(FOTO) SDS prepričljivo nov predsedniški mandat Janši. Jerajeva pojasnila, ali bodo še poskušali z razreševanjem Zorčiča

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
19.06.2021 10:37
Delegati stranke SDS so s 650 glasovi za in komaj 6 proti za predsednika potrdili Janeza Janšo. Na predsedniškem položaju je že od leta 1993 in tudi tokrat ni imel protikandidata.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast
12. kongres SDS Janez Janša -
Igor Napast

V Slovenskih Konjicah so se na kongresu največje parlamentarne stranke SDS zbrali vsi najvidnejši predstavniki te stranke. Na prizorišču, ki ga zaradi več usmeritvenih plakatov ni bilo moč zgrešiti, so med drugim zbrani notranji minister Aleš Hojs, minister za kulturo Vasko Simoniti, vodja poslanske skupine Danijel Krivec, podpredsednika Milan Zver in Jelka Godec, evropska poslanka Romana Tomc ... Najbolj bučno so delegati pričakovano pospremili najavo predsednika stranke Janeza Janše, ki bo danes že devetič izvoljen na čelo te stranke.

Zbrane so preko video povezave med drugim nagovorili avstrijski kancler Sebastian Kurz, češki premier Andrej Babiš, poljski premier Mateusz Maorawiecki, hrvaški premier Andrej Plenkovič, tudi Manfred Weber, vodja EPP v EP in madžarski preimier Viktor Orban, ki je v dvorani zaslužil poseben aplavz. 

Igor Napast

V osrednjem kongresnem nagovoru je predsednik SDS Janša sprva poudaril, da se epidemija umirja in da je cepiva dovolj. Napovedal je, da bo od ponedeljka dalje možno med cepivi izbirati

"Smo edina slovenska parlamentarna stranka, ki je nastala v času boja za človekove pravice, demokracijo in samostojno Slovenijo pred 32 leti, in je še vedno tu v enem kosu kot slovenska parlamentarna stranka," je v nadaljevanju dejal Janša. Izpostavil je, da so v SDS pripravljeni sodelovati s komerkoli: "Mi ne sovražimo nikogar, nikogar ne izključujemo. Sposobni smo sodelovati tudi z drugače mislečimi, kadar gre za skupno dobro." Kot je poudaril, jih prepiri ne zanimajo: "Če nas napadajo, se znamo braniti, o tem nihče ne dvomi. Smo močnejši kot kadarkoli, a naš pogled je usmerjen v prihodnost."

Zahvalil se je ne le partnericama SMC in NSi, pač pa tudi izven koalicijski DeSUS.

Igor Napast
Igor Napast

V SDS so sicer pripravili pet programskih resolucij, nosilno z imenom Gradimo Slovenijo je ob prihodu na kongres izpostavil evropski poslanec in eden izmed podpredsednikov Zver. Poudaril je, da nosilna resolucija odgovarja na vprašanje, kakšno Slovenijo si želijo graditi: "Ta resolucija je podobna resoluciji, ki smo jo imeli na kongresu v Portorožu pred 23 leti. Takrat je stranka napisala zelo progresiven in vključujoč program za vse, moderen program, zlasti v gospodarskem in socialnem smislu. In tudi ta se dotika ključnih, razvojnih vprašanj, od zelene do digitalne družbe." 

Največ prahu so sicer v SDS že pred kongresom dvignili s predlogom resolucije z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države. V njej so med drugim opozorili na nevarnost Levice, ekstremistov, levičarjev in zaostrovanje razmer. "Nedavni 'naci-požig' poslanskih 151 stolov pred parlamentom napoveduje usodno zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v 152 obnovitev državljanske vojne," so med drugim posvarili v dokumentu. 

Igor Napast

Pričakovati je potrditev trenutnega predsednika Janeza Janše, ki je ponovno brez protikandidata, stranko pa vodi že 28 let. "Mislim, da so vsi odbori podali predlog za sedanjega predsednika Janeza Janšo. V tem ne vidimo nobene težave, zaenkrat je to najboljši kandidat," je Krivec včeraj za Večer odgovoril na vprašanje, ali bo Janševo potrjevanje tudi tokrat zgolj formalnost. Spomnimo namreč, da Janša SDS vodi od leta 1993, le enkrat pa je imel v tekmi za predsednika protikandidata, in sicer Andra Ocvirka leta 1993. Na nadaljnje vprašanje, ali in kdaj se utegne izprazniti prostor za koga drugega na čelu SDS, Krivec odgovarja: "Prihodnost napovedujejo vedeževalke, ne pa resni politiki in resne stranke. Prilagajamo se realnemu stanju, seveda nihče ne živi dvesto let in v prihodnosti bodo tudi spremembe. Kdaj bodo nastopile, pa je odvisno od organov stranke, članov in tako naprej."

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta