Vasko Simoniti očitno ni pomagal Andreju Grahu Whatmoughu: Bo Golobova koalicija zvišala RTV-prispevek?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
19.05.2022 12:17

Andrej Grah Whatmough se je lani sestal z Vaskom Simonitijem, da bi rešila finančno situacijo na javnem zavodu. Izkupiček? Generalni direktor komaj zdaj, ko Golobova koalicija prevzema oblast, predlaga dvig RTV-prispevka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič/RTVS

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je ustanovitelja javnega zavoda, torej vlado, pozval k uskladitvi višine RTV-prispevka z rastjo inflacije in naraščajočimi ostalimi stroški za nemoteno in kvalitetno izvajanje javne službe, so pred dnevi sporočili s Kolodvorske. Kot je znano, je RTV-prispevek kljub vsesplošnim podražitvam - na medijskem področju so v zadnjih letih zagotovo najbolj odmevale višje cene storitev kabelskih operaterjev - že deset let nespremenjen in za gospodinjstva znaša 12,75 evra.

"Že vse od leta 2017 namreč realizirani prihodki RTV Slovenija ne zadoščajo za pokritje vseh stroškov javnega zavoda. Tudi finančni načrt za letos priča o tem, da so razpoložljiva sredstva prenizka za pokritje vseh stroškov, ki nastajajo pri izvajanju z zakonom opredeljene dejavnosti," sporočajo z javnega servisa. RTV Slovenija zato na vlado naslavlja poziv za uskladitev višine RTV-prispevka oziroma pridobitve dodatnih finančnih virov, ki bodo omogočili nemoteno in kvalitetno opravljanje javne službe. "V nasprotnem primeru bi bili namreč primorani zmanjšati obseg javne službe, kar pa vodstvo upa, da do tega nikoli ne bo prišlo," še sporočajo s Kolodvorske.

Robert Balen

Ker naj bi izvršno oblast kmalu prevzela ministrska ekipa Roberta Goloba, smo se pri koalicijskih partnericah pozanimali, ali podpirajo dvig RTV-prispevka. Zakon o Radioteleviziji Slovenija namreč določa, da vlada višino prispevkov spremeni za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto.

"Nova vlada se bo v najkrajšem možnem času po prevzemu poslov podrobno seznanila z razmerami v javnem zavodu RTV Slovenija. Pri tem mislimo tako na finančno stanje javnega zavoda kot na pogoje za opravljanje poslanstva zaposlenih. Nova vlada bo o višini prispevka odločala po seznanitvi z razmerami, a še pravočasno, da javnemu zavodu omogoči nemoteno izvajanje zakonsko določenih nalog. Dejstvo je, da je RTV-prispevek že doga leta nespremenjen. Simptomatično pa je tudi dejstvo, da je dvigu prispevka v preteklosti najbolj ostro nasprotovala vladajoča koalicija, ki v teh dneh še z zadnjimi potezami poskuša tako finančno kot tudi kadrovsko okrepiti RTV Slovenija," sporočajo iz Gibanja Svoboda, medtem ko v SD pravijo naslednje: "Socialni demokrati smo prepričani, da je nujen razmislek o korenitejši reformi načina financiranja RTV Slovenija, ki mora biti strokovno podprta in usklajena tako politično kot s civilno družbo. Obenem je treba zagotoviti, da država primerneje podpre dejavnosti RTV Slovenija, ki so v njenem neposrednem interesu, denimo narodnostne programe, arhivsko dejavnost in digitalizacijo, pri katerih zdaj sodeluje z minimalnim deležem sofinanciranja ali pa sploh ne." Kako pa na dvig RTV-prispevka gledajo v Levici? "Najprej je treba zagotoviti vse za ohranitev avtonomije in delovanje kvalitetnega javnega medijskega servisa, ki ne sme biti plen politike. Krovni zakon je pri tem potrebno spremeniti tako, da bodo imeli odločujoč vpliv na izbiro upravljalskih in nadzornih organov delavci in delavke RTVS ter predstavniki splošne javnosti. Le tako RTVS lahko deluje kot javna in neprofitna radiotelevizijska organizacija, ki zasleduje javni interes in je ustrezno financirana, da lahko podaja verodostojne, strokovne in kakovostne vsebine, ki so rezultat raziskovalnega in neodvisnega dela. Prispevka za RTVS ne bi zvišali, bi pa uvedli samodejno usklajevanje višine prispevka z inflacijo," odgovarja vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

Zdravko Počivalšek in Janez Janša ste se po zadnjem soočenju na TV Slovenija družila z Andrejem Grahom Whatmoughom v njegovi pisarni.

Sicer pa je zanimivo, da je Andrej Grah Whatmough s pozivom k dvigu RTV-prispevka očitno čakal na zamenjavo oblasti. Ko je bil namreč s pomočjo Janševe koalicije izbran za novega "generala" na Kolodvorski, so bili nekateri prepričani, da bi vlada zaradi tega lahko vendarle prisluhnila vodstvu javnega servisa in povišala RTV-prispevek, za kar so se v zadnjih letih zaradi vse slabšega finančnega položaja javnega zavoda zavzemali tudi predhodniki zdajšnjega generalnega direktorja, a so bili s svojimi predlogi neuspešni tako v času levih kot desnih vlad. Na odgovor na vprašanje, zakaj se je Grah Whatmough komaj zdaj obrnil na vlado, še čakamo.

Vasko Simoniti
Robert Balen

Ko pa smo ga konec lanskega septembra vprašali, zakaj se ni odločil predlagati vladi zvišanja RTV-prispevka in ali se mu zdi na mestu, da je višina RTV-prispevka glede na ostale podražitve že tako dolgo na enaki ravni, so nam s Kolodvorske odgovorili naslednje: "Generalni direktor vse od začetka mandata s svojo ekipo namenja vse napore reševanju izjemno slabe finančne situacije na RTV Slovenija, v okviru tega se je generalni direktor že sestal z ministrom za kulturo, s katerim sta odprla več tem in predlogov glede načina reševanja trenutnih finančnih razmer na javnem zavodu. O možnih rešitvah bo javnost obveščena pravočasno." Glede na to, da je generalni direktor Andrej Grah Whatmough komaj zdaj pozval vlado k dvigu RTV-prispevka, je očitno, da z Vaskom Simonitijem nista našla rešitve glede načina reševanja trenutnih finančnih razmer na javnem zavodu.

Na Radiotelevizijo Slovenija smo poslali tudi vprašanja, zakaj generalni direktor ni že lani predlagal zvišanja RTV-prispevka, kaj se je vmes spremenilo in za koliko bi bilo treba povečati višino RTV-prispevka, vendar odgovorov še nismo prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta