(FOTO) Ravnatelj OŠ Prebold pravi, da ne gre le za učence, starše, zaposlene, "tu gre za pravico odločanja o svojem telesu"

25.08.2021 20:58
Pred sejo sveta šole so se v Preboldu zbrali podporniki ravnatelja Petra Žureja, ki bi ga šolski inšpektorat zaradi reakcij na covidske predpise odstavil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ravnatelj OŠ Prebold pred sejo sveta šole. (foto: Gordana Possnig)
Gordana Possnig

Okoli 200 protestnikov se je popoldne zbralo pred Osnovno šolo Prebold, kjer naj bi člani sveta zavoda na že dvakratni predlog šolskega inšpektorata razpravljali o razrešitvi ravnatelja šole Petra Žureja. Protest v podporo ravnatelju je spremljala tudi policija.

Inšpektorat je razrešitev predlagal zato, ker ravnatelj, ki se v preteklem šolskem letu ni želel testirati, zdaj ne želi preverjati pogojev PCT pri svojih zaposlenih. Očitno pa ima ravnatelj podporo ne le pri svojih zaposlenih, ampak tudi med drugim šolniki, ki so ga prišlo podpret pred šolo in njegov odhod na sejo podprli z velikim aplavzom, večkrat pa so tudi skandirali njegovo ime.

Podporniki ravnatelja zbrani pred šolo v Preboldu.
Gordana Possnig
Predsednik sveta OŠ Prebold (foto: Gordana Possnig)
Gordana Possnig

Ravnatelj se je je zahvalil za podporo in dejal, da si želi podpore članov sveta zavoda. Ob tem pa je še dejal: "Tu ne gre le za učence, starše, zaposlene, vse nas. Tu gre za pravico odločanja o svojem telesu. Kot odgovorno osebo me najbolj skrbi zakonitost. Da imam za tisto, kar odredim, zakonsko podlago. Če je nimam, pa me nekdo v to sili, potem sem v takšnem položaju, kot sem danes. Upam, da me bo svet zavoda podprl v smislu, da se držimo zakona, ne pa uredb in odlokov, ki so v nasprotju z zakonom, neustavni ali pa celo v nasprotju z mednarodnimi konvencijami."

Predsednik sveta šole Marjan Golavšek je pred sejo povedal, da bodo razpravljali o ravnateljevem delu, ne bodo pa odločali o njegovi razrešitvi, kot piše v medijih. Po treh urah sestanka je zbranim pred šolo prebral skupno izjavo članov sveta šole, da so sprejeli sklep, da šolski inšpektorat prosijo, naj jim posreduje ugotovitve o kršitvah zakonodaje. Ustanoviteljico, občino Prebold, pa prosijo, da zagotovi pravno pomoč v postopku zaradi poziva inšpektorata.

Ravnatelj po seji sveta šole, ki bo očitno dobila še nadaljevanje, izjav ni dajal.

Policija spremlja shod pred OŠ Prebold.
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta