(FOTO) Praznični sejmi: Varnostniki in ograjene stojnice

Mesta zraven bogate okrasitve obiskovalcem v decembru ponujajo tudi božično-novoletne sejme. Ti letos delujejo po strožjih pravilih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi v Mariboru so stojnice in hiške ogradili. 

Sašo Bizjak

V najbolj prazničnem mesecu bodo slovenska mesta tudi tokrat odeta v lučke. Božično-novoletne stojnice so prisotne že skoraj povsod, le da letos pod strogimi pogoji, ki jih narekujejo varnostni ukrepi zaradi epidemije covida. Konec prejšnjega tedna je namreč vlada v odloku opredelila, da mora biti območje sejemske dejavnosti ograjeno tako, da je vstop mogoč le pri uradnem vhodu. Vhod in izhod pa morata biti ločena. Ob prostoru, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Obvezno je tudi preverjanje pogoja PCT.

Manjka jim le glasba

V Ljubljani je sejem zaživel že pretekli konec tedna. Sejmišče so ogradili in jasno zapisali pogoje, ki so za vstop potrebni, med hišicami pa je tokrat večja razdalja. Tudi v Mariboru so stojnice in hiške ogradili. Te so sicer na dveh lokacijah. Na Trgu Leona Štuklja stojijo štiri hiške z gostinsko ponudbo, kjer strežejo tople napitke, vino in še nekaj prazničnih pijač. Pri vseh je postrežba mogoča le sedečim obiskovalcem, PCT-pogoj pa preverjajo ponudniki sami.

"Letošnja sezona je drugačna, a z odzivom Mariborčanov sem zadovoljen," je dejal Žan Luka Zelko, ki ima stojnico s kuhanim vinom in drugimi pijačami že četrto leto zapored. "Letos je skrajšan obratovalni čas, delamo do 22. ure in ne več do polnoči, preverjamo tudi PCT pri strankah in vsem postrežemo le pri mizi. Na koncu niti ni veliko negodovanja. Pričakoval sem, da bo več nezadovoljstva," je povedal Zelko, ki je vesel, da lahko letos delajo vsaj pod takimi pogoji, a se že zdaj zaveda, da bo končni izkupiček verjetno slabši. "Kar nam najbolj manjka, je glasba. Zdaj je prepovedana, a upam, da se bo to spremenilo," še pravi.

Za gostinske stojnice so pristojni na Zavodu za turizem Maribor, ki je za to pripravil razpis. Ponudniki so zanje odšteli 3660 evrov, uporabljajo pa jih lahko do konca prazničnega časa.

V Ljubljani je sejem zaživel že pretekli konec tedna.

Robert Balen

Zaradi zahtevanega potrdila se po sejmu ne sprehodijo

Sejemske hišice na Glavnem trgu pa so pod pristojnostjo mariborske Snage. Nataša Matijevič, ki v podjetju skrbi za tržnice, je upala, da pri njih ne bodo veljala tako stroga pravila, a za zdaj je ograjena tudi njihova Božična tržnica. "Mi smo pristojne še enkrat prosili za pojasnila, saj v resnici delujemo kot navadna tržnica in se nam zato ne zdi smiselno, da smo ograjeni. Pri nas ne strežemo hrane in pijače, pač pa le prodajamo izdelke, kot so kruh, piškoti in jogurti," je dejala. A za zdaj jih odlok ne prepoznava kot izjemo. Da se ljudje ne bi drenjali, so ogradili veliko območje, kar 700 kvadratnih metrov, tam pa za zdaj stoji 15 hišk. "16. decembra bomo tukaj odprli še art stojnico in takrat se bo pridružilo še okoli deset ponudnikov nakita in ostalih unikatnih izdelkov," še pravi in upa, da bodo do takrat že lahko umaknili ograjo, ki številne sprehajalce odvrne, da bi se na sejmu ustavili.

Sašo Bizjak

"Res je, dosti ljudi že kar sama ograja odvrne, tisti, ki se odločijo, da pridejo, pa običajno nimajo težav s pogoji," je dejal varnostnik pri vhodu. Da je prav zaradi takega režima obiska manj, pa je prepričana Lilijana Pšajd, ki na eni od stojnic ponuja izdelke iz ekološke aronije. "Lani na primer ni bilo takih pogojev. Ograja je sicer bila, a nihče ni preverjal pogoja, zato se je ustavilo več ljudi. Zdaj se ljudem ne da posebej iskati vseh potrebnih dokazil, da bi se lahko sprehodili mimo stojnic, si kaj ogledali in morda tudi kaj kupili. Letos sem na prvi dan prodala le neko malenkost. Če bo šlo tako naprej, si ne bom pokrila niti stroškov stojnice," dodaja.

Za hiške je treba odšteti 550 evrov. "A to je cena za najem za celoten čas sejma. Pri nas pa večina ponudnikov nima rezerviranega celotnega termina, pač pa se ti po tednih menjujejo. Stojnice za unikatne izdelke bomo oddajali po simbolični ceni 60 evrov za celoten čas trajanja sejma," je pojasnila Matijevičeva.

Sašo Bizjak

V Celju brez ograje

V Celju pa so se ograji uspeli izogniti. Stojnice so razporejene po različnih ulicah in niso na enem mestu. Dogodek so poimenovali Božično-novoletna tržnica. In prav zato, ker gre za tržnico, ograje ne potrebujejo. "Občina je že pred časom z odlokom uredila, da je območje primerno za tržnico po celotnem mestu, na tržnicah pa ograja ni potrebna," je pojasnil Kristijan Erjavec iz Zavoda Celeia Celje. "Moramo pa sicer spoštovati vse ukrepe. Ponudniki morajo preverjati pogoj PCT, omejeni so tudi glede obratovalnega časa," je še pojasnil. Na Ptuju letos ne bodo organizirali božičnega sejma, bo pa občina zainteresiranim kljub temu oddala v najem prodajne hiške. "Vsak, ki ga zanima, lahko pošlje vlogo na občino in mu dodelimo hiško. To pa tudi ne bo neki velik strošek. Zelo se bomo omejili pri najemnini, saj želimo, da bi prodajalci lahko tudi nekaj zaslužili," pojasnjuje ptujska županja Nuška Gajšek. Ponudba bo v hiškah zaživela hkrati s prižigom lučk, 6. decembra.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta