(FOTO in VIDEO) Šiška: Nova avtobusna linija za stanovalce "popolnoma nelogična", Janković: Absolutno bo ostala!

Miha Raičevič Miha Raičevič
13.12.2023 12:08

Potem ko so se začela gradbena dela za novo glavno železniško in avtobusno postajo v Ljubljani, se vlaki z Gorenjske ustavljajo v Šiški. Za potnike je zato uvedena nova avtobusna linija, ki pa je močno razburila bližnje stanovalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova avtobusna linija, ki povezuje železniško postajo SŽ Šiška in glavno ljubljansko avtobusno postajo.
Robert Balen

Po Večerovi objavi javnega pisma tik pred vzpostavitvijo nove avtobusne povezave v središču Ljubljane, se je sedaj oglasil tudi župan Zoran Janković. Zatrdil je, da bo linija, namenjena potnikom železniškega prometa, ki povezuje do nedavnega opuščeno železniško postajo SŽ Šiška in glavno železniško postajo, "absolutno ostala". "Pritoževanje je zame nerazumno. Gre za 15 voženj na dan. Sam sem bil tam včeraj ob 18. uri. Nobenega problema," je v torek povedal Janković in dodal: "To, da se zdaj pritožujejo, je zame nerazumno." 

Kraj pri Pivovarni Union, kjer bi po mnenju stanovalcev Frankopanske ulice lahko obračal avtobus.
Stanovalci
Po Frankopanski ulici od ponedeljka vozi mestni avtobus. Prvi dan je vozil celo dvojni.
Bralec Večera

Stanovalci Frankopanske ulice pa menijo, da je uvedba omenjene avtobusne linije "nerazumljiva, neracionalna in nevarna". Pri tem navajajo, da takšna prometna ureditev onemogoča normalno funkcioniranje in varno gibanje, hkrati pa da "z vsakim dnem dihajo slabši zrak". Želijo si, da bi avtobusi vozili po "najkrajši možni poti", torej le po Ruski ulici, kar pomeni, da bi obračali pri Pivovarni Union, kjer je po njihovem mnenju za to dovolj prostora. Ob tem opozarjajo, da se po Frankopanski ulici in Medvedovi cesti vozijo tudi kolesarji, prav tako tam hodijo tudi šolarji in starši, ki otroke vozijo v vrtec. 

V zvezi s to problematiko je župan Janković sicer dobil tri pisma. V torek je dejal, da je skupina stanovalcev dobila odgovore, eno gospo je poklical in sta se "lepo pogovorila", drugo gospo pa bo poklical, če bo dobil njeno telefonsko številko. A o podrobnostih pojasnil, ki so jih dobili pošiljatelji pisem, župan ni govoril. Skupina stanovalcev Frankopanske ulice je vprašanja poslala tudi na Ljubljanski potniški promet (LPP)

.  

(PISMO) Ogorčeni stanovalci Jankoviću: Ali je res to rešitev v slogu podnebno nevtralnega mesta?!

Medvedova cesta
Robert Balen

Ker je bilo doslej potnikov na vlakih razmeroma malo, bodo po novem vozili le še enojni avtobusi, med drugim napoveduje Janković. "15 voženj bodo vsi zdržali," je še poudaril ljubljanski župan in dodal, da bo deževno vreme razkrilo resnično potrebo po avtobusnih prevozih, saj se je v zadnjih dneh večina potnikov do avtobusne postaje na Celovški cesti odpravila peš. 

Po novem letu prestolnico čaka huda prometna preizkušnja

LPP: Avtobusne linije od jutra do večera

Z LPP so nam medtem odgovorili, da obračanje avtobusov v Ruski ulici, kot to želijo "ogorčeni prebivalci Frankopanske", ni mogoče, saj da je premalo "manevrskega prostora". "Zato je najbolj optimalna rešitev, da avtobus nadaljuje svojo pot po Medvedovi cesti, zavije na Frankopansko ulico in nazaj na Celovško cesto," so pojasnili. Dodali so, da so avtobusi prilagojeni prihodom in odhodom vlakom. Vozijo v intervalu od 15 do 30 minut, med 7.20 in 21.10.

Promet po Frankopanska ulici je speljan enosmerno.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta