(FOTO) Konec glasovanja. To je 10 najvplivnejših slovenskih pravnikov

18.11.2020 10:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Končano je že 20. vsakoletno izbiranje najvplivnejših slovenskih pravnikov po mnenju strokovne in splošne javnosti, akcija vodilnega pravnega portala Ius-Info. Najprej so zbrali 130 predlogov, nato pa v glasovanje ponudili top dvajseterico. Po oddanih več kot 5400 glasovih v online glasovanju (vsak glasovalec je lahko oddal izključno en glas) je deseterica naj pravnikov (po abecednem redu) za leto 2020 takšna: odvetnica dr. Sara Ahlin Doljak, profesorja dr. Matej Avbelj, dr. Janja Hojnik, ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, sodnik mag. Martin Jančar, profesor dr. Marko Pavliha, sodnik Zvjezdan Radonjić pa še trije profesorji prava, dr. Miha Šepec, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak. Trije od desetih so z mariborske Pravne fakultete, eden je z zasebne Nove univerze.

Močen vpliv ohranjajo pravniki z akademskega področja, ugotavljajo tudi pri Ius-Info, kar osem od desetih je doktorjev oziroma doktoric znanosti. Pravnici pa med najvplivnejšimi desetimi le dve. Glasovalci so poudarjali strokovnost, prodornost, osebno integriteto, kritičnost, javno izpostavljanje, srčnost, domoljubnost ter jasno in drzno argumentacijo najvplivnejših. Pa tudi njihovo odlično delo na fakultetah. Dopisali so tudi vprašanja za vsakoletno okroglo mizo z najvplivnejšo pravniško deseterico: neodvisnost sodišč, splošno zaupanje v pravosodje, dogajanje na ustavnem sodišču, odziv vlade na epidemijo, ustavnost protikoronskih ukrepov, razlogi za zavračanje slovenskih kandidatov pred mednarodnimi sodišči, vpliv epidemije na porast nasilja in družinskih sporov, pouk in študij na daljavo ter napovedana debirokratizacija na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Okrogla miza s podelitvijo priznanj najvplivnejšim tudi po izboru 2020 bo, je pa za zdaj odložena spričo epidemije covid-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta