(FOTO) Golob na hrvaškem ali Plenković na slovenskem letalu?

Va
01.06.2023 11:12

Slovenski in hrvaški premier sta na politični sestanek v Moldavijo potovala skupaj. Ali to pomeni, da je vladni falcon spet v okvari?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter

V glavnem mestu Moldavije je danes srečanje Evropske politične skupnosti, medvladne platforme evropskih voditeljev, in dobilo je nepričakovano reklamo na družbenih mrežah, ker sta v Kišinjev na istem letalu letela premierja Slovenije in Hrvaške Robert Golob in Andrej Plenković.

A pomisel, da je slovenski falcon spet pokvarjen, zato Hrvati rešujejo slovensko delegacijo, da ne zamudi na pomemben sestanek, bi bila napačna. Iz Golobovega spremstva so nam pojasnili, da je hrvaški premier s slovenskim na našem falconu, kar je dal slutiti Plenkovićev tvit, v katerem se je hrvaški premier slovenskemu zahvalil za gesto ter jo uvrstil v "dobrososedske in prijateljske odnose".  

Slovenski premier je bil o skupnem potovanju manj določen: "S prijatelji si deliš veliko stvari. Tudi letalo," je objavil na facebooku.  

Pred dnevi so v Financah in N1 poročali, da bo kabinet predsednika slovenske vlade najemal poslovno letalo, kadar bo falcon zaseden, v okvari ali na popravilu. Na razpis so se prijavili v podjetjih Janez let iz Ljubljane in Flycom iz Žirovnice. Z obema bo kabinet sklenil okvirni sporazum, izbral pa ugodnejšo ponudbo. Sporazum bo sklenjen za dve leti in težek do 120 tisoč evrov. 

Pri uporabi falcona imata po funkciji prednost pred Golobom predsednica države Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Pri čemer je recimo predsednica republike v začetku maja morala za vrnitev s kronanja angleškega kralja prisesti v letalo k slovaški predsednici, iz Bratislave pa se je nato v Ljubljano vrnila z avtomobilom. Vsaj že dvakrat je zaradi težav s falconom odhod na sestanek obrambnih ministrov v Bruselj odpovedal minister Marjan Šarec. Od sredine junija pa bo vladno letalo na rednem servisu, predvidoma deset tednov.    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta