Za popoldne razglašen oranžni alarm, prihodnji teden nas čaka sprememba vremena. Kakšno bo poletje na Hrvaškem?

A.L., M.R.
02.06.2022 09:32

Napovedi za prvi letošnji vročinski val, ki naj bi ga dočakali ta teden, so se izkazale za netočne. Namesto tega nas čaka nekaj sonca in veliko oblakov, vrememenoslovci napovedujejo tudi močnejše nevihte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Danes dopoldne bo povečini sončno. Popoldne in zvečer se bodo od severa pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Možne bodo tudi posamezne močnejše nevihte. Zapihal bo severovzhodnik, ponoči na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 30 °C, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (ARSO). Za popoldne so za osrednjo Slovenijo, severovzhod, jugivzhod in severozahod razglasili oranžni alarm.

Jutri bo delno jasno, sprva ponekod v notranjosti pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja. Popoldne bo lahko nastala kakšna ploha ali nevihta, nekaj jih bo možnih tudi ponoči predvsem v severnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 25 do 31 °C.

V soboto bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto. Tudi v nedeljo bo vroče in soparno, nevihte bodo možne tudi zvečer in v noči na ponedeljek. V nadaljevanju bo vreme precej spremenljivo. V ponedeljek bodo krajevne padavine možne večino dneva, nato predvsem v popoldanskem času. Osvežilo se bo, najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 °C.

Kakšno bo poletje?

Na ameriški meteorološki spletni strani AccuWeather so pred dnevi izdali dolgoročno napoved za poletje v Evropi. Portugalski, Španiji in Italiji naj bi se obetalo vroče poletje z veliko temperaturnih dvigov in padcev. Vsak vročinski val v tem delu Evrope bo predvidoma trajal teden ali dva, zaznamovale pa ga bodo rekordno visoke temperature. Za jugovzhodni del in del srednje Evrope napovedujejo rekordno vroče poletne dni, ki jih bodo spremljale nevihte. Obdobja intenzivne vročine bo spremljala tudi suša, ki naj bi bila manj izrazita kot lani. V drugi polovici poletja se po napovedih vremenoslovcev na Balkanu obeta več neviht, tudi neurja.

Zdaj so napoved objavili še hrvaški meteorologi. Z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo tudi letošnje leto nadpovprečno toplo. V juliju in avgustu je zelo verjetno večje odstopanje maksimalnih in minimalnih temperatur od povprečja.

Napovedujejo vročinske valove, za katere pa ni mogoče napovedati, kako dolgo bodo trajali in tudi ne njihovih časovnih intervalov. Po drugi strani pa to ne pomeni, da ne bo krajših osvežitev - obdobij s temperaturami okoli klimatološkega povprečja ali pa celo pod njim. Tudi za ta pojav ni mogoče napovedati časovnih intervalov, so zapisali in poudarili, da bo treba za kaj takega spremljati kratkoročne napovedi.

Glede padavin napovedujejo, da bo teh manj kot v povprečju, še zlasti naj bi bilo padavin manj v juliju, ob tem pa opozarjajo, da je za povsem točne napovedi še prezgodaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta