(FOTO) Kardinal Rode v Ljubljani v škofa povišal Slovenca, ki ga papež pošilja v Irak

STA, VČ
08.08.2020 14:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Leskovar in posvečevalec (v škofa) kardinal Franc Rode v ljubljanski stolnici. 
Tatjana Splichal/Družina

V ljubljanski stolnici je bil v škofa, po odločitvi papeža, povišan novi vatikanski diplomat v Iraku, apostolski nuncij Mitja Leskovar. Škofovsko posvečenje je Slovencu podelil kardinal Franc Rode in ob tem rekel, da mu sveti oče nalaga zahtevno poslanstvo: pošilja ga, da bo njegov predstavnik pri narodu, ki mu je zelo pri srcu: "Sveti oče Frančišek pa ti je zaupal posebno poslanstvo, da namreč kot njegov predstavnik v Iraku deliš z njim, kot vesoljnim pastirjem, sollicitudo omnium Ecclesiarum, skrb za vse Cerkve."
"Škof je poklican, da je sol, ki očiščuje, ohranja in daje okus, ter da je luč na svečniku, da sveti vsem, ki so v hiši," je dejal Rode. "Pošilja te, da boš njegov predstavnik pri narodu, ki mu je zelo pri srcu, k ljudem, ki trpijo zaradi preganjanja in vojne in jih je želel obiskati letos." Med drugim bo njegova naloga delati na tem, da se ohrani zgodovinska navzočnost kristjanov v deželi, katere integralni del so od nekdaj, da se pospeši proces dialoga in sprave, v iskanju pravičnih rešitev za vse, da dežela, ki je bila več let bojno polje, zopet postane varni dom za svoje prebivalce.
Navzoče je pozdravil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Ob posvečenju se je številnim zahvalil tudi Leskovar. Hvaležnost je naprej izrazil troedinemu Bogu za dar življenja in luč vere, za 25 let duhovniške službe in za polnost duhovništva, ki ga je prejel pri današnjem posvečenju.

Mitja Leskovar je novi škof in apostolski nuncij. 
Tatjana Splichal/Družina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta