(FOTO) Marcel Štefančič med stavko: "To vodstvo je delalo tako slabo televizijo, da je volitve izgubilo"

A.L., STA
23.05.2022 12:50

Novinarji iz Koordinacije novinarskih sindikatov javne RTV danes opozorilno stavkajo. V živo smo spremljali novinarsko konferenco in zbor zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot so sporočili novinarji javnega servisa, s stavko opozarjajo na škodljive programske in kadrovske odločitve vodstva RTV Slovenija, ki resno ogrožajo novinarsko avtonomijo, profesionalno novinarstvo in uresničevanje poslanstva javnega medijskega servisa.

"Za nas je to težek, čustven trenutek. Stavka ni lahka zadeva," je sporočila Helena Milinkovićpredsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica KN. "Že nekaj časa opozarjamo na nevzdržne kadrovske razmere, številni so odšli, številni so bili premeščeni, številnim se grozi. Počutimo se, kot da živimo v neki drugi državi." Družba je zadihala v neki svobodi, mi pa se dušimo v težki orbanizaciji, pravi Milinkovičeva. "Pritiski so vsakodnevni, ampak mi ne bomo tiho. Nas je vsak dan več." 

Robert Balen

Marcel Štefančič pa je v izjavi za medije opozoril, da je vodstvo delalo slabo televizijo. "Pokazalo je, da televizije ne pozna, da je ne obvlada, da je ne razume, da je ne spoštuje in da je ne mara. To, kar je počelo, je bilo norčevanje iz televizije, publike in Slovenije. Še huje, to vodstvo je delalo tako slabo televizijo, da je volitve izgubilo." Opozarja, da je skrajni čas, da televizijo prevzamejo ljudje, ki jo znajo delati, ki jo poznajo, obvladajo, jo cenijo in razumejo. "Ljudje, ki jo z eno besedo ne sovražijo. In vsi ti so se zbrali danes tukaj. Slava jim."

Ana Jurc je v imenu MMC povedala, da novi v. d. urednika uredništva MMC Igor Pirkovič svojega dela skoraj ne opravlja oziroma ga opravlja zelo selektivno. "Z uredniškimi intervencijami na točno določene politične teme, ki jih niti ne želi vsebinsko pojasnjevati. Večina novinarjev MMC ga ni videla niti enkrat v živo. MMC zadnja dva meseca deluje po načelu samoorganizacije, saj zaposleni svoj poklic in odgovornost do javnosti jemljemo resno. Urednika smo kot aktiv MMC večkrat pozvali k sestanku, da bi nam predstavil vizijo delovanja in način našega sodelovanja, vendar smo ostali brez kakršnegakoli odziva. Vse to pušča posledice v kolektivu," opozarja Ana Jurc. 

Robert Balen

Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije: "Mi vsi smo RTV. Sindikat stoji z vami v prvi vrsti in se zavzema, da bodo vaše stavkovne zahteve uresničene. Prizadevali pa si bomo tudi, da socialni dialog v tej ustanovi ne bo nikoli več na tako nizki ravni, kot je zdaj. Ko samo poslušamo, da se pogovarjamo, pa se ne slišimo, vsaj nas vodstvo RTV ne sliši."

Ali H. Žerdin, urednik, novinar in sociolog: "Prinašam pozdrave solidarnosti. Imate dolžnost, da čuvate zaklad obveščanja javnosti. To ste počeli v preteklosti, danes pa stavkate, da bi očuvali ta zaklad. Vem, da vam je težko in da danes stavkate, ker druge možnosti ni. Danes stavkate za to, da bom jutri še vedno verjel in zaupal Jutranji kroniki, Dogodkom in odmevom, Dnevniku in Odmevom. Nisem v dvomih, da boste tudi vi zmagali."

Renata Zamida, novinarka, filozofinja in jezikoslovka: "Razgradnjo, kjer se še da, je treba nemudoma ustaviti. In danes govorimo o razgradnji javnega medija. Javni mediji so javno dobro, kot zrak, voda ali obala. Kjer je zavest družbe visoka, se v javno dobro ne posega. Javno dobro je ustavna pravica nas vseh."

"Več kot dovolj, več kot preveč je razlogov, da stojimo tu"

Govor predsednice Društva novinarjev Slovenije in Večerove urednice Petre Lesjak Tušek v nadaljevanju objavljamo v celoti.

"Cenjeni kolegi z RTV Slovenija, pozdravljeni vsi, ki stavkate, in vsi zbrani podporniki opozorilne stavke.

Stojimo pred, za in z RTV Slovenija. RTV SmO - kot ste sami zapisali ob odločitvi za opozorilno stavko. RTV SmO - vsi skupaj. In tudi od nas bo odvisno, kak bo RTV, kak RTV boste ali bomo. Dovolj je, dovolj je bilo. 

Več kot dovolj, več kot preveč je razlogov, da stojimo tu, se skupaj zavzamemo za avtonomijo javnega RTV in proti hlapčevanju, predvsem pa proti razgradnji medija, ki mora ostati prvi, nosilni, osrednji steber profesionalnega novinarstva, ne pa kak polaščeni in prilaščeni strankarski derivat ali nizkotno politično trobilo.  

Petra Lesjak Tušek, predsednica DNS
Robert Balen

V Društvu novinarjev Slovenija odločno in trdno podpiramo stavko. Podpiramo prizadevanja za obstoj RTV Slovenija, za neodvisnost uredništva, za to, da obstane novinarstvo, kakršno sodi na osrednji medij, ki potrebuje tudi stabilno financiranje.

Nujna je depolitizacija javnega servisa, ki ni v nikogaršnji službi, še manj pa kogarkoli služabnik. RTV lahko služi kvečjemu javnosti in interesom javnosti - nikdar pa parcialnim interesom, sploh pa ne tistim političnim, ki si jo skušajo podrediti in jo instrumentalizirati za strankarske interese ter docela degradirati in razvrednotiti novinarsko delo.

Podpiramo kakovostno, profesionalno novinarstvo. Etično novinarstvo. Kredibilno novinarstvo. Novinarstvo, ki spoštuje in bo spoštovalo svoje občinstvo in tudi izhajalo iz občinstva in ga z raznovrstnim programom tudi nagovorilo. Zavezani smo kvečjemu temu, da tako občinstvo zastopamo.

Robert Balen

Ne moremo več mirno spremljati in gledati tega programa: programa, ki uničuje javno. Ki podcenjuje javno. Ki podcenjuje novinarje in novinarstvo in vse ustvarjalce programskih vsebin - tudi tiste, ki so si leta prizadevali, da je bila nacionalka ugledna in prepoznavna medijska hiša, tudi tiste, ki so tej hiši z vestnim in neomajnim delom vtisnili pečat kakovosti, ki so vso svoje profesionalno delo tudi srčno, ne le umno usmerili v to, da smo lahko bili ponosni na slovensko novinarstvo.

Borba ni in ne bo lahka, marsikaj ji ne gre na roko. A je nujna in neizbežna. 

Gre za obrambo profesionalnih standardov, za biti ali ne biti, imeti in obdržati obraz pred javnostjo ali poklekniti in prepustiti javni servis popolnemu uničenju. 

Izbire tako niti ni oziroma je jasna. Gre za storiti, kar je prav in nujno - zlasti zdaj, ko velik del civilne sfere stoji z(a) javno RTV, vlaga peticije, se zavzema za avtonomijo in neodvisnost. 

Odstopa vodilnih ni pričakovati, čeprav smo v Društvu novinarjev že predlagali in pozvali, da se vendarle umakne. Bržkone so vodilni v teh igrah zdaj le še opogumljeni ob podlih, a spretnih manevrih SDS ob vložitvi novele zakona o RTV in še referenduma nanj, pa naj bo z vidika ukinjanja obveznega RTV prispevka dopusten ali ne. 

Danes popoldne se sestaja programski svet - ena od točk je tudi vrnitev Studia City z Marcelom Štefančičem, oddaje, za katero trdno stoji civilna javnost, s podpisi peticije - a bi jo v tem sestavu verjetno težko pričakovali. 

Vložena novela zakona o RTV nove vladne koalicije resda obeta depolitizacijo javnega servisa ob spremembi vodenja, nadzora in upravljanja, a ne zlahka, predvsem pa ne hitro - zato bo treba vzdržati predvsem pritisk časa. In ohraniti previdnost in pozornost ob vseh nadaljnjih potezah vsakršne politike. Nadzor in kritika katerekoli oblasti sta ključna mehanizma demokratičnih družb. 

Veliko pritiskov in napadov ste, smo že zdržali. Zdaj je treba zdržati tudi to borbo, ker današnja opozorilna stavka gotovo ni in ne bo konec - po svoje je začetek oziroma je nadaljevanje in zaostrovanje in neke vrste maratonska preizkušnja.

Na izčrpavanje so šli pri STA, a borili smo se za obSTAnek skupaj s sindikatom, predvsem pa skupaj z javnostjo, civilno družbo.  Na karto izčrpavanja igrajo tudi zdaj: finančnega, kadrovskega, predvsem pa osebnega, ki je lahko zelo učinkovito. Tudi ustrahovanja bodo, lomljenje enotnosti na ta način je že preverjena metoda, sejanje dvomov in strahu je pogosto plodovito. 

A vse to bo treba vzdržati. Vse to je tudi vredno in mora biti vredno zdržati: edina prava novinarska drža je pokončna, taka je tudi stavka in tak naj bo tudi nadaljnji boj. 

Za RTV smo! RTV smo."

Robert Balen

Sindikat zdravstva in socialnega varstva solidaren s stavko na RTVS

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije ob današnji opozorilni stavki na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) izraža solidarnost in podporo zaposlenim na RTVS. Ob tem obsojajo tudi vse poskuse politizacije medijskega prostora.

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva pri stavki na RTVS vidijo vzporednice s stavko v zdravstvu in socialnem varstvu februarja ter s stavko v vzgoji in izobraževanju marca. V vseh treh primerih so stavkovne zahteve sprva naletele na gluha ušesa.

Tudi vodstvo RTVS bi se moralo takoj po napovedi stavke začeti intenzivno pogajati, kot to določa zakon o stavki, a so bila prva pogajanja šele teden dni po njeni napovedi, so opozorili v sporočilu za javnost, ki ga je podpisala predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič.

Robert Balen

"Žalostno in skrajno zaskrbljujoče je, da morajo sindikati v stavkovnih zahtevah uveljavljati spoštovanje zakonov, statuta in drugih aktov javnega zavoda ter se boriti za profesionalno novinarstvo in avtonomijo. Vse to bi morale biti temeljne naloge vodstva RTV Slovenija," so zapisali v sindikatu. Čeprav ali pa ravno zato, ker je stavka skrajno sredstvo, bo po njihovih besedah vodstvo RTV Slovenija tokrat primorano prisluhniti.

Ostro obsojajo tudi "vse poskuse politizacije medijskega prostora, še zlasti pa poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija, ki pomeni resen in skrajno zavržen poseg v neodvisnost medijev".

Zaposleni na RTVS na to opozarjajo že več mesecev, so povzeli. Stavka namreč ni uperjena proti poslušalcem, bralcem in gledalcem RTVS, temveč v smeri zagotavljanja avtonomije novinarstva in spoštovanja medijske ter delovnopravne zakonodaje. To je v interesu vseh državljank in državljanov, so še dodali.

Sviz pristojne poziva k odgovorni obravnavi opozoril

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se pridružuje podpornikom današnje opozorilne stavke na RTVS. Ocenjuje, da so zahteve stavkajočih upravičene in jim izreka solidarnost. Pristojne pa poziva, naj prepoznajo resnost položaja ter odgovorno pristopijo k obravnavi in reševanju argumentiranih opozoril, so sporočili.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, podpirajo tudi zahteve stavkajočih za zaščito in ohranitev novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije ter s tem boljše razmere za delo in ustvarjanje, pa tudi zahteve po spoštovanju strokovnih, programskih in etičnih standardov, za dvig najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenije (RTVS) ter vzpostavitev spoštljivega, enakovrednega socialnega dialoga.

Branimir Štrukelj
Robert Balen

"Stavka je legitimna, a obenem vedno skrajna odločitev zaposlenih, ko so bile izčrpane vse druge možnosti. Sviz zato poziva pristojne, naj prepoznajo resnost položaja ter odgovorno pristopijo k obravnavi in reševanju argumentiranih opozoril in zahtev novinarjev in drugih zaposlenih na RTV Slovenija," so navedli. A hkrati Sviz podpira njihovo napoved zaostritve stavke in sindikalnih aktivnosti, če v enem tednu ne bo prišlo do ustreznih dogovorov in sklenitve stavkovnega sporazuma.

Spomnili so, da je Sviz pred enim letom podprl prizadevanja zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji (STA) za ohranitev avtonomije STA kot javnega servisa, ki poroča v skladu s profesionalnimi kriteriji in novinarsko etiko, in njihove zahteve za ustrezne delovne pogoje ter plačilo. Enako pa tudi tokrat podpira kolegice in kolege na RTV Slovenija v njihovih zahtevah, da bi jim bilo kot zaposlenim v največji medijski in kulturni instituciji v državi omogočeno pripravljati in javnosti posredovati kakovostne in verodostojne vsebine ob spoštovanju njihove avtonomije.

Za Sviz so ob tem nesprejemljive grožnje s sankcijami, "ki so jih s strani vodstva ustanove deležni nekateri zaposleni zaradi svobodnega izražanja kritičnih mnenj o delovanju zavoda ali ko opozarjajo na kršitve zakonodaje, statuta in drugih internih predpisov RTVS".

Robert Balen

Sindikat policistov podpira novinarsko stavko na RTVS​

Sindikat policistov Slovenije je podprl stavko Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Policisti so še posebej zavezani k spoštovanju zakonitosti in pravičnosti ter ščitenju šibkejšega, zato v sindikatu ravnanja vodstva RTVS ne morejo razumeti drugače kot kršenje temeljnih pravic zaposlenih, kar je nedopustno, pravijo.

"Demokracije brez svobodnih medijev si ni mogoče zamišljati in javna RTVS predstavlja steber neodvisnega novinarskega in ustvarjalnega dela, ki zagotavlja demokratičnost družbe," so izpostavili v današnjem sporočilu za javnost.

Ko so navedli, so v zadnjem času vsi državljani Slovenije "priča dobesedni razgradnji javne RTV in njenega temeljnega poslanstva". Po oceni sindikata policistov so ravnanja vodstva RTV, ki posegajo v novinarsko, uredniško in ustvarjalno avtonomijo, nedopustni.

V sindikatu policistov zato Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS ter vsem stavkajočim sporočajo, da jih v njihovih prizadevanjih in stavki podpirajo in da jim bodo nudili vso nadaljnjo podporo in pomoč. "Policisti najbolj razumemo vaš položaj, v katerem smo se znašli tudi sami," so zapisali.

"Novinarke in novinarji uživate široko podporo javnosti in sindikalnega gibanja, zato stopite pogumno na pot, ki ste si jo začrtali," so jih pozvali.

Opozorilna stavka na RTV Slovenija!

Zapis Helene Milinković, predsednice generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica novinarskih sindikatov, v nadaljevanju objavljamo v celoti. 

"Opozorilna stavka bo potekala v ponedeljek, 23. maja 2022 od polnoči do polnoči, organizira in koordinira jo Koordinacija novinarskih sindikatov RTV oziroma generalno vodstvo stavkovnega odbora.

S stavko opozarjamo na škodljive programske in kadrovske odločitve vodstva RTV Slovenija, ki resno ogrožajo novinarsko avtonomijo, profesionalno novinarstvo in uresničevanje poslanstva javnega medijskega servisa.

Program na radijskih in televizijskih kanalih, kot tudi vsebine na spletni strani rtvslo.si, ki deluje v okviru MMC, bo prilagojen vsebini stavkovnih zahtev, ne bo pa okrnjen, ravno nasprotno. Na dan stavke bomo v programih opozorili na pomen javne RTV, predstavili bogastvo ustvarjanja raznolikih, poglobljeih, strokovnih in kakovostnih avdio/video in spletnih vsebin, s stavko pa začenjamo tudi široko javno razpravo o prihodnosti in strategiji razvoja javne RTV ter s tem povezanih nujnih spremembah Zakona o RTV Slovenija.

Zaposleni in ustvarjalci programov na RTV Slovenija stavkamo, ker smo prepričani, da si javnost zasluži neodvisen, avtonomen, sodoben in profesionalen javni medijski servis. Stavkamo za tiste, za katere se dnevno trudimo ustvarjati program: za gledalce, bralce in poslušalce in jih pozivamo, da nas v naših prizadevanjih podprejo.

Z javne tribune o razmerah na RTV Slovenija
Robert Balen

S stavko izkazujemo solidarnost z uredništvi Informativnega programa Televizije Slovenija in MMC, kjer so najbolj ogroženi novinarska in uredniška avtonomija, ukinjajo se uveljavljene oddaje, s spremembami statuta javnega zavoda pa se obeta tudi neutemeljena delitev Informativnega programa na dva dela. Mnogi sodelavci odhajajo, tisti, ki opozarjajo na nepravilnosti, pa so žrtve diskreditacij. RTV Slovenija zaradi odločitev vodstva vse bolj izgublja gledalce, ugled in zaupanje javnosti.

Stavka bo potekala na delovnih mestih v programsko produkcijskih enotah RTV Slovenija v Ljubljani, v Kopru in Mariboru. Na dan stavke bosta pred RTV Slovenija na Kolodvorski 2 v Ljubljani potekali enourna novinarska konferenca stavkovnega odbora in zbor zaposlenih. Stavkajoči se bodo zbrali ob 13.15 v Ljubljani, a tudi v Regionalnih RTV-centrih v Kopru in Mariboru. Novinarska konferenca in zbor zaposlenih bo obenem tudi nagovor javnosti in vodstvu javnega zavoda, da prisluhne stavkovnim zahtevam. Spletni prenos zbora delavcev in novinarske konference bo mogoče spremljati prek STA in na MMC TV.

Informativne oddaje na prvem sporedu TV SLO bodo zaznamovale stavkovne vsebine, od Prvega TV Dnevnika, do osrednjega TV Dnevnika in Odmevov - gosti bodo poleg novinarjev tudi številni različni predstavniki strokovne javnosti, kulture, družbe. Stavkovne vsebine bodo v ospredju v dnevno informativnih oddaja na vseh treh nacionalnih programih Radia Slovenija pa tudi Radia Maribor in Radia Koper. Vsebine na dan stavke na spletni strani rtvslo.si bodo logično dopolnile in nadgradile vsebine na radiu in televiziji. Novinarji bodo osvetlili razloge za stavko, predstavili razmere na RTV Slovenija, spregovorili o pomenu javne in avtonomne RTV, profesionalnem in neodvisnem novinarstvu in s tem povezano stopnjo demokracije v družbi. Odprli pa bodo tudi razpravo o nujnih spremembah zakonodaje, ki ureja področje delovanja javnega medijskega servisa, da bo zagotovljena avtonomnost, neodvisnost, razvoj in usreničevanje poslanstva.

V nedeljo, 22. maja 2022, smo generalnemu direktorju RTV ter ostalim naslovnikom v Napovedi stavke (Vladi RS, predsedniku programskega sveta in državnemu zboru) poslali predlog Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. Pogajalska skupina stavkovnega odbora se je sicer v petek, 20. maja 2022 zjutraj, sestala z generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom. Dogovorili smo se o začetku pogajalskega procesa, in sicer prvi krog pogajanj bo v torek, 24.maja 2022, drugi pa v petek, 27. maja 2022. V kolikor ne bo sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev do ponedeljka, 30. maja 2022, zahtevamo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

V stavkovnem odboru bomo vsekakor dali priložnost pogovorom in pogajanjem z vodstvom RTV. O nadaljnjih korakih in stavkovnih aktivnostih bomo o poteku pogajanj obveščali javnost.

Pri stavki so nas podprli Sindikat policistov, KSJS, Sindikat Glosa, ZSSS, Sindikat novinarjev Hrvaške, Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, Sindikat Kulturno umetniških ustvarjalcev RTV ter številni posamezniki in posameznice.

Solidarno in pogumno naprej!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta