(FOTO in VIDEO) Protest kmetov ohromil promet v središču Ljubljane: "Ko kmet protestira, država že krvavi"

Timotej Milanov Timotej Milanov
25.04.2023 11:58

Potem ko so propadla pogajanja med vlado in kmetijskimi organizacijami, te nadaljujejo s protestnimi aktivnostmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Več tisoč kmetov je zaradi nevzdržnih razmer v panogi protestiralo v središču Ljubljane. V prvi vrsti opozarjajo na vedno več okoljskih omejitev, ki po njihovem mnenju otežujejo kmetovanje in nadaljnji razvoj kmetij. "Okoljske omejitve, davčna bremena, nerazumna zakonodaja, ki so jo napisali posamezni skrajni okoljevarstveniki, daleč stran od kmetij," je Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, ki je organiziral protest, pred zbranimi na Trgu republike našteval glavne razloge za protest. "Ko kmet protestira, država že krvavi." Kot smo že poročali, kmetje zahtevajo, da okoljske zahteve ne bi presegale realnih zmožnosti kmetovanja v Sloveniji, med drugim zahtevajo ponovno preučitev in zmanjšanje območij Nature 2000. Nasprotujejo obdavčitvi neposrednih plačil za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki in zahtevajo uskladitev vseh plačil z inflacijo. Prav tako želijo, da bi iz napovedanega nepremičninskega davka bila izvzeta kmetijska in gozdna zemljišča ter kmetijski objekti.   

Protestni shod kmetov v središču prestolnice. Od vlade zahtevajo zaščito in več razumevanja za položaj slovenskega kmeta.
Robert Balen
Fotorobert Balen

Z vladnimi predlogi niso bili zadovoljni  

Prvi protest so kmetje izvedli že 24. marca v več slovenskih mestih. Po srečanju s predsednikom vlade Robertom Golobom in kmetijsko ministrico Ireno Šinko v začetku aprila so nato protestne aktivnosti zamrznili, da bi skupaj z vlado našli možne rešitve za njihove težave. A so že čez dva tedna od pogajanj odstopili. Poleg tega, da niso bili zadovoljni s predlogi, ki so jih prejeli od vlade, so se za takšno potezo odločili zaradi predloga novele zakona o zaščiti živali, ki so jo v zakonodajni postopek vložili koalicijski poslanci. Ta med drugim predvideva uvedbo tako imenovanih pooblaščenih svetovalcev, ki bi na kmetijah lahko zbirali podatke glede morebitnega mučenja živali. Delo pa bi lahko opravljali člani nevladnih organizacij po opravljenem tečaju.   

Odgovore, ki so jih v času pogajanj prejeli od vlade, Medved označuje za nesprejemljive. "Učinek bo dosežen le s konkretnimi rešitvami, nikakor pa s pojasnili o ustreznosti obstoječega stanja." Medved je ob tem vnovič poudaril, da za protesti ne stoji nobena politična stranka: "Kajti vsaka politika je imela priložnost in možnost urediti stvari, vendar jih ni. Zato smo zdaj tukaj." Preden bodo nadaljevali s pogajanji z vlado, kmetje zahtevajo takojšen umik uredbe o programu upravljanja območij Natura 2000 in novele zakona o zaščiti živali. Po umiku zakona in uredbe pa od vlade zahtevajo, da jim v 14 dneh pošlje smiselne predloge za njihove ostale zahteve. V nasprotnem primeru bodo po besedah Medveda nadaljevali s protestnimi aktivnostmi.   

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Florjančič: Politika pozabila, da je cilj kmetijstva pridelava hrane  

Prehranska varnost mora biti prioriteta in ne sme biti podrejena okoljevarstvenim avanturam, se glasi še ena od zahtev kmetov. "Slovenska kmetijska in okoljska politika sta pozabili, da je prvi cilj kmetijstva, tudi trajnostnega, hrana," pravi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, ki opozarja, da ima Slovenija v povprečju samo osem arov ornih površin na prebivalca, medtem ko so na evropski ravni v povprečju te površine trikrat večje. "Pravica kupca je, da resnično ve, kakšno hrano kupuje, od kod izvira in kdo jo je pridelal. Pravica kmeta pa je, da je za svoje delo pošteno plačan. Kmetija je stroškovno najdražje delovno mesto v verigi preskrbe s hrano, pa vendar imamo že desetletja najnižje odkupne cene. Potrošniki pa imate na trgovskih policah drago hrano. Že en priklopnik uvožene hrane dvomljivega porekla in kakovosti kmetov prihodek pahne pod raven lastnih cen."  Po mnenju Florjančiča je zato dolžnost države, da takoj zagotovi izvajanje zakonodaje, ki bo omogočila sledljivost porekla mesa, zelenjave, mleka in ostalih pridelkov. Zato kmetje zahtevajo tudi uvedbo masnih bilanc z oktobrom letos. "Slovenski uradniki z netransparentnim in samovoljnim odločanjem ter slepim prikimavanjem zahtevam iz bruseljskih pisarn, slovenskemu kmetu jemljejo delovno mesto, njegovi družini pa prihodnost. Slovenski naravi jemljejo skrbnika, slovenskim državljanom pa našo domačo hrano." 

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič meni, da mora biti pridelava varne hrane nacionalni interes: "Slovensko kmetijstvo je s svojimi majhnimi kmetijami najbolj okolju prijazno kmetijstvo v EU … Nadzirajo nas iz zemlje, zraka in preko satelitov. Zdaj bi nas naj še na hitro priučeni ljubitelji živali." 

Kmetje zahtevajo tudi zavrnitev evropske uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, ki sicer še ni v veljavi, na območju celotne države. Uredba, ki predvideva popolno prepoved uporabe pesticidov na občutljivih območjih, med katere spadajo tudi območja Nature 2000, bi namreč v Sloveniji zajela več kot 40 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč. Podpredsednik SKS Boris Orešek opozarja, da bi uvedba uredbe po najbolj črnem scenariju pomenila do polovice manj pridelane hrane in krme za živali. "Ne pozabimo, da smo na naši zemlji sposobni zagotoviti dovolj hrane za vse prebivalstvo šele z uvedbo kemije v kmetijstvu."  

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Timotej Milanov
Timotej Milanov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta