(FOTO in VIDEO) Posnetki iz klavnice Košaki: "Pridi, pridi!", "Kaj boš! Na!", brca in elektrošok

Ana Lah
16.12.2021 06:00

Društvo AETP, ki je pred meseci razkrilo posnetke slabega ravnanja s prašiči na farmi Ljutomerčan, je objavilo posnetke iz mariborske klavnice Košaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prašiči na poti v plinsko komoro

 

Arhiv Društva AETP

"Poj, poj, poj (Pridi, pridi, pridi)!" prigovarja klavec prašiču, svoje besede pa pospremi z brcami in sunki z elektrošokom. Živali, ki so zelo očitno v hudi paniki, se spusti v plinsko komoro. Videti je bika, ki mu klavec v lobanjo večkrat neuspešno zapiči sredstvo za omamljanje, pri tem se bik krči, muka, iz odprtih ust moli jezik, videti je pene sline. Še več pretepanja in preklinjanja živali z besedami: "Ka boš! Na! Prasec! Kurba!" To so opisani izseki iz novega videa, ki ga je objavilo slovensko Društvo Animal Enterprise Transparency Project oziroma Projekt transparentnosti živalskih obratov (AETP).

Z objavami na skrivaj pridobljenih posnetkov rabe in zlorabe domačih živali društvo javnosti odpira pogled v zakulisje živalskih obratov in spodbuja javno diskusijo o reji živali. Pred nekaj meseci so tako razkrili slabe razmere, v katerih so živele živali na prašičji farmi Ljutomerčan, kar smo na Večeru podrobno spremljali. Tokrat gre za posnetke skritih kamer, ki so nastali na skrivaj v mariborski klavnici Košaki v letu 2020. Ker je posnetke društvo objavilo danes, bomo odzive pristojnih v podjetju poskušali pridobiti takoj, ko bo mogoče.

Klavec med postopkom omamljanja

 

Arhiv Društva AETP

Koliko ljubezni je pred smrtjo namenjene živalim

Podjetje Košaki se sicer ponaša s 143-letno tradicijo proizvodnje mesa. Kot beremo na njihovi spletni strani, so najstarejši slovenski proizvajalec v svoji panogi. Pišejo še, da se vsakodnevno trudijo za kulinarično zadovoljstvo svojih kupcev. Njihov slogan se glasi: "Ustvarjeno s polno mero ljubezni." Koliko te ljubezni je namenjene dobrobiti živalim pred smrtjo?

Za enega najbolj humanih načinov usmrtitve velja plinska komora, ki jo, kot je videti na posnetkih, uporabljajo tudi v Košakih. A panično vedenje svinj v komori nakazuje, da se zadušijo v agoniji. Kot je pojasnil član Društva AETP Samo Curk, se živali zadušijo z močno pekočim občutkom v sapniku, ki bi ga sicer občutil tudi človek, če bi obiskal komoro v neaktivnem stanju. Kakšen je torej sploh namen omame, če je za živali boleča? Curk meni, da je eden osrednjih namenov varnost zaposlenih, saj gre za zelo težke živali, ki bi lahko bile za človeka nevarne.

Klavec med omamljanjem bika

 

Arhiv Društva AETP

Nadalje je videti, da manjše pujske omamijo z udarcem po glavi. Po postopku omame - če je uspešen ali ne - prašiče z nožem vbodejo v vrat. "Težko z gotovostjo komentiram, kateri poskusi omame so uspešni in kateri ne, saj so mišični krči po omami pogosti. A vsaj za nekaj bikov lahko trdimo, da so jim vrat prerezali na živo," interpretira Curk. Spomni na posnetek živali, ki se začne močno sliniti in napenjati, ko jo klavec s sredstvom za omamo večkrat neuspešno piči v glavo.

Večina klavniških praks legalnih

Na podlagi videnega je jasno, da so živali v stresu. "Živalim ne moremo brati misli, je pa strokovna literatura na tem področju precej jasna: vonj krvi in kričanje pri živalih vzbujata vznemirjenje in strah. Živali se vidno upirajo pregonu v klavnico, navkljub ponavljajočim električnim šokom, saj razumejo, da jih ne čaka nič dobrega. Prav zato klavci z njimi tako grobo ravnajo," razmišlja Curk.

Omamljene krave

 

Arhiv Društva AETP

V Društvu AETP poudarjajo, da je večina opisanih klavniških praks (z izjemo recimo brcanja živali in napačne aplikacije električnih sunkov) na podlagi evropske uredbe povsem legalnih. "Izkrvavitev prašičev po uporabi plinske komore z visoko koncentracijo ogljikovega dioksida velja celo za enega najmanj bolečih načinov usmrtitve živali. A na podlagi posnetkov lahko vidimo, da je ta način omame daleč od predstav splošne javnosti, ki ji mesna industrija daje misliti, da prašiči v plinskih komorah mirno zaspijo," sporočajo člani društva in pod vprašaj postavijo celoten koncept humanega klanja. Dodali so še, da objavljeni posnetki potrjujejo pričevanja mesarke Urške Šestanj​, ki je bila v Košakih na praksi, iz leta 2013.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta