki so razdeljeni, ponekod množičen bojkot, drugod njegovo zavračanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Približno sto dijakov, staršev in učiteljev se je danes popoldne zbralo v središču Maribora. 
Sašo Bizjak

Potem ko na ministrstvu za izobraževanje v minulih dveh tednih niso našli časa za pogovor o nujnem odprtju srednjih šol po modelu C in dodatni prilagoditvi mature s predstavniki civilne iniciative Zahtevamo šolo, so ti danes po vsej državi organizirali protestni odklop od pouka na daljavo. Natančnejše podatke, koliko od približno 70.000 dijakov se je protesta udeležilo, bodo v iniciativi, tako Lars Podkrajšek, član iniciativnega odbora in dijak Gimnazije Bežigrad v Ljubljani, predstavili danes. Po odzivih sodeč so bili tudi dijaki pri tem vprašanju razdeljeni, kar potrjujejo organizatorji spletnega bojkota, ki so se od današnjih popoldanskih protestov distancirali.

"Dijaki smo zelo polarizirani in razdvojeni, a po naših podatkih veliko dijakov podpira bojkot," je povedal Matic Gosak, predsednik dijaške skupnosti II. gimnazije Maribor. "Za svojo šolo, II. gimnazijo, lahko povem, da ogromno dijakov ni pri pouku," pravi. Mariborska II. gimnazija, Srednja šola za gostinstvo in turizem in Srednja ekonomska šola in gimnazija so mariborske srednje šole, ki so tudi uradno podprle protest. Na Prvi gimnaziji Maribor se protestu niso pridružili. "Podpiramo idejo in dejstvo, da se dijaki moramo vrniti v šole, vendar ne podpiramo načina, na katerega je izpeljan ta protest, saj menimo, da v tem času to še dodano slabša razmere v izobraževanju," je pojasnila Kiara Haas, predsednica Dijaške skupnosti Maribor in dijakinja Prve gimnazije. "Prva gimnazija Maribor se s tem protestom ne strinja še zato, ker ima tudi politično ozadje. Ker pa se zavedamo, da imajo dijaki pravico tudi tako izraziti svoje nestrinjanje, smo skupaj z ravnateljem sprejeli kompromis, da danes ni ur preko zooma, pač pa se pouk izvaja preko spletnih učilnic. Vendar velika večina prvogimnazijcev tega odklopa od zooma ne podpira," je dodatno pojasnil predsednik dijaške skupnosti Prve gimnazije Maribor Blaž Šabeder.

Sašo Bizjak

"Sploh še nismo izčrpali vseh možnosti"

V Mariboru so spletni bojkot pouka na daljavo podprli tudi predstavniki staršev mariborskih in okoliških osnovnih šol in za deset minut prekinili šolanje na daljavo. "Zdi se nam spodbudno, da so se srednješolci svoje problematike lotili aktivno, zato smo se odločili, da jih podpremo. Ne gre za to, da protestiramo, ampak podpiramo idejo, naj se razišče, kaj vse je v dani situaciji še mogoče spremeniti. Prepričani smo, da sploh še nismo izčrpali vseh možnosti. Lahko bi izkoristili druge možnosti, denimo modela B in C, o katerima se sploh ni govorilo," je povedal Alen Bastič, predsednik aktiva svetov staršev mariborskih osnovnih šol.

Dijaki so jasno prikazali, kaj si mislijo o ukrepih. 
Sašo Bizjak

Tudi Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje Center, na kateri je danes pouk na daljavo bojkotiralo 25 razredov od skupno 32, protest mladih vidi kot priložnost, da se končno z njimi začne dialog o težavah, ki jih imajo. "Podpiram tovrstno povezovanje mladih, čeprav se jim zaradi mladosti in neizkušenosti na tej poti zgodijo tudi nerodnosti. A to je edini način, da lahko opozorijo nase, in to je zdaj tudi priložnost, da se začneta z njimi komunikacija, dialog," pravi Deleja, ki je, tako kot drugi ravnatelji srednjih šol, vsem dijakom, ki se niso udeležili protesta, organiziral nemoten pouk na daljavo.

Nekatere udeležence protesta so popisali policisti. 
Sašo Bizjak

Ne morejo nadomestiti praktičnega dela v delavnicah

Na ljubljanski poljanski gimnaziji se vodstvo do bojkota ni opredelilo, nikogar pa pri tem ni oviralo. "Natančnih podatkov, koliko dijakov ni bilo prisotnih pri pouku, nimam. Po pogovorih z učitelji jih je bilo odsotnih kar nekaj," je povedal ravnatelj te gimnazije Bojan Bogatec Končan. Da ne bodo sodelovali pri pouku na daljavo, se je odločila tudi kakšna četrtina dijakov Šolskega centra Ptuj, kjer so dijaki že v nedavnem javnem pismu opozorili na težave pri praktičnem delu izobraževanja, ki na daljavo zagotovo ne more nadomestiti resničnega praktičnega dela v delavnicah in ob neposredni pomoči profesorjev in mentorjev. Še množičneje pa so se odklopili na Koroškem, kjer je na Gimnaziji Ravne bojkot podprla večina dijakov, v Slovenj Gradcu pa je pri pouku na daljavo sodeloval le en razred.

Dijaki pouka v šoli niso bili deležni že štiri mesece, trenutni epidemiološki kazalci pa kažejo, da bi se, če bo vlada spoštovala svoj načrt sproščanja, v šole lahko poleg druge in tretje triade osnovnošolcev po modelu C vrnili tudi dijaki četrtih letnikov. O možnostih odpiranja srednjih šol se je danes s predstavniki ravnateljev pogovarjala tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec, končna odločitev o nadaljnjem odpiranju šol pa je, kot že doslej, v rokah vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta