Društvo AETP predložilo posnetke z dokazi, da gre za farmo Ljutomerčan

Ana Lah
02.08.2021 10:01
Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter novinarjem, ki zgodbo spremljamo, je Društvo AETP predložilo dokaze, da so posnetki res nastali na farmi Ljutomerčan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Farmo Ljutomerčan je obiskala tudi Večerova ekipa
Tadej Regent

Po očitkih, da za vse posnetke ni mogoče dokazati, da so nastali na farmi Ljutomerčan, je tokrat odgovorilo Društvo AETP in novinarjem, ki tematiko spremljamo, ter Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) poslalo slabo uro dolg posnetek, ki zraven grozot prikazuje tudi okolico posnetega. Ob tem so zapisali, da so dokaze posredovali z namenom, da se novinarji in inšpektorji sami prepričamo, če gre za verodostojne posnetke ali ne. V njem so zajeti posnetki iz 16 minutnega videa, o katerem smo podrobno poročali v Večeru. Zapisali so, da so izbrali tiste, ki so po njihovem pomembni za prekrškovni postopek, dodali so še več posnetkov iz let 2021 in posnetke skritih kamer. Predvidoma ta teden bo montaža z dokaznim gradivom dostopna tudi širši javnosti na spletni strani društva.

V dokaznem gradivu so tudi posnetki skritih kamer. 
Posnetek Zaslona

Ker je Večerova ekipa prejšni teden nenapovedano obiskala omenjeno farmo, lahko po pregledu posnetka rečemo, da se okolica na posnetkih sklada z videnim na farmi. Poslano gradivo prikazuje nove grozote, ki jih v prvem posnetku, ki ga je društvo objavilo, ni videti. Videti je še več očitno dalj časa ne odstranjenih trupel, odprte rane, razžrto kožo, izredno umazana tla, iztrebke, ki bi jih bilo treba očitisiti prej, ... A tokrat niso izrezane zgolj grozote, ampak lahko vidimo tudi okolico. 

V zgornjem levem kotu lahko vidimo novo vgrajeno klimo v prostoru za poginule prašičke. 
Posnetek Zaslona
Ponetek prostora za poginule prašičke, kjer je videti ličinke. 
Posnetek Zaslona

V posnetku se tokrat pojavijo tudi nekateri datumi prasitve, 13. junij ter v enem od naslednjih kadrov 5. julij 2020, nato pa se kamera premakne na dalj časa neodstranjen nabrekel kadaver in očitno dalj časa neoskrbljeno rano. Tokrat lahko na podlagi posnetka okolice potrdimo, da je bil odprt kadaver, iz katerega so gomazeli organi, res posnet na farmi Ljutomerčan. Novinarska vprašanja o nadaljnjih ukrepih in verodostojnosti posnetkov smo naslovili na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in v delnem odgovoru so nam potrdili, da so posnetek na elektronski naslov prejeli zjutraj, pri čemer nas je zanimalo, kakšni bodo ukrepi glede pristojnih na farmi. "Ukrepi na farmi so že bili izvedeni - izdana je bila odločba za odpravo ugotovljenih neskladij in uveden prekrškovni postopek," so odgovorili. Na vprašanje, kako lahko ukrepa inšpekcija na podlagi videnega in ali se lahko izvajajo ukrepi za nazaj, pa so odgovorili: "Ali je treba kakšno dejstvo dokazovati ali ne, odloča uradna oseba, ki vodi postopek. Dokazi se izvedejo praviloma po tem, ko se ugotovi, kaj je v dejanskem pogledu sporno ali kaj je treba dokazati. Pri uvedbi prekrškovnega postopka je potrebno upoštevati zastaralni rok. Postopek o prekršku ni dopusten, če pretečeta dve leti od dneva, ko je bil prekršek storjen." A v konkretnem primeru, če so posnetki nastali v letih 2020 in 2021, zastaralni rok še ni dosežen.

Eden izmed dokazov, ki nakazuje tudi na čas snemanja. 
Posnetek Zaslona
Posnetek okolice. 
Posnetek Zaslona
Posnetek hleva, ki ga je obiskala tudi Večerova ekipa, a je bilo stanje takrat precej drugačno. 
Posnetek Zaslona
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.