(FOTO in VIDEO) "Hude minute": Štajersko in Koroško zvečer zajela neurja, ponekod padala toča, velika kot teniške žogice

Va, STA
02.06.2022 20:23

Nevihte so nad Slovenijo prišle iz Avstrije in se nato premaknile nad Hrvaško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Toča, ponekod velika kot teniške žogice, je padala v Celju, Žalcu, Polzeli, Rogaški Slatini ... Klestilo je tudi na Koroškem. Neurje je odkrivalo strehe, gasilci so posredovali med drugim v Slovenj Gradcu, kjer je po poročanju N1 zalilo kletne prostore bolnišnice. Poplavilo je center za dializo, lekarno, celoten trakt novih internističnih ambulant za zdravljenje sladkorne bolezni in transfuzijski oddelek. Po oceni direktorja bolnišnice Janeza Lavreta je škode za več kot 25.000 evrov.

Oranžni alarm

Okoli 19. ure je močan naliv zajel Maribor. Agencija za okolje RS (Arso) je zaradi nevarnosti neviht za večji del Slovenije izdala oranžni alarm. Močnejše nevihte se bodo nadaljevale v prvi del noči. Možni so krajevni nalivi, močnejši sunki vetra in toča.

V Kamniku in Zagorju je poplavilo več objektov in cest, na območju Brežic je močan veter odkrival strehe stanovanjskih hiš ... Nevihte so nad Slovenijo prišle iz Avstrije in se bodo premikale proti Hrvaški. Na spletnem portalu Neurje.si so opozarjali, da gre silovita neurja pričakovati predvsem na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in deloma v osrednji Sloveniji. Popoldne so portalu prebivalci začeli pošiljati posnetke toče in škode, ki jo je pustila za seboj. 

Neurja s točo so povzročila težave tudi v prometu. Prometno-informacijski center je poročal, da je bil zlasti na Štajerskem zaradi toče oviran promet.

Arso zaradi padavin opozarja tudi na naraščanje vodotokov, medtem ko Geološki zavod Slovenije opozarja na nevarnost zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije. Verjetnost za plazove se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, prebivalcem pa svetujejo, da bodo pozorni na spremembe v tleh, na objektih in pobočjih, so zapisali na zavodu.

V Kumrovcu je toča snežila 

Pozno zvečer so tudi hrvaški mediji poročali o "kot oreh" debeli toči. V hrvaškem Zagorju tolikšne toče ne pomnijo, je objavil portal Index.hr. Izpostavili so Kumrovec, ki da je kot pod snegom, nanosi toče pa debeli 70 centimetrov.   

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta