(FOTO) Jelena Đoković je v Ljubljano pripeljala psihologa Gordona Neufelda, z njo je prišel tudi Novak Đoković

Franja Žišt Franja Žišt
16.10.2024 12:30

Osnova starševstva je navezanost, izpostavlja svetovno priznani strokovnjak na področju zgodnjega razvoja in otroške psihologije dr. Gordon Neufeld

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelena Đoković z gostom dr. Gordonom Neufeldom v Cankarjevem domu v Ljubljani.
Fundacija Novaka Đokovića

Kako ohraniti stik z otroki kljub izzivom odraščanja? Takšen je bil naslov predavanja, ki so ga v polni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani poslušali starši, stari starši in pedagoški delavci. "Sem razvojni psiholog in verjamem, da je razvoj potenciala spontan, če za to obstajajo ustrezni pogoji," pravi dr. Gordon Neufeld, ki je pri nas predaval na pobudo Fundacije Novaka Đokovića, v okviru programa "Pogovori o starševstvu". Lani je v okviru fundcije Ljubljano obiskal dr. Gabor Mate, leto prej pa dr. Shefali Tsabary.

Neufeld je obravnaval ključne teme, povezane s starševstvom in izzivi odraščanja, kot so navezanost kot ključ do odnosa med otrokom in staršem, pomen vloge staršev v primerjavi z vlogo vrstnikov ter pomen čustvovanja, počitka in igre v razvoju otrok. "Verjamem, da je osnova navezanost – povezanost, stik, ljubezen, pripadnost, da je to temeljna potreba vsakega otroka. Od povezanosti je odvisno preživetje, v trenutkih največjih izzivov bomo najprej posegli po skupnosti," je med drugim izpostavil psiholog. Pravi, da otrokova navezanost na starša daje staršu moč, da ta skrbi zanj, v nasprotnem primeru ne more skrbeti zanj. Poleg navezanosti psiholog med osnovne otrokove potrebe uvršča še potrebo po svobodnem izražanju čustev, počitku in igri. Počitek je po njegovih besedah pogoj za rast, sposobnost igre pa odličen pokazatelj zdravja.

Pri razvoju otrok je ključna navezanost med otrokom in staršem.
Fundacija Novaka Đokovića
Jelena Đoković je k nam pripeljala že tretjega predavatelja.
Fundacija Novaka Đokovića

"Dr. Gordon Neufeld je navezanost predstavil kot ključno za psihofizično zdravje otrok in nas spomnil, da ima otrokov zgodnji razvoj daljnosežni vpliv na to, v kakšno osebo se bo razvil. Spomnil nas je, da otroci ne potrebujejo pogojne ljubezni, ampak naj, kot pravi sam, počivajo v ljubezni svojih staršev. Počaščeni smo, da je naš gost, da toliko ljudi razmišlja o teh temah skupaj z nami in da se imam priložnost učiti od njega, saj sem tudi sama starš," je ob predavanju dejala Jelena Đoković, soustanoviteljica in globalna direktorica Fundacije Novaka Đokovića, ki temelji na prepričanju, da lahko predšolska vzgoja spremeni življenja otrok in celotne skupnosti. Delujejo v Srbiji in državah regije.

Včeraj je na obisk v Slovenijo s soprogo pripotoval tudi Novak Đoković, s čimer se je na družbenih omrežjih pohvalila ena od ljubljanskih restavracij z vegansko prehrano. Intervju z Gordonom Neufeldom pa objavimo v naslednjih dneh.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta